Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in direktor podjetja IKEA trgovina na drobno d.o.o. Vladislav Lalić sta danes podpisala memorandum o soglasju, ki opredeljuje zaveze in namere obeh strank ob možni izgradnji trgovine IKEA v Ljubljani. Mestna občina Ljubljana in podjetje IKEA soglašata, da bosta tesno sodelovala z namenom napredka in realizacije dejanj, ki so opredeljena v memorandumu.

Skupina IKEA je možnosti za izgradnjo trgovine v Sloveniji preučevala vse od leta 2006, ko so začeli s širitvijo v Jugovzhodno Evropo, ki je takrat vključevala Hrvaško, Srbijo in Slovenijo. Načrti za slovenski trg predvidevajo odprtje trgovine IKEA s celotno ponudbo izdelkov za opremo doma na površini približno 30.000 kvadratnih metrov, zaposliti pa nameravajo okoli 300 delavcev. Vrednost načrtovane naložbe je ocenjena na 80 milijonov evrov. Podpisan memorandum o soglasju je naslednji korak k uresničevanju načrta o prihodu trgovine IKEA v Slovenijo.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki že od vsega začetka podpira prihod trgovine IKEA v Slovenijo, je ob podpisu memoranduma dejal: »Današnjega podpisa sem izredno vesel, saj smo se nanj pripravljali kar sedem let. Dokazuje, da se vztrajnost splača in potrjuje načelo, da trdno delo prinaša rezultate. IKEA pomeni dodano vrednost za Ljubljano in Slovenijo, prav tako pa prenaša pomembno sporočilo za vse potencialne vlagatelje, da je Ljubljana odprto mesto za vse, ki želijo investirati.«

Vladislav Lalić, direktor podjetja IKEA trgovina na drobno d.o.o., je prav tako izrazil zadovoljstvo ob podpisu dokumenta. »Memorandum o soglasju je korak naprej k možni uresničitvi našega načrta, da v Sloveniji, natančneje v Ljubljani, izgradimo trgovino IKEA. Ker vemo, da Slovenci obiskujejo naše trgovine v sosednjih državah, jim želimo našo ponudbo čim bolj približati. Memorandum predstavlja resno zavezo našega podjetja in Mestne občine Ljubljana, da kot partnerji nadaljujemo s pridobivanjem vseh potrebnih dokumentov in začnemo urejati infrastrukturo, ki je potrebna za gradnjo trgovine IKEA,« je dejal ob podpisu memoranduma. Dodal je, da je odobritev odločitve o razvoju trgovine IKEA odvisna od internih dejavnikov znotraj Skupine IKEA in tudi zunanjih dejavnikov, kot je na primer sprememba in dopolnitev občinskega prostorskega načrta (OPN), še posebej glede izgradnje načrtovanih cest.

Vladislav Lalić je tudi potrdil, da že nekaj časa potekajo pogajanja z lastniki zemljišča v BTC-ju, vendar še niso zaključena.

Memorandum pozdravlja tudi predsednik uprave BTC d.d. Jože Mermal: »Zelo nas veseli, da bo IKEA svoj nakupovalni center odprla tik ob središču BTC City, ki ga letno obišče več kot 21 milijonov obiskovalcev. S tem bo ponudba obstoječih trgovskih, poslovnih, športnih in kulturnih ter zabaviščnih programov v BTC Cityju bogatejša še za eno najbolj priljubljenih pohištvenih verig na svetu. Z umestitvijo programa IKEA bomo še lažje nadaljevali s projektom Partnerstvo Šmartinska, odprtje trgovine pa bo imelo več pozitivnih učinkov tudi za slovensko gospodarstvo, lesno industrijo in proizvajalce pohištva ter  naše glavno mesto – ohranjanje potrošnje v tem segmentu na domačih tleh ter gradnja novega objekta, ki bo dala dodaten investicijski zagon slovenskemu gradbeništvu.«

Datum odprtja trgovine IKEA v Sloveniji še ni znan, po izkušnjah v drugih državah pa običajno velja, da po nakupu zemljišča sledi njegova infrastrukturna ureditev in pridobitev gradbenega dovoljenja, nato pa za gradnjo trgovine potrebujejo še približno eno leto.