V prostorih glavnega sponzorja najboljših tekem ženskega svetovnega pokala v smučarskih skokih, podjetja BTC, se je danes pred ljubenskim koncem tedna predstavila močna slovenska reprezentanca pod vodstvom glavnega trenerja Staneta Baloha.

Jože Mermal, predsednik uprave BTC

Vesel in ponosen sem na to, kako stopnjujete formo iz tedna v teden. V Zau ste se izjemno izkazale z drugim mestom na ekipni tekmi. Izreden je bil tudi rezultat Nike Križnar in na sploh tudi ostali tja do 15. mesta. Formo res stopnjujete vrhunsko. Lepo je, da boste zadnjih 14 dni pred olimpijskimi igrami preživeli v Sloveniji. Vem, da bo tudi ta konec tedna vam veliko pomenil, ker imate Ljubno najraje. Naše Ljubno je vzljubila vsa Slovenija, tudi globalno pa vedo, da je to res najboljše prizorišče v svetovnem pokalu, ker skačete iz srca, publika pa s srcem navija za vas. Ljubno že žari, skakalnica prav tako že žari. Želim vam veliko žara v zraku, navijači pa bomo navijali za vas in za vse ostale, ki prihajajo. A jasno je, srce vedno utripa za Slovenijo, za slovenske orlice! Dobrodošli!

Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo

Najbolj prijeten trenutek je takrat, ko takšno novinarsko konferenco lahko, kot odgovorni za smučarske skoke, začnem z rožami. To nekaj pomeni in to pomeni, da vam izrekamo čestitke za ekipno drugo mesto v Zau. Hvala v imenu vseh navijačev in hvala v imenu nas, smučarskih delavcev. Dober začetek, še boljše pa bo nadaljevanje v soboto in v nedeljo.

V letošnjem letu je bil na Ljubnem narejen ogromen napor, ne samo z vložkom občine in s podporo župana glede same skakalnice, ampak predvsem v zadnjih dneh, zato, da se je prireditev, svetovni pokal, pripravila. Ljubenci se tega dobro zavedajo. Sami veste, da je nekaj tekem letos že odpadlo (o. p. v začetku januarja v Rašnovu). Dekletom je bilo seveda žal, ker niso v tekmovalnem ritmu. Še kakšna tekma bo tudi odpadla, ker je organizatorji ne bodo pripravili (o. p. naslednji teden v Hinzenbachu). Takšno vzdušje in pomoč kot ga Ljubno prispeva k temu, da uspevamo v svetovnem pokalu je redko kje na svetu. Najlepša hvala županu in vsem Ljubencem za velik, velik trud! V nedeljo in ponedeljek smo bili v veliki dilemi, kaj naj naredimo oz. ali naj tekmo prestavimo. Tekma kjerkoli drugje ni ljubenska tekma in zato mislim, da je pravično, da je tako. Veselim se sobotne in nedeljske tekme.

Upam, da bo vreme sodelovalo tudi v soboto in nedeljo, tako da bomo priča novim lepim in velikim tekmam na Ljubnem. Dekletom želim veselo na delo, popotnica je dobra. Drugo mesto je dobra stvar. Glavo gor, brez skrbi, svoje ste v tej sezoni že naredile. Srečno!

Franjo Naraločnik, župan občine Ljubno ob Savinji

Prinašam vem en velik nasmeh z Ljubnega z močnim žarom. Vse delamo za vas in za nas tudi. Za naše Ljubno, za naše skakalke, za vse, kar se lepega dogaja v naši dolini. Naše težke skrbi in odločitve so se v zadnjih dveh dneh prelile v sladek nasmeh. Za tem stoji velika brigada prostovoljcev, ki delajo na skakalnici zadnja dva tedna aktivno, prej pa še pri drugih aktivnostih. Želim, da se med nami dobro počutite, da nam uspeta dve odlični tekmi z odličnimi rezultati brez kakšnih poškodb in da bomo po koncu tedna spet lahko rekli “Ljubno je naše, Ljubno je slovensko, Ljubno je ena osnovnih točk našega skakalnega športa.” Uspešno!

Rajko Pintar, predsednik OK Ljubno

Priprave za letošnji 7. konec tedna tekem za svetovni pokal še nikoli niso bile tako težke letos, a tudi še nikoli nismo tako dobro pripravili skakalnice, kot je letos, kot je danes. Skakalnica je že odprta, opravljeni so tudi prvi skoki s strani domačih smučarjev skakalcev. Moram pa povedati, da vsake takšne težke situacije naredijo tudi veliko dobrega. Predvčerajšnjim se je popolnoma spontano 60 Ljubencev znašlo na skakalnici z lopatami in s smučmi. Neverjetna podoba! Skakalnica je res dobro pripravljena. Včeraj jo je že pregledal naš vodja tekmovanja, Marko Mlakar. Mislim, da čisto nič ne pretiravam in da lahko povem to skrivnost. Ko sem ga vprašal, kako dobro je skakalnica pripravljena od 1 do 10, dejal 9,5. Imamo še nekaj rezervnega snega, če bi ga slučajno potrebovali. Mislim, da bo to ena čudovita tekma. Upam, da se ponovi tista sobota izpred nekaj let, ki spada med najpomembnejše dogodke v zgodovini Smučarske zveze Slovenije. V eni soboti smo se veselili kar treh zmag v svetovnem pokalu. Eno je dosegla Maja Vtič, drugo Peter Prevc in tretjo Filip Flisar. V enem dnevu tri zmage za svetovni pokal. Upajmo, da se bo to ponovilo tudi letos na Ljubnem v Zakopanah in še na kakšni tekmi. Hvala lepa vsem sponzorjem, BTC-ju, SZS s katero zelo dobro sodelujemo, občini Ljubno in vsem ostalim za vso podporo in pomoč. Dobrorošli vsi na Ljubnem!

Sten Baloh, glavni trener ženske skakalne reprezentance

Lepe želje je dobro, če se izpolnejo in ne bi bilo slabo, če bi se ponovila tista zgodovinska sobota. Toliko tekmovalk, kot jih imamo letos, jih v zgodovini svetovnega pokala še nismo imeli na štartu. Skupaj jih bo kar 11. Poleg šestih iz A reprezetnace, ki so danes tu, bo nastopilo še 5 mladink. Lepa številka. To pomeni, da se ženski smučarski skoki lepo razvijajo tudi pri nas. Od mladink ne pričakujemo ne vem kakšnih rezultatov. Dobro je, da nastopijo na tekmi svetovnega pokala, da bodo enkrat z vrha zaleta videle, kako je nastopiti na taki tekmi. Sploh na Ljubnem, kjer je toliko navijačev kot na vseh drugih tekmah skupaj. Hvala Ljubno, hvala navijači in komaj čakamo, da pridemo tja!

Ema Klinec

Drugo mesto v Zau je super popotnica, sploh zato, ker se nam je v Hinterzartnu nastop ponesrečil in smo ostale brez stopničk. Sama gledam moje skoke in moji skoki na ekipni tekmi niso bili dobri in na to se osredotočam, to bom skušala popraviti za naprej.

Urša Bogataj

Izboljšave so vedno možne, to je jasno. Jaz bom skakala kot znam in upala na najboljše predstave. Predvsem pa želim uživati.

Nika Križnar

Vesela sem, da na Ljubno prihajam na visokem nivoju. V Zau sem prikazala super skoke, v Sapporu se mi je ponesrečilo vseskupaj z diskvalifikacijo in s slabšimi skoki na prvi tekmi. Upam, da bom tudi na Ljubnem prikazala takšne skoke kot v Zau.

Špela Rogelj

Res bo veliko navijačev, tudi mojih, a Ljubno zato ne doživljam kaj drugače kot ostala naša dekleta. Na Ljubnem je potrebno pokazati svoje, tako kot drugje. Trenutno se spopadam s težavami, ki so se pojavile. To je pomembno, da grem lahko naprej. Potrebno je delati, zagristi v to in iti naprej. Danes sem že imela umirjen trening, kjer sem se osredotočila le nase in bilo je že bolje.

Maja Vtič

Mislim, da sem na Ljubnem prvič nastopila pred okrog desetimi leti. Od takrat se je nekaj spremenilo, že takrat ko so bile tekme celinskega pokala, pa je bilo vzdušje najboljše. To je bila že takrat ena najlepših tekem. Zdaj, ko so to tekme svetovnega pokala, primerjave z drugimi prizorišči sploh ni. Tekem se najbolj veselimo, ne samo zato, ker so domače, ampak tudi zaradi vzdušje. Želeli bi si več takšnih prizorišč. Pride tudi veliko Dolenjcev, dva avtobusa zagotovo!

Katja Požun

Na Ljubnem bom skočila zadnjič v karieri. Ta odločitev, ena najtežjih v mojem življenju, je v meni tlela dolgo časa. Odločila sem se, da kariero v smučarskih skokih zaključim na Ljubnem. To je vedno ena izmed mojih najljubših tekem, moja najljubša skakalnica in zato mislim, da je pošteno, da se tu poslovim. Čas je za nove zmage na drugih področjih. Upam, da bom na Ljubnem uživala. Pravzaprav v to ne dvomim in upam, da uživate tudi vi. Ljubno je zares vedno neverjetno in zaradi navijačev ena izmed najlepših tekem.

Na Ljubnem rekordno število Slovenk in slovo Katje Požun

Foto : Studio Bomba