Letošnji Maraton Franja BTC City je bil ena novih prelomnic dolge tradicije te prireditve. V okviru tekmovalnega dela v kronometru so prvič nastopile tudi ženske v profesionalni konkurenci, tekmovanji del so ponovno popestrili nekateri vrhunski kolesarski asi svetovnega ranga, tudi Luka Mezgec, letošnji zmagovalec nedeljske etape Gira d’Italia v Trstu, zabeležili pa smo tudi rekordno udeležbo – 7.600 udeležencev!

Velika in mala Franja

Italijan Giuseppe Di Salvo je zmagovalec Maratona Franje, na katerem je na najdaljši razdalji nastopilo okrog 1.850 udeležencev.

Po 156 kilometrih je o zmagovalcu odločal šprint četverice. Di Salvo je v cilj prišel z izidom 3:30:51, kar je nekaj minut slabše od lanskega zmagovitega izida (tudi lani je šla zmaga v Italijo). Najboljši Slovenec je bil Primož Porenta, 26-letni amaterski kolesar iz Crngroba pri Škofji Loki. Osvojil je tretje mesto.

1750 kolesarjev se je raje preizkusilo na krajši razdalji – na malem maratonu v dolžini 97 kilometrov, kjer ni bilo treba opraviti z vzponom na Kladje, ki je bil tokrat zaradi vročega vremena še zahtevnejši.

Tekma na čas

Nov državni prvak v kronometru je postal Gregor Gazvoda.

Gazvoda je slavil pred lanskim zmagovalcem Klemnom Štimulakom in Blažem Jarcem. Pri ženskah si je majico državne prvakinje prikolesarila Polona Batagelj.

Za Batageljevo sta končali Sara Frece na drugem in Tjaša Rutar na tretjem mestu. Med mlajšimi člani je slavil David Per, drugi je bil Žiga Ručigaj, tretji pa Luka Pibernik.

Maraton Franja kot uvertura v svetovno prvenstvo

Odlično organizacijo Maratona Franja v preteklih letih so prepoznali tudi v Mednarodni kolesarski zvezi (UCI), ki je Ljubljani zaupala organizacijo še enega pomembnega svetovnega športnega dogodka: svetovnega prvenstva za rekreativne kolesarje ARWC 2014. Le-to bo v naši prestolnici potekalo v avgustu. Tisti posamezniki, ki bodo hoteli izpolniti normo za svetovno prvenstvo, se bodo morali na Maratonu Franja uvrstiti med prvih 25 % v svoji starostni kategoriji.

>>Več o programu Svetovnega prvenstva