Na današnji novinarski konferenci so organizatorji Maratona Franja BTC City – Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in drugih partnerjev – napovedali podrobnosti 43. izvedbe tega priljubljenega kolesarskega praznika. Tokrat bo ta potekal kar tri dni, in sicer od 7. do 9. junija 2024, v tem času pa bo amaterskim in rekreativnim kolesarjem vseh generacij na voljo šest različnih kolesarskih preizkušenj. Prvi dan bo na sporedu kronometer Ljubljana – Domžale – Ljubljana, ki se po petih letih vrača na program maratona. Dogodek bo tudi dobrodelno obarvan, del prijavnine bodo namenili akciji Deželak junak.

Že tradicionalno bo drugi junijski vikend, tokrat v podaljšani, tridnevni različici, rezerviran za Maraton Franja BTC City, ki neprekinjeno poteka že od leta 1982. Tokratna prva preizkušnja bo potekala v petek, 7. junija 2024, ko bo po nekajletnem premoru na sporedu 21,2 kilometra dolg Kronometer Ljubljana – Domžale – Ljubljana by Union Radler Isotonic 0,0. V soboto, 8. junija 2024, bodo na voljo tri kolesarske trase, in sicer 77 kilometrov dolga Barjanka Hervis proga, 25 kilometrov dolg Medex družinsko-šolski maraton ter kolesarska preizkušnja za najmlajše, 1 kilometer dolg Vzajemkov otroški kolesarski izziv. V nedeljo, 9. junija 2024, sledita še najdaljši trasi, in sicer 154 kilometrov dolg Veliki maraton Franja BTC City ter 97 kilometrov dolg Triglav mali maraton Franja. Vse proge, razen Barjanka Hervis, se začnejo in končajo v BTC Cityju Ljubljana. Kolesarji, ki se bodo udeležili preizkušnje Barjanke, pa bodo pedala začeli poganjati na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Maraton Franja BTC City, ki bo kot pomembna odskočna deska za uspešne slovenske kolesarje in kolesarke tudi letos potekal pod sloganom »Od Franje do Toura«, je del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series. Organizatorji zaradi ponovne uvrstitve kronometra na program dogodka pričakujejo udeležbo predstavnikov iz najmanj 20 dodatnih držav, ki se bodo skušali kvalificirati za svetovno amatersko prvenstvo. Na maratonu pa bodo letos sodelovali tudi slovenski paraolimpijci, ki bodo tekmovanje izkoristili za državno prvenstvo.

Dogodek bo imel tudi dobrodelno noto. Organizatorji bodo namreč 1 evro od vsake prijavnine namenili Fundaciji preprosto blizu Radia 1 in njihovi akciji Deželak junak, ki zbira sredstva za letovanje otrok iz depriviligiranih okolij.

Mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC, je dodal: »Družba BTC iskreno prijateljstvo s Franjo neguje in razvija že 22 let. Ponosni smo, da smo tudi v letošnjem letu, ko praznujemo naš častitljiv jubilej – 70 let delovanja družbe BTC, soorganizatorji, gostitelji in največji sponzorji tega edinstvenega kolesarskega dogodka. S Franjo skupaj narekujemo tempo za zmagovalne zgodbe ter širimo vrednote vztrajnosti, predanosti in odgovornosti. Tako se že veselimo letošnjega kolesarskega maratona in z navdušenjem pozdravljamo vse prijatelje kolesarjenja v BTC Cityju Ljubljana.«

Na novinarski konferenci Maratona Franja BTC City so se posebej poklonili tudi Tonetu Fornezziju – TOF-u, idejnemu očetu in soustanovitelju tega legendarnega maratona, ki letos praznuje 90 let. Organizatorji so ob priložnosti razkrili, da bodo absolutni zmagovalci posameznih dirk prejeli posebne medalje, ki bodo imele na zadnji strani priložnostno gravuro TOF-ove karikature. Tako bodo obeležili njegov mejnik in se mu zahvalili za njegovo soustvarjanje nepozabne Franje.

Tone Fornezzi – TOF je ob tej priložnosti poudaril, da Maraton Franja BTC City živi že 43 let , ker je to »enostavno dobra prireditev«, in dodal: »Prej ali slej se bomo morali sprijazniti, da Slovenci nismo več le narod smučarjev, ampak tudi narod kolesarjev. Zato moramo vsako leto nujno imeti vsaj en dober kolesarski maraton in to je zagotovo naša Franja.«

Maraton Franja BTC City je v 42 izvedbah doslej v kolesarskem duhu združil več kot 166.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. Po prvi progi maratona je julija 1982 zapeljalo 700 kolesarjev, kar 10 udeležencev pa je prevozilo vseh 42 maratonov. Franja tako vsako leto navdušuje številne domače in tuje prijatelje kolesarstva, uresničuje tekmovalne cilje profesionalnih kolesarjev ter hkrati spodbuja rekreativni šport med vsemi generacijami. Organizatorji so ponosni, da maraton vsako leto pritegne tudi številne kolesarke in tako pomembno prispeva k razvoju ženskega kolesarstva.

Več o Maratonu Franja BTC City in programu dogodka si lahko preberete na franja.org.

Foto :