Na današnji novinarski konferenci so organizatorji Maratona Franja BTC City – Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev – napovedali 42. izvedbo priljubljenega kolesarskega praznika, ki bo kot že tradicionalno potekal drugi junijski vikend, 10. in 11. junija 2023. Organizatorji na petih trasah Franje pričakujejo več kot 5.000 udeležencev. Poseben poudarek je letos namenjen spodbujanju gibanja in trajnostnih načinov mobilnosti med mladimi, družine in osnovnošolci se lahko ponovno potegujejo za nagrado za najštevilčnejšo družino oz. šolsko ekipo, ter večji zastopanosti žensk na kolesu.

Maraton Franja BTC City, ki bo letos že 42. po vrsti z neprekinjeno izvedbo od leta 1982, profesionalnim kolesarjem in ljubiteljem kolesarjenja vseh generacij nudil kolesarsko preizkušnjo na petih progah različnih zahtevnosti. V soboto, 10. junija, bodo na Kongresnem trgu v Ljubljani startali kolesarji, ki se bodo udeležili 72 kilometrov dolge trase Barjanka Hervis , 21 kilometrov dolgega Medex družinskega maratona ter najmlajši, ki se bodo pomerili na 1,5 kilometra dolgem Vzajemkovem otroškem kolesarskem izzivu. V nedeljo, 11. junija, pa bosta na vrsti najdaljši trasi, ki se začneta in končata v BTC Cityju Ljubljana, in sicer 156 kilometrov dolga proga Maratona Franja BTC City ter 97 kilometrov dolg Triglav mali maraton Franja.

Tudi letos bo maraton potekal pod sloganom »Od Franje do Toura«, Maraton Franja je namreč pomembna odskočna deska za uspešne slovenske kolesarje in kolesarke, zato mu pravijo tudi »zibelka slovenskih kolesarskih šampionov in šampionk«. Poleg tega je tudi letošnja Franja del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series, ki danes obsega 28 najbolj prestižnih maratonov po svetu.

Kolesarke in kolesarji, ki se bodo kvalificirali na letošnje Franji, se bodo lahko udeležili svetovnega prvenstva amaterskih kolesarjev v Glasgowu, kjer bo tudi prizorišče najboljših profesionalnih kolesarjev na svetu.

Dogodek je priljubljen tako med domačimi kot tujimi kolesarji, poleg uresničevanja tekmovalnih ciljev profesionalnih kolesarjev pa je namenjen spodbujanju rekreativnega športa med vsemi generacijami. Letos organizatorji s ciljem spodbujati gibanje, aktivno preživljanje prostega časa in trajnostne načine mobilnosti med mladimi, nagrajujejo najštevilčnejšo družino in šolsko ekipo, ki se bodo udeležile Medex družinskega maratona. Posebno povabilo za sodelovanje na Maratonu Franja BTC City so tako prejele vse slovenske osnovne šole.

Letošnji Franji sta se pridružila dva nova pokrovitelja, Aquafill SLO in EES. Oba sta v Franji prepoznala dodano vrednost k spodbujanja vseh generacij k aktivnejšemu preživljanju prostega časa in bolj zdravega načina življenja, kakor tudi povezovanju posla in odgovornosti do kupcev, zaposlenih in okolja.

P automobil Import (Peugeot Slovenija), dolgoletni pokrovitelj društva Rog je danes podelil štipendijo najboljšemu mlademu kolesarju Pogi Team-a v preteklem letu, Vanji Kuntariču.

Dogodek vsako leto pomembno prispeva tudi k razvoju ženskega kolesarstva in je namenjen večji zastopanosti žensk na kolesu. V dosedanjih 41 izvedbah maratona je skupno sodelovalo že več kot 23.000 kolesark, organizatorji pa ponosno beležijo vedno večji delež udeleženk. Trenutno je namreč kar tretjina udeležencev na vseh preizkušnjah Franje žensk. Gre za bistveno višjo številko, kot je na primerljivih kolesarskih tekmovanjih v bližnjih državah.

Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik upravnega odbora družbe BTC, je ob napovedi maratona izpostavil: »V družbi BTC ponosno vstopamo v 21. leto generalnega pokroviteljstva Maratona Franja BTC City, s katerim smo neločljivo povezani že od leta 2003. Ohranjamo pomembno poslanstvo Franje, da kot zibelka slovenskih kolesarskih šampionov in šampionk spodbuja ta lep šport med vsemi generacijami, vsak dan, ne le drugi vikend v juniju. Vsako leto z veseljem in predanostjo soustvarjamo kolesarski praznik, ki je iz skromnega enodnevnega dogodka zrasel v pravo športno platformo. Kajti najlepše stvari se zgodijo na Franji. Tudi letos tako maraton več tisoč kolesarjem prinaša zanimive kolesarske preizkušnje in povezuje ljubitelje tega plemenitega športa. Najlepše pa je, da priljubljenost Franje dokazuje njen prispevek k spodbujanju rekreativnega športa med vsemi generacijami ter nosi sporočilo o skrbi zase in za naš planet. In to ne le na junijski Franjin vikend, ampak vse dni v letu. «

Gorazd Penko, direktor Maratona Franja BTC City, je povedal: »Tudi letos že nestrpno pričakujemo drugi junijski vikend in novo izvedbo vedno nepozabne Franje. Ta vsako leto živi in se razvija zaradi nesebične srčnosti in predanosti organizatorjev, partnerjev in prostovoljcev, ki poskrbijo, da je praznik kolesarstva edinstven in varen dogodek za vse udeležence. Letos še posebej pozdravljamo mlade kolesarje, saj si želimo, da jim Franja prenese sporočilo o pomenu gibanja in zelene mobilnosti. Njim namenjena nagrada za najštevilčnejšo družino oz. šolsko skupino na maratonu pa ni edin način, kako Franja letos prispeva k spodbujanju športnega udejstvovanja med mladimi.

Maraton Franja BTC City je v 41 izvedbah doslej v kolesarskem duhu združil več kot 160.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. Po prvi progi maratona je julija 1982 zapeljalo 700 kolesarjev, kar 10 udeležencev pa je prevozilo vseh 41 maratonov. V letu 2020 je bila Franja edini kolesarski maraton svetovne serije UCI Gran Fondo World Series, ki je bil izveden v času pandemije. Franja tako vsako leto navdušuje prijatelje kolesarstva in tudi letos prinaša nepozaben kolesarski vikend.

Več o Maratonu Franja BTC City in programu dogodka si lahko preberete na franja.org.

 

Foto :