Roboti prihajajo iz predvidljivih okolij na javne površine, med ljudi. Enega izmed tovrstnih robotov, ki bo pešcem pomagal varneje prečkati cesto, je danes preizkušal AV Living Lab. Ugotovitve bodo koristile nadaljnjemu razvoju robotov v javnem prostoru.

Ljubljana, 14. oktobra 2022 – Podjetje AV Living Lab je v BTC Cityju Ljubljana danes prikazalo delovanje inteligentnega robotskega asistenta za pešce IPA2X (Intelligent pedestrian assistant to anyone), ki je nastal v sodelovanju z mednarodnimi partnerji v okviru evropskega razvojno-raziskovalnega projekta, ki ga sofinancira EIT Urban Mobility.

AV Living Lab se je pridružil projektu z vizijo udejanjanja družbe brez prometnih nesreč (Zero accident society) in brezskrbne mobilnosti za vse. V Sloveniji je bilo namreč samo v lanskem letu po podatkih Agencije za varnost prometa 524 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, v prevladujočem deležu otroci in starostniki. Petina teh nesreč se je končala s hujšo telesno poškodbo ali smrtjo.

Robotski asistent za pešce IPA2X je eden prvih te vrste, ki omogoča varnejše prečkanje ceste na nesemaforiziranih prehodih. Namenjen je zlasti starostnikom, otrokom in gibalno oviranim.

Robot deluje kot nekakšen mobilni semafor s pametnimi senzorji, kot so LIDAR, ultrazvočna tipala in kamere. Ko pešec izrazi željo po prečkanju ceste, robot presodi, kdaj je prečkanje varno in zapelje na sredino cestišča. Voznike s svetlobnimi signali opozori, naj ustavijo, pešce pa obvesti, ko je prečkanje ceste varno. Prek komunikacijskega protokola (V2X) se poveže tudi z bližnjimi vozili in jim pravočasno sporoči, naj zmanjšajo hitrost. Primeren je za ceste, kjer semaforji niso smiselni, njegov cilj pa je povečati varnost pešcev, ne da bi bilo treba zagotoviti stalno prisotnost prometne policije ali mestnega redarstva.

Da bi pridobili povratne informacije o nadaljnjemu razvoju robotskega asistenta, je AV Living Lab izvedel demonstracijo med starostniki, ki so jih v okviru projekta izbrali kot ciljno skupino. Potekala je v realnem okolju, na prehodu za pešce na Ameriški ulici v BTC Cityju Ljubljana.

»Mnenja, ki so jih z nami delili starostniki, bomo uporabili pri nadaljnjem razvoju robotov v javnem prostoru, kot so dostavni roboti, roboti za čiščenje in urejanje okolice, varovanje, podporo gasilskim službam in nenazadnje osebni ali nakupovalni asistenti, ki nam bodo nosili vrečke iz trgovine«, je povedal Blaž Vukelić, vodja evropskih projektov iz AV Living Laba.

Pomemben del demonstracije je bil osredotočen na ugotavljanje sprejemanja te inovacije s strani starostnikov in družbe nasploh. Roboti so že desetletja prisotni v visoko nadzorovanih in predvidljivih okoljih. Zaradi izjemnega napredka na področju robotike se selijo med ljudi, v manj predvidljiva okolja in v bolj človeški podobi.

»Dosedanje slovenske izkušnje z uvajanjem robotov v restavracije in bolnišnice so pozitivne. Poskrbeli bodo za opravila, za katera je težje najti delavce in nam pomagali reševati izzive, povezane s staranjem prebivalstva. Zaradi sporazumevanja v naravnem jeziku jih bodo zlahka uporabljali tudi tehnološko manj vešči ljudje. Glede na napovedi si bomo z roboti delili pločnike že v naslednjih letih, a še vedno ni povsem jasno, kako bomo sprejeli in regulirali robote, ko se bodo v večjem številu pričeli pojavljati na javnih površinah. Zato potrebujemo še več tovrstnih demonstracij, diskusij in povratnih informacij uporabnikov«, je prepričan Blaž Vukelić.

S predstavitvijo prvega tovrstnega robota BTC City Ljubljana dokazuje, da je vodilno okolje za testiranje in uvajanje novih tehnologij s področja mobilnosti v regiji.

»Ekosistem BTC City Ljubljana je živo testno okolje za inoviranje in razvoj tehnologij prihodnosti, ki ga soustvarjamo s številnimi partnerji. S področja avtonomne mobilnosti smo tu že predstavili samovozeče vozilo Navya in avtonomna brezpilotna letala, sedaj pa vstopamo še na področje testiranja avtonomnih robotov v javnem prostoru”, je povedal Miha Mermal, izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj v družbi BTC.”

Razvoj in predstavitev robota IPA2X sta del evropskega projekta, ki ga sofinancira EIT Urban Mobility in spodbuja preobrazbo urbane mobilnosti. V projektu poleg AV Living Laba sodelujejo še Tehniška univerza v Münchnu kot vodilni partner in AMAT, Tehniška univerza v Pragi, Evidence, Hipert, Lifetouch, Škoda Auto ter mesti Milano in Modena.

 

Dodatne informacije

BTC d.d., Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

V BTC City Ljubljana predstavili robota, ki vas bo varno popeljal čez prehod za pešce

Foto : AV Living Lab