Ta vikend se je uspešno zaključil 43. Maraton Franja BTC City, ki je potekal od 7. do 9. junija. Dogodek, ki ga organizira Kolesarsko društvo Rog v sodelovanju z družbo BTC, Mestno občino Ljubljana in drugimi partnerji, je znova navdušil kolesarske navdušence vseh generacij. Letos se je kolesarskega praznika Maraton Franja BTC City udeležilo več kot 6.000 udeležencev iz 35 držav, kar potrjuje priljubljenost tega kolesarskega praznika.

Maraton, ki se je letos prvič po petih letih začel s kronometrom Ljubljana – Domžale – Ljubljana Union Radler Isotonic 0,0, je privabil več tisoč udeležencev iz različnih držav. Prva preizkušnja, dolga 21,2 kilometra, je zaznamovala začetek tridnevnega kolesarskega praznika.

V soboto, 8. junija, so se kolesarji podali na tri različne trase. 77 kilometrov dolga Barjanka Hervis proga, ki se je začela na Kongresnem trgu v Ljubljani, 25 kilometrov dolg Medex družinsko-šolski maraton ter Vzajemkov otroški kolesarski izziv s pričetkom v BTC Cityju Ljubljana, so ponudili možnosti za vse generacije in kolesarsko pripravljenost.

Nedelja, 9. junija, je bila rezervirana za dve najdaljši preizkušnji. 154 kilometrov dolg Velik maraton Franja BTC City in 97 kilometrov dolg Triglav mali maraton Franja BTC City sta udeležence popeljala skozi čudovite pokrajine, pri čemer so vse trase začele in končale v BTC Cityju Ljubljana.

Dogodek je bil tudi letos del svetovne serije maratonov UCI Gran Fondo World Series, kar je na prizorišče privabilo številne mednarodne kolesarje, ki so se želeli kvalificirati za svetovno amatersko prvenstvo.

Maraton Franja BTC City, ki poteka neprekinjeno že od leta 1982, je letos znova združil kolesarje iz več kot 35 držav. Skupaj je v 43 letih na Franjinih progah kolesarilo več kot 166.000 uradno registriranih udeležencev iz več kot 70 držav, kar potrjuje mednarodni pomen in priljubljenost tega dogodka. Organizatorji so ob tej priložnosti podelili posebne medalje z gravuro karikature Toneta Fornezzija – TOF-a absolutnim zmagovalcem posameznih dirk, s čimer so obeležili njegov mejnik in prispevek k soustvarjanju nepozabne Franje. Maraton Franja je poleg tekmovalne note nosil tudi dobrodelno. Del prijavnine je bil namreč namenjen fundaciji Preprosto blizu Radia 1 ter njihovi veliki družbeno odgovorni akciji Deželak junak.

Maraton Franja BTC City še naprej spodbuja rekreativni šport med vsemi generacijami. Organizatorji se zahvaljujejo vsem udeležencem, partnerjem in podpornikom ter že z veseljem pričakujejo prihodnje leto, ko bodo znova povezali prijatelje kolesarjenja.

Foto :