Gostiteljica obiska je bila devetletna Živa, županja kreativnega otroškega mesta, ki je predsednika Pahorja popeljala po mestu in mu razkazala številne igralne enote, v katerih skozi igro otroci spoznavajo različne poklice. Ustavila sta se v mestni pekarni, v cvetličarni, kjer so otroci predsedniku republike poklonili prav posebej zanj izdelan šopek, predsednik Pahor si je ogledal pleskarsko delavnico, ki so jo za priložnost njegovega obiska pobarvali v barve slovenske zastave, srečal se je tudi s policisti, zdravniškim osebjem in gasilci Minicityja ter obiskal tudi njihov televizijski studio.

Ogledu mesta je sledil pogovor otrok s predsednikom republike, ki je otrokom predstavil svoj poklic, oni pa so mu zastavili številna vprašanja, povezana z njegovim delom in tudi zasebnim življenjem. Otroci so predsedniku republike v sproščenem pogovoru predstavili svoja razmišljanja o strpnosti, o tem, da moramo biti drug z drugim potrpežljivi, da moramo znati odpuščati in eden v drugem spodbujati, kar je dobrega. Predsednik Pahor se je otrokom zahvalil, ker nas navdihujejo, sam pa jih je spodbudil k temu, naj sledijo svojim sanjam in bodo pri tem pogumni in vztrajni.

Dogodka so se udeležili tudi otroci, ki so v sklopu Unicefove akcije Otrokom prijazno mesto preživeli vsak en dan z županom svojega mesta. Danes so predsedniku republike izročili predloge, v katerih so zapisali, v kakšnem mestu in svetu si želijo odraščati. Med predlogi je bilo največ takšnih, ki predvidevajo večjo vključenost in sodeľovanje mladih v vseh odločitvah, ki vplivajo na njihovo sedanjost in prihodnost. Povedali so, da si želijo več obšolskega izobraževanja ter dostopnega in brezplačnega kulturnega in športnega udejstvovanja, da si predvsem želijo sami odločati o svoji prihodnosti, za odrasle pa želijo, da so njihovi glasniki v vseh odločitvah, ki vplivajo na življenje otrok. “Ne pozabite, da smo tudi otroci lahko aktivni občani in državljani, na katere se lahko zanesete, da vam bomo povedali, kaj si želimo, in skupaj z vami snovali življenje v lokalnem okolju”, so povedali ‘minižupani’.

Minicity je kraj, kjer otroci skozi igro spoznavajo več kot petdeset poklicev in pridobivajo uporabna znanja. Ponuja didaktične igre, pripravljene v sodelovanju z razvojnimi psihologi in pedagogi ter zasnovane na način, da razvijajo miselne sposobnosti, domišljijo, socialne in čustvene kompetence otrok. V dveh letih je mesto obiskalo že več kot 80.000 otrok in staršev.

Vir: www.up-rs.si