Na parkirišču med Kristalno palačo in Dvorano A v BTC City, se je v petek 25. in soboto 26. maja gradil največji mozaik iz odpadnih plastičnih pokrovčkov pijač, jogurtov in mleka na svetu. Organizator, podjetje Interseroh, je skupaj z družbama BTC City Ljubljana in Dana ter društvom Never Give Up, pripravil okoljskohumanitarni dogodek, kjer so vsa sredstva od položenih pokrovčkov, prodaje panoramske fotografije, srečelova in prostovoljnih prispevkov, šla v dobrodelne namene.

Motiv “fanta na vozičku” iz 500.000 plastničnih pokrovčkov gradilo več kot 120 mladih po srcu

Priprava akcije se je izvajala v večih fazah. Zbiranje in razvrščanje plastičnih pokrovčkov po barvah, ki že vrsto let poteka v režiji društva Never Give Up, je potekalo v najetih prostorih društva upokojencev Hrastnik. Od marca dalje so upokojenke in upokojenci prebrali in razvrstili več kot tono in pol pokrovčkov, pri tem pa so občasno na pomoč priskočili zaposleni v podjetju Interseroh in člani društva Never Give Up. Kreativna ekipa Studia Apohal je medtem pripravljala motiv in podlago, na katero se se pokrovčki lepili ter časovnico izvedbe in tehniko polaganja.

Osrednji del dogodka na parkirišču nakupovalnega središča BTC City Ljubljana, je bil v soboto, 26. maja, ko je po 700 delovnih urah več kot 120 osnovnošolcev, študentov in prostovoljcev v dveh dneh iz zbranih plastičnih pokrovčkov (500.000 kom) na 600 kvadratnih metrih dokončalo motiv “fanta na vozičku”. Panoramsko fotografijo mozaika fotografa Aljoše Rebolja je odkupila družba Kemofarmacija d. d. Na pomoč so priskočila tudi številna podjetja, ki so darovala izdelke za humanitarni srečelov.

Dogodek smo popestrili z glasbenim programom in spremljajočimi zabavnimi aktivnostmi. Nastopile so glasbene skupine tolkalcev na afriške bobne, Hamo s Tribute 2 Love, 6pack Čukur, Alya, plesna skupina Oro Negro, Jaka Vižintin. Še posebej je bilo poskrbljeno za najmlajše. Otroci so se skupaj z animatorji zabavali v Deželi palačink. In drugih animacijah. Vsak obiskovalec dogodka je moral za vstopnino prispevati en plastični pokrovček.

Namen dogodka

Osnovni namen akcije je bil zbrati čim več sredstev za tri pomoči potrebne osebe: za triletnega Lovra z motnjami v razvoju, šestletno Mašo, ki je zaradi posledic hude oblike bolezni streptokoknega meningitisa – meningoencefalitisa, ki jo je prebolela pri štirih tednih starosti, popolnoma odvisna od svojih najbližjih, ter za 35- letnega Dušana, ki je pred 11. leti zaradi stika z visoko napetostjo postal 100-odstotni invalid. Staršem Lovra in Dušanu bomo pomagali pri nakupu osebnega vozila, prilagojenega potrebam invalidov. Staršem Maše pa bomo pomagali pri kritju stroškov nabave nekaterih samoplačniških pripomočkov in hipoterapije.

Tokratna akcija zbiranja sredstev z zbiranjem pokrovčkov je sicer le ena izmed mnogih, ki jih organizira Društvo Never Give Up.

Izkazovanje okoljske odgovonosti

Vzporedno s humanitanim namenom akcije, smo sodelujoči predstavili še eno pomembno karakteristiko odpadnih plastičnih pokrovčkov. Z izdelanim motivom smo dokazali, da je lahko odpadek tudi koristen, v tem primeru element umetniškega ustvarjanja, torej da lahko dobi ponovno uporabno vrednost še preden se odda v ustrezno predelavo ter izdelavo novih produktov.