Povabljenci se včerajšnjega obeda pod ljubljanskim nebom zagotovo niso veselili že od jutra. Dež in veter ter petnajst stopinj nižje temperature kot pred dvema dnevoma pač niso obetale kakšnega posebnega doživetja, kvečjemu prehlad. Pa se nas je vreme do popoldneva usmililo.

Kmalu za tem, ko so maja 2006 zakrožile fotografije večerje izpod neba – prvič je bila organizirana v Bruslju –, so takšno kulinarično doživetje v reviji Forbes označili za eno izmed desetih najbolj edinstvenih. Potem ko so se na svoje oči prepričali, da ne gre le za računalniško animacijo.

Dinner in the sky so organizatorji poimenovali dogodek na pet krat devet metrov veliki ploščadi 50 metrov nad tlemi, na kateri si lahko obed hkrati privošči 22 gostov, varno pripetih na sedeže. Za to poskrbi izurjeno osebje, udeleženci pa se sami ne morejo niti pripeti niti odpeti.

Kulinaričnega doživetja – no, v ospredju so bili tudi kakšni bolj prvinski občutki – se je bilo mogoče udeležiti danes v Ljubljani na povabilo Electroluxa, ki je tako promoviral svojo novo linijo gospodinjskih aparatov. Na njih je sredi ploščadi kuhal Jure Vrandečič s pomočnikom – za nekatere kosilo, za druge večerjo. Nad ljubljanski BTC Cityjem je teleskopsko dvigalo ploščad z restavracijo namreč dvignilo kar sedemkrat.

In seveda je bilo vse kakor v pravi restavraciji. Le gosti smo bili večinoma manj fini. Belega platnenega prtička si ni nihče položil čez kolena, marsikdo pa se je tudi izognil uporabi noža in se raje z eno roko trdno oprijel roba mize. Niti naslona stola si nismo nagibali v ležeči položaj, da bi udobneje prebavljali. Za goste je poleg obeh kuharjev skrbel še natakar, na voljo je bil meni od a do ž oziroma od predjedi do sladice. Tako je bila gostom najprej postrežena solata s šparglji, pinjolami in pršutom, sledil je puran z njoki, za poobedek pa so postregli jagode na zdrobljenih čokoladnih piškotih, prelite z vaniljevo kremo. Nazdravili smo s sivim pinojem in kabernetom sovinjonom iz Goriških brd. In vodo. A pijačo smo uživali precej previdno – beri: v majhnih količinah –, kajti toaletni prostori so bili sicer na voljo, a petdeset metrov niže. In kot piše na spletni strani www.dinnerinthesky.com, osebje sicer poskrbi, da lahko greš tudi po bolj zasebnih opravkih še pred koncem večerje, a je seveda s tem seznanjeno celotno omizje, ki se mora s tabo spustiti do tal.

Takšno višinsko restavracijo je mogoče najeti v več kot 40 državah, običajno jo postavijo ob največje mestne znamenitosti, kot je bruseljski Atomium ali istambulska Modra mošeja, gostovala pa je že ob več znanih evropskih katedralah, prav tako pa si je bilo mogoče večerjo v njej privoščiti iz oči v oči s turisti, ki so si britansko prestolnico ogledovali z znamenitega London Eye. Skratka, povsod, kjer je mogoče privabiti turiste ali navdušiti svoje goste. Na primer nad množico, ki se je drenjala na Shakirinem koncertu. Seveda si je pod oblaki mogoče omisliti poročno slovesnost, organizirano pa je bilo že tudi tekmovanje v pokru.

Takšno restavracijo za promocijo najemajo različne blagovne znamke, med njimi so tudi Nokia, Nintendo, več avtomobilskih znamk, hotelska veriga Radisson pa Jägermaister in S. Pellegrino … Prav tako, odvisno od dogodka, kuhajo na njih kuharji vseh rangov, od tistih z Michelinovimi zvezdicami, med njimi sta bila na primer Pierre Gagnaire in Joël Robuchon, pa do takšnih, ki bi jih bilo najbolje čim prej pozabiti.

Vir: Delo.si