Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, Samuel Ulfgard, prvi sekretar švedskega veleposlaništva na Dunaju, in Jože Mermal, predsednik upravnega odbora BTC d.d., so se pridružili Sari Del Fabbro, izvršni direktorici družbe IKEA Jugovzhodna Evropa, in Vladislavu Laliću, regionalnemu direktorju za nepremičnine in razvoj, na današnji simbolni obeležitvi začetka gradbenih del za prvo trgovino IKEA v Sloveniji v ljubljanskem BTC City.

Z urejeno vso dokumentacijo in v avgustu letos pridobljenim dovoljenjem za gradnjo, so izpolnjeni vsi predpogoji za začetek gradbenih del. Švedski maloprodajni ponudnik pohištvenih rešitev bo v izgradnjo svoje trgovine investiral 90 milijonov evrov in načrtuje zaposlitev do 300 ljudi. Ko bo dokončana, bo trgovina na 31.000 m2 nudila okoli 9.500 pohištvenih produktov odličnega designa in kakovosti po dostopnih cenah. Nudila bo tudi igrišče za otroke, restavracijo s 450 sedeži, bistro, prodajalno švedske hrane, parkirišče za več kot 170 koles in 1000 avtomobilov, vključno z 10 polnilnimi postajami za električna vozila in postajo za izposojo mestnih koles.

Sara Del Fabbro, IKEA SEE CEO, je ob tem povedala, da družba zadovoljna, da lahko v svojo globalno mrežo, ki trenutno šteje 430 trgovin na 52 trgih, doda Slovenijo. »To je za nas danes velik mejnik in vsi smo zelo ponosni, da je prva trgovina IKEA v Sloveniji vedno bliže realnosti. Vesela sem, da bo to ena najbolj centralno-lociranih trgovin IKEA na svetu in odličen odraz naše ambicije – približati se našim kupcem v današnjem urbanem svetu.« Dodala je, da bodo posebno pozornost posvetili vpeljavi številnih trajnostnih rešitev, kar bo pozitivno vplivalo tudi na sosedsko skupnost.

Vladislav Lalić, IKEA SEE regionalni direktor za nepremičnine in razvoj, se je zahvalil slovenskim oblastem za podporo pri uresničevanju celostnega projekta. »Naša ambicija je zgraditi trgovino v Ljubljani kar najhitreje in zato resnično cenimo močno zavezo mesta in nacionalnih oblasti k učinkovitem reševanju administrativnih in pravnih zadev na tej poti.« Lalić je tudi predstavil inovativen pristop k trajnostnim principom, ki jih bo IKEA implementirala v Ljubljani, vključno z odgovornim ravnanjem z odpadki in odpadno vodo, rabo obnovljivih virov energije ter opreme z nizkimi oziroma ničnimi ogljičnimi odtisi.

Ko bo končana, bo trgovina v Ljubljani 90 odstotkov energije potrebne za svoje delovanje pridobila iz obnovljivih virov, tudi s sončnimi celicami na strehi. Geotermalna energija bo uporabljena za ogrevanje in deževnica za izplakovanje in zalivanje. Na zelene površine ob trgovini bodo zasadili lokalne vrste dreves, ozelenili pa bodo tudi streho. Organizirano bo ločevanje 23 vrst odpadkov, za prečiščenje odpadne vode pa bo poskrbel pametni sistem.

Vir: IKEA

 

IKEA začenja gradbena dela

Foto : IKEA