Na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju se med 7. in 14. novembrom 2021 v slovenskem paviljonu v sklopu tematike »Razvoj mest in podeželja ter pametne zgradbe« mednarodni javnosti kot razvojno naravnana družba predstavlja tudi BTC. Ključni del programa družbe BTC na Expo Dubai 2020 je bila včerajšnja otvoritev AI Driving Hub-a in podpis sporazuma o sodelovanju na področju razvoja simulacij treningov voznikov. Gre za prizadevanja družbe BTC, ki izhajajo iz njene nove strategije Družba 5.0, ki zasleduje usmeritve pospešene tehnološke preobrazbe in globalizacije.

Predstavitev družbe BTC na Expo Dubai 2020 se je začela 7. novembra z otvoritvijo AI Driving Hub-a v Dubai World Trade Centre, v okviru 18. kongresa Mednarodne zveze za ceste (International Road Federation – IRF). AI Driving Hub je vzpostavil AV Living Lab, katerega solastnik je družba BTC, v sodelovanju z IRF in lokalnimi partnerji v Dubaju. Na otvoritvenem dogodku na razstavnem prostoru AV Living Laba so bili prisotni predstavniki vlade Dubaja, agencije za ceste in transport (Road & Transport Authority Dubai), Dubajske policije in gospodarskih družb (Emirates, DHL, UPS, Amazon ter drugih). Razstavni prostor, kjer je na ogled tudi simulator vožnje, je ob otvoritvi obiskal tudi Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno transformacijo Republike Slovenije, obiskali pa so jo tudi uradna delegacija predstavnikov dubajske kraljeve družine, ministri, župani, predsedniki uprav in drugi visoki gosti.

V AI Driving Hub AV Living Lab predstavlja tehnologijo daimTM, ki so jo razvili slovenski strokovnjaki s področja umetne inteligence. Ta tehnologija je jedro centra »AI Driving Hub Dubai« in predstavlja rešitev (simulator, strojno in programsko opremo) za napredno ocenjevanje in trening voznikov v realnem času s pomočjo umetne inteligence. Namen te tehnologije je zagotoviti varnejše ceste v Dubaju, Združenih Arabskih Emiratih in v regiji GCC (slednja vključuje šest držav: Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Savsko Arabijo in Združene Arabske Emirate). Blagovna znamka daim je kratica za »driver artificial intelligence mobility« in po arabsko pomeni vztrajnost.

Daniel Avdagič, direktor družbe AV Living Lab, je ob otvoritvi izpostavil: »AV Living Lab je družba za transformacijo mobilnosti. V ekosistemu BTC City Ljubljana povezujemo številne industrije in prebojne tehnologije za razvoj naprednih rešitev za prihodnost mobilnosti. V tem edinstvenem testnem okolju že razvijamo rešitve za mednarodne partnerje, kot so Daimler, Magna, Porsche in Toyota. Ponosni smo, da smo na Expu svetovni javnosti predstavili rešitev, ki bo z uporabo umetne inteligence prispevala k večji prometni varnosti. V prvi fazi je hub vzpostavljen v Dubaju, kasneje pa ga bomo razširili na več lokacij v Dubaju in v regiji.«

Ob otvoritvi AI Driving Hub-a so AV Living Lab, lokalni partner projekta Location Solution in dubajska organizacija Excellence Driving podpisali sporazum o sodelovanju na področju razvoja simulacij treningov voznikov. Excellence Driving je najhitreje rastoča mreža avtošol in šol varne vožnje v Združenih Arabskih Emiratih (ZAE), ki bo prispevala svoje znanje na področju izobraževanja voznikov v ZAE in tržila storitev svojim uporabnikom.

Otvoritvi AI Driving Hub-a in podpisu sporazuma je sledil predstavitveni dogodek družbe BTC v slovenskem paviljonu pod naslovom »City as a Lab – a unique city within the city with Living Lab concept” (»Mesto kot testno okolje – edinstveno mesto v mestu s konceptom realnega testnega okolja«). Na dogodku so kot govorci nastopili Oto Pungartnik, veleposlanik Republike Slovenije v Združenih arabskih emiratih, Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno transformacijo Republike Slovenije, dr. Tomaž Kostanjevec, direktor SPIRIT Slovenija, mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC, in Daniel Avdagič, direktor družbe AV Living Lab. Mag. Damjan Kralj je na dogodku prestavil BTC City Ljubljana kot največji nakupovalni, poslovni in inovacijski center v jugovzhodni Evropi in njegovo digitalno transformacijo ter BTC City kot inovativni ekosistem.

Mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC, ob udeležbi družbe BTC na svetovni razstavi Expo Dubai 2020 izpostavlja: »V družbi BTC menimo, da je partnersko povezovanje poslovnih subjektov na področju inovativnosti in novih tehnologij ključ do trajne poslovne uspešnosti na globalni ravni. Ponosni smo, da se na Expo Dubai 2020 predstavljajo tudi napredne rešitve podjetja AV Living Lab, s katerim sodelujemo in katerega smo tudi solastnik. V okviru nove razvojne strategije, ki smo jo naslovili Družba 5.0, zasledujemo pospešeno tehnološko preobrazbo naših lastnih dejavnosti in globalno integracijo. Zato se na Expu predstavljamo mednarodni poslovni javnosti kot razvojno naravnana in inovativna družba, ki spodbuja poslovno sodelovanje in kreiranje novih poslovnih priložnosti za BTC in njegove partnerje. Vse to s temeljno usmeritvijo pozicionirati BTC kot vstopno točko za inovacije in poslovno razširitev v mednarodnem okolju. Expo je edinstvena priložnost za spoznavanje globalnih trendov, prebojnih rešitev in najboljših praks, zato smo z namenom navdihovanja Expo Dubai 2020 obiskali s širšo delegacijo sodelavcev naše družbe.«

Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno transformacijo Republike Slovenije, ob tem poudarja: »Svetovna razstava Expo Dubai 2020 predstavlja neverjetne priložnosti Sloveniji, da svetu pokaže ne le svojo geografsko majhnost, ampak tudi veličino slovenskega znanja in inovativnosti na področju digitalnih rešitev ter vpeljevanja novih tehnologij. Slovenski paviljon prikazuje Slovenijo kot zeleno srce Evrope in stičišče pomembnih evropskih poti, zato ne dvomim, da bo pripomogel k mednarodni promociji, utrditvi ugleda Slovenije v svetu in mednarodnem sodelovanju. Le to je namreč ključno pri razvoju in vpeljevanju novih tehnologij prihodnosti.«

Dr. Tomaž Kostanjevec, direktor SPIRIT Slovenija, je povedal: »Družba BTC je za SPIRIT Slovenija izredno pomembna tako z vidika sodelovanja v projektu Digitalno središče Slovenije kot na področju inovativnosti. Tudi sodelovanje z družbo AV Living Lab je bilo uspešno od prvega spoznanja naprej. Z Odličnim dopolnjevanjem in sodelovanjem smo se v Dubaju uspeli predstaviti na konferenci o mobilnosti in v slovenskem paviljonu. Vesel sem, da v zasebnem in javnem sektorju skupaj podpiramo napredne projekte kot je učenje vožnje s pomočjo umetne inteligence ter dajemo slovenskemu gospodarstvu prebojnost in prepoznavnost. Ob tej priložnosti čestitam ekipama družb BTC in AV Living Lab.«

Iz nove razvojne strategije družbe BTC, naslovljene Družba 5.0, izhaja usmeritev družbe BTC, da se pozicionira v mednarodnem poslovnem okolju kot resnično testno okolje za različne rešitve, vezane na programsko in strojno opremo, predvsem na področju Industrije 4.0 in Družbe 5.0. Vzpostavljen obsežen poslovni in inovativni ekosistem, ki ga sestavljajo številni poslovni partnerji, zasleduje strateško usmeritev družbe BTC postati globalno integriran poslovni ekosistem, ki temelji na inovacijah in razvoju. Ta je povezan tudi z naravnanostjo družbe BTC za podporo zagonskim podjetjem. V novi strategiji BTC sledi zavezi, da do leta 2025 investira v tri do pet zagonskih podjetij vsako leto.

Dodatne informacije

Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

 

Družbi BTC in AV Living Lab na Expo Dubai 2020

Foto :