To soboto, 16. novembra 2019, je v italijanski Veroni potekala predstavitev nove ženske kolesarske ekipe ALE BTC Ljubljana, ki bo sodelovala na dirkah prestižne ženske UCI serije World Tour. Nova ekipa šteje 12 članic in združuje dekleta slovenske ekipe BTC City Ljubljana in italijanske ekipe Alé Cipollini. Iz obeh ekip prav tako prihaja vodstvo in tehnično osebje. Prva preizkušnja za novo ekipo bo na vrsti že januarja 2020, ko bodo dekleta nastopila na dirkah po Avstraliji.

Veronske predstavitve v Palazzo della Gran Guardia  na trgu Bra, prav tam, kjer je Primož Roglič julija stopil na zmagovalne stopničke, se je udeležilo mnogo slavnih gostov, med drugim tudi eden najboljših šprinterjev vseh časov Mario Cipollini, dvakratni zmagovalec Gira, Paolo Savoldelli, ki je tudi vodil dogodek, predsednik italijanske kolesarske zveze ter podpredsednik UCI, Renato Di Rocco, eden najbolj znanih italijanskih proizvajalcev testenin, Giovanni Rana, Tadej Pogačar, največji up slovenskega kolesarstva in vodstvo skupine Zechetto, kamor sodi Ale, v Sloveniji in po vsem svetu znani italijanski proizvajalec kolesarskih oblačil.

Na odru so predstavili 12 članic nove ženske kolesarske ekipe ALE BTC Ljubljana. Gre za ekipo, ki bo tekmovala v najvišji kategoriji ženskega kolesarstva na dirkah UCI serije WorldTour ter na drugih najprestižnejših profesionalnih dirkah ženskega kolesarstva.

Ekipo ALE BTC Ljubljana sestavlja šest članic, ki prihajajo iz slovenske ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana – Eugenia Bujak, Nastya Chursina, Urška Pintar, Maaike Boogaard, Urška Bravec in Urška Žigart – ter šest članic italijanske ekipe Alé Cipollini – Marta Bastianelli, Tatiana Guderzo, Eri Yonamine, Anna Trevisi, Mavi Garcia in Maneephane Jutati. Vodja te odlične ekipe kolesark, ki imajo za sabo številne odmevne dosežke je Fortunato Lacquaniti, nekdanji menedžer ekipe Alé Cipollini. Športna direktorja ekipe sta Gorazd Penko, sicer dosedanji športni direktor in trener ekipe BTC City Ljubljana ter Giuseppe Lanzoni. Prve skupne priprave ženske kolesarske ekipe ALE BTC Ljubljana bodo ta december potekale v Španiji. Njihova prva kolesarska sezona pa se bo začela že januarja 2020 z nastopom na dirkah po Avstraliji.

To italijansko-slovensko sodelovanje bo omogočilo tako slovenskim kot italijanskim kolesarkam, da bodo ostala v stiku z največjo svetovno konkurenco. Ekipa ježe junija  zaprosila za World Tour licenco, to je mesto na najvišji ravni v svetovni seriji, ki jo bo v sezoni 2020 imelo zgolj 8 ekip, ostale pa bodo imele status UCI ženskih ekip.

Alessia Piccolo, predsednica ekipe ALE BTC Ljubljana in direktorica družbe APG Srl, je ob združitvi ekip izpostavila: »Partnerstvo z družbo BTC nam je v čast in pomeni velik korak naprej za našo ekipo. Dalo bo veter v krila in ogromno podpore ženski ekipi skupine Zechetto (Alé, DMT, Cipollini) in je ključno pri kandidiranju ekipe za vključitev v svetovno serijo Women’s WorldTour. Skupaj bomo zagotovo dosegali visoko zastavljene cilje ter sestavili eno najboljših ženskih profesionalnih ekip na mednarodni kolesarski sceni.«

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v družbi BTC ter podpredsednica ekipe ALE BTC Ljubljana, je dodala: »Partnerstvo z ekipo Alé Cipollini omogoča našim kolesarkam ekipe BTC City Ljubljana, da tekmujejo na najzahtevnejših dirkah na svetovni ravni, na katerih so že sodelovale zadnjih pet let. Sodelovanje, na katerega smo izredno ponosni, prinaša tudi promocijo in ugled družbe BTC ter ostalih pokroviteljev tako na domačem kot tujih trgih. Zanimanje za žensko tekmovalno kolesarstvo je tudi v Sloveniji vse večje, zato je prišlo do združitve mladinskih ženskih selekcij kolesarskega kluba Kranj in Kolesarskega društva ROG v novo mladinsko ekipo BTC CITY LJUBLJANA SCOTT, ki bo tudi v prihodnosti skrbela za razvoj ženskega kolesarstva v Sloveniji.«

Slovenska ženska kolesarska ekipa BTC City Ljubljana ima sicer kljub številnim poškodbam kolesark za sabo sezono s pomembnimi dosežki. Pridobili so si namreč pravico nastopa na Olimpijskih igrah v Tokiu poleti 2020 in s tem dosegli svoj najpomembnejši cilj za leto 2019. Sicer so sodelovali na 103 mednarodnih dirkah ter si na UCI in WorldTour lestvici pridobili 17. mesto. Štiri kolesarke ekipe pa so uvrščene med prvih 100 na svetu, in sicer Evgenija Bujak na 40. mestu, Nastya Chursina na 83., Urška Pintar na 89. in Hayley Simmonds na 91. mestu.

Družba BTC je sicer leta 2014 kot soustanoviteljica ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana prevzela aktivno vlogo pri razvoju rekreativnega in profesionalnega kolesarjenja v Sloveniji. Od leta 2003 podpirajo tudi Maratona Franja BTC City Ljubljana; mednarodni rekreativno-tekmovalni dogodek, ki je del svetovne serije maratonov UWCT Grand Fondo. S podporo tej disciplini pa ne prispevajo le k vrhunskim rezultatom slovenskega kolesarskega športa, ampak tudi k priljubljenosti te oblike rekreacije med vsemi generacijami. Hkrati krepijo ugled Slovenije kot zelene in športne turistične destinacije, ki je prijazna do kolesarjev, ter širijo njeno prepoznavnost daleč preko meja naše dežele.

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

 

Predstavitev ALE BTC Ljubljana

Foto : Prijavim.se