Danes se v BTC Cityju Ljubljana s postavitvijo razstave umetniški del otrok zaključuje letošnji projekt Spodbujamo prijateljstvo. Cilj projekta, ki ga društvo za trajnostni razvoj Sobivanje izvaja s podporo družbe BTC že osmo leto zapored, je vrtčevske in osnovnošolske otroke spodbuditi k razmišljanju in ustvarjanju likovnih del na temo prijateljstva. Zmagovalni izdelki, ki jih je ocenila strokovna komisija, bodo od danes pa vse do konca junija na ogled v BTC Cityju Ljubljana.

Projekt Spodbujamo prijateljstvo, v katerem sodelujejo osnovne šole in vrtci iz vse Slovenije, želi preko natečaja okrepiti ustvarjalnost in solidarnost otrok ter skrbi za promocijo pozitivnih vrednot med otroci. Letos je projekt združil kar 14.170 otrok iz 224 šol in vrtcev iz vse Slovenije. Ti so v okviru projekta ustvarili risbe, fotografije in druga likovna dela na temo prijateljstva.

Najboljša umetniška del otrok bodo javnosti od danes in vse do konca junija na voljo na ogled v BTC Cityju Ljubljana v Dvorani A. V preteklih izvedbah projekta so nagrajence razglasili in nagradili na posebnih dogodkih, ki so potekali v BTC-jevih trgovskih središčih v Murski Soboti, Novem mestu in Ljubljani. Letos so se organizatorji zaradi okoliščin ob epidemiji koronavirusa odločili, da dogodkov ne bo, ohranili pa so dve razstavi najboljših del. Poleg razstave v Ljubljani je tako razstava najboljših del na ogled tudi v BTC Cityju Murska Sobota v galeriji v 1. nadstropju.

Najboljši med vrtci so bili: Vrtec Manka Golarja, Vrtec Radenci – Radenski mehurčki, Vrtec Jožice Flander Maribor, Vrtec Metlika, Vrtec Čebelica pri OŠ dr. Pavla Lunačka, Vrtec Cepetavček – enota Polonca, Vrtec Miškolin, Vrtec Sežana in Vrtec Vrhovci – enota Rožnik.

Prva mesta med osnovnimi šolami so zasedli: OŠ Puconci, OŠ Turnišče, OŠ Miška Kranjca Velika Polana, OŠ Center Novo mesto, OŠ Črnomelj, OŠ Dolenjske toplice, OŠ Savsko naselje, OŠ Sostro in OŠ Riharda Jakopiča.

»V družbi BTC smo veseli, da lahko že osmo leto zapored sodelujemo pri projektu Spodbujamo prijateljstvo in v naših centrih gostimo razstave zmagovalnih del otrok. Prepoznavamo namreč pomen prijateljstva ter izobraževanja otrok o pozitivnih medsebojnih odnosih ter krepitev njihove ustvarjalnosti. Mladi bodo skrbeli za prihodnji razvoj Slovenije, ki bo ob dobrih temeljih ubral trajnostno in družbeno odgovorno smer. In prav takšno prihodnost s svetom, v katerem se bomo vsi počutili in ustvarjali bolje, si za sedanje in prihodnje generacije želimo tudi mi,« je ob zaključku projekta poudaril Miha Mermal, izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj v družbi BTC.

Borut Petelin, predsednik društva Sobivanje, je ob postavitvi razstave dejal: »V društvu Sobivanje se zavedamo, da sta sobivanje in dobri medsebojni odnosi osnova kakovostnega življenja. Preko projekta Spodbujamo prijateljstvo otroke spominjamo na vsa dobra doživetja, ki jim bogatijo trenutke v šoli, doma in kjerkoli drugje. Tako otroke kot odrasle želimo spomniti na človeško toplino, ljubezen in medsebojno pomoč, ki so neločljivo povezani s prijateljstvom. To pa je nujno za strpnost v družbi.«

V želji, da bi projekt Spodbujamo prijateljstvo razširili tudi na starše oz. družine, so organizatorji letos že drugič organizirali tudi dogodek Dan prijateljstva, ki je februarja potekal na Voglu. Na dogodku so potekale različne delavnice, ki so spodbujale medgeneracijsko sodelovanje med odraslimi in otroci ter jih skozi aktivnosti osveščale o pomenu odgovornega ravnanja ter ohranjanja narave in okolja.

Projekt Spodbujamo prijateljstvo je sicer del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja ter se zavzema za pravičnejšo družbo in kakovostnejše življenje vseh ljudi. V družbi BTC projekt podpirajo pod okriljem poslovnega stebra Misija: Zeleno, v okviru katerega svoje poslovanje usmerjajo v duhu trajnostne rasti in družbene odgovornosti. Tako sodelujejo pri različnih projektih, pri katerih v sodelovanju s partnerji ustvarjajo številne priložnosti in lepši svet za vse generacije.

 

Dodatne informacije

Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

 

Razstava najboljših del projekta Spodbujamo prijateljstvo

Foto : Studio Bomba