Zaključil se je 42. Maraton Franja BTC City, ki je ta vikend, 10. in 11. junija 2023, združil več kot 6.000 kolesarjev, 2.600 članov organizacijske ekipe in prostovoljcev ter več tisoč navdušenih navijačev. Organizatorji dogodka – Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev – so poseben poudarek tokratne izvedbe največjega slovenskega kolesarskega praznika namenili spodbujanju gibanja in trajnostnih načinov mobilnosti med mladimi, tako so podelili tudi nagrado za najštevilčnejšo udeleženo družino oz. šolsko ekipo, ter večji zastopanosti žensk na kolesu.

Drugi junijski vikend, ki je že tradicionalno namenjen Maratonu Franja BTC City, je na petih kolesarskih trasah gostil več kot 6.000 ljubiteljev kolesarjenja vseh generacij iz 32 različnih držav. Najpogumnejši kolesarji, teh je bilo več kot 1000, so se podali na 156 kilometrov dolgo progo Maratona Franja BTC City, na kateri je zmagovalni uspeh slavil Matic Grošelj. Preostali kolesarji so izbirali med 97 kilometrov dolgim Triglav malim maratonom Franja, 72 kilometrov dolgo progo Barjanka Hervis, 21 kilometrov dolgim Medex družinskim maratonom ter 1,5 kilometrov dolgim Vzajemkovim otroškim kolesarskim izzivom.

Tudi letos je Maraton Franja pod sloganom »Od Franje do Toura« kot del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series odskočna deska za uspešne slovenske kolesarje in kolesarke. Udeleženci, ki so se kvalificirali na letošnje Franji, se bodo lahko namreč udeležili svetovnega prvenstva amaterskih kolesarjev, ki bo potekal avgusta v škotskem Glasgowu.

Letos so organizatorji Maratona Franja BTC City poseben poudarek namenili spodbujanju gibanja, aktivnega preživljanja prostega časa in trajnostnih načinov mobilnosti med mladimi. Tako so nagradili tudi najštevilčnejšo družino in šolsko ekipo, ki so se udeležile Medex družinskega maratona. Organizatorji so na maraton povabili tudi vse slovenske osnovne šole.

Maraton Franja pomembno prispeva tudi k razvoju ženskega kolesarstva in je namenjen večji zastopanosti žensk na kolesu. Organizatorji ponosno beležijo vedno večji delež udeleženk, letos je bila kar četrtina udeležencev na vseh preizkušnjah Franje žensk. Med kolesarkami je bila najuspešnejša Erika Jesenko. Za krepitev ženske udeležbe na maratonu se zavzemata predvsem družba BTC in Kolesarsko društvo Rog, ki nove generacije mladih kolesark vzgajata tudi preko slovenske razvojne kolesarske ženske ekipe BTC City Ljubljana Scott. Njene članice, v ekipi je več kot 45 deklet, pa že dosegajo zavidljive uspehe na mednarodnih tekmovanjih.

Kolesarski maraton je imel letos tudi dobrodelno noto. Od vsake plačane prijavnine so organizatorji v športnem duhu namenili 1 evro za nakupu paketov sadja in zelenjave za slovenske družine v stiski. Tako so predali kar 65 paketov. Projekt je potekal prek platforme Truhoma, ki zagotavlja 100 % transparentnost doniranih sredstev.

Foto : Igor Perić - Studio Bomba