Kreativno otroško mesto Minicity je v decembru odprlo svoja vrata! Minicity Ljubljana je prvo otroško mesto v Sloveniji, v katerem so majhna pekarna, policijska postaja, bolnica, pralnica in 19 drugih igralnih enot, v katerih otroci med 3. in 12. letom na zabaven način spoznavajo poklice in pridobivajo uporabna življenjska znanja z didaktičnimi igrami, ki jih je razvila ekipa strokovnjakov s področij pedagogike in psihologije v sodelovanju s 30 slovenskimi in tujimi podjetji. Vse aktivnosti v mestu so zasnovane na način, da razvijajo miselne sposobnosti, domišljijo, spoznavne, socialne in čustvene  zmožnosti otrok. S Središčem za starše, v katerem bo na voljo celosten spekter storitev za starše in bodoče starše, pa Minicity Ljubljana nudi aktivnosti za prosti čas z dodano izobraževalno vrednostjo celotni družini. Minicity Ljubljana je se nahaja v ljubljanskem BTC Cityju, v Dvorani A. V decembru je odprt vsak dan med 10. in 20. uro.

S kreativnim otroškim mestom Minicity Ljubljana se je slovenska prestolnica postavila ob bok Dunaju, Budimpešti in Beogradu, kjer so tovrstni interaktivni tematski parki zelo obiskani.

 “Na enem izmed delovnih obiskov v Beogradu sva naletela na Minicity. Ker sva tudi sama starša, sva verjela, da takšen projekt v Sloveniji otrokom in staršem lahko ponudi veliko,” sta povedala zakonca Jasna Žaler Culiberg, direktorica marketinga in prodaje, in Miha Culiberg, direktor podjetja, ki sta glavna krivca, da je Slovenija bogatejša za prvo kreativno otroško mesto Minicity.

Da so poklici in vse dejavnosti, ki jih lahko otroci preizkusijo v kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana, kar največji približek realnega sveta, so s sodelovanjem omogočili partnerji v projektu: Helios z blagovnima znamkama Helios in Belinka, Snaga Ljubljana, Policija, Gasilska zveza Slovenije, Radio Center, POP TV, Hofer, BAUHAUS, Porsche Slovenija z blagovno znamko Škoda, Ljubljanski potniški promet in Slovenske železnice, Samsung in Henkel, Prva zdravstvena asistenca in Klinika Doktor 24, ZOO Ljubljana in Zavetišče Ljubljana, Turkish Airlines, Medex, JP Vodovod-Kanalizacija in Orbico, v mestu sodeluje tudi plesna šola Kazina, kot sponzorji pa so se priključili še BTC City, Telekom Slovenije, NLB, Berlitz jezikovna šola, Paloma, Kilometer, Gramatex, Mladinska knjiga in Magic baloni.

»Za sodelovanje smo se odločili, ker verjamemo, da lahko s prisotnostjo v kreativnem otroškem mestu otroke spodbudimo k navadam in prepričanjem, ki jim bodo pomagala odrasti v odgovornega potrošnika,« je povedala Nina Sankovič, predstavnica odnosov z javnostmi v Javnem podjetju Snaga, enega izmed podjetij v Javnem holdingu Ljubljana, ki  je v kreativnem otroškem mestu prisoten s tremi igralnimi enotami, v katerih si prizadevajo otroke ozaveščati o pomembnosti trajnostne naravnanosti in odgovornega ravnanja z  naravnimi viri.

Ekipa strokovno podkovanih sodelavcev je znanja in informacije gospodarstva in javnih institucij uporabila za razvoj aktivnosti po didaktičnih metodah, kar pomeni, da vse dejavnosti spodbujajo celostni razvoj otroka. Prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja, je o kreativnem otroškem mestu kot o novem didaktičnem pristopu k igri povedala:“ Malo mesto je izvrstna ideja in izvedba, kako  predšolskim otrokom in otrokom v srednjem otroštvu ponuditi  nove in zanimive možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. In to skupaj s starši oziroma z  odraslimi spremljevalci, kar je še dodana vrednost.”

Otroci skozi igro krepijo številne kompetence: »Preko izkustvenega učenja razvijajo fino motoriko, senzo-motorično koordinacijo, prostorsko predstavljivost, kreativnost, spoznavajo količine in številke v povezavi s praktičnim delom, razvijajo logično sklepanje, govorne sposobnosti in skozi druženje z nepoznanimi vrstniki, razvijajo socialne veščine,” je povedala pedagoginja in ravnateljica osnovne šole Nada Duler, ki je sodelovala pri pripravi programa. Ta je nastajal več mesecev in ga je razvijala ekipa strokovnih sodelavcev pod vodstvom psihologinje in direktorice programa Manuele Planinc.

Poleg ponudbe za otroke Minicity Ljubljana gradi tudi ponudbo za odrasle pod okriljem Središča za starše, katerega cilj je, postati slovenski kompetenčni center na področju starševstva. V njem bodo tako za starše kot bodoče starše na voljo izobraževanja, delavnice, tečaji in svetovanja priznanih strokovnjakov s področij pedagogike, zdravstva, psihologije in več. Starši lahko v Minicity Ljubljana sodelujejo tudi pri igri otrok, skočijo v BTC po opravkih, saj Minicity Ljubljana nudi tudi možnost varstva, ali pa se sproščajo v Minicity kavarnici & slaščičarnici z bogato ponudbo zdrave prehrane ter ob nakupu didaktičnih igrač v Minicity trgovinici.

Več o kreativnem otroškem mestu Minicity najdete na Facebook strani Minicity Ljubljana in na spletni strani minicity.si.