Danes, 18. januarja 2018, je evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel skupaj z ministrom za javno upravo gospodom Borisom Koprivnikarjem v okviru delovnega obiska v Sloveniji obiskala BTC City Ljubljana. Z namenom spoznavanja praks s področja digitalnega gospodarstva in družbe se je srečala s predstavniki družbe BTC, spoznala strateški steber za digitalizacijo poslovanja BTC Digit in pametno mesto prihodnosti BTC City ter se seznanila z dejavnostjo inovativnega središča Simbioza BTC City Lab. 

Namen obiska evropske komisarke za digitalno gospodarstvo in družbo Marije Gabriel je bil srečanje s predstavniki vlade RS Slovenije in seznanitev z dobrimi praksami na področju digitalizacije v slovenskem gospodarstvu. Prav zaradi tega je svoj obisk sklenila v BTC Cityju Ljubljana, kjer so ji predstavniki družbe BTC predstavili digitalno preobrazbo podjetja, ki je namenjena obiskovalcem, potrošnikom ter poslovnim partnerjem v projektih kot so Living Lab (testno območje), Smart City (pametno mesto) in drugi projekti, ki jih družba uresničuje v okviru svoje strategije 2020.

Julij Božič, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v družbi BTC je povedal: »Digitalizacija izredno hitro spreminja svet okoli nas. Ključni izzivi niso več v tehnologijah, temveč v sposobnosti razumevanja, nenehnem inoviranju in implementacije konceptov, ki jih je tehnologija in z njo digitalizacija prinesla. Vse to pa mora služiti človeku in skupaj z njim svetu. Raznolikost dejavnosti družbe BTC, številni poslovni partnerji ter bogata in razvejana infrastruktura BTC Cityja Ljubljana z 21 milijoni obiskovalcev letno botrujejo temu, da ustvarjamo okolje za sodelovanje z vsemi, ki se želijo povezovati v ekosistem odprte družbe. Naše inovativno in pametno mesto BTC City Ljubljana je unikum v svetovnem merilu, saj omogoča hitra testiranja posameznih rešitev in takojšnje povratne informacije o uporabnosti in sprejemljivosti posameznih rešitev s strani uporabnikov. »

Marija Gabriel, evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo pri tem poudarja: »Digitalizacija predstavlja veliko priložnost za naše državljane, podjetja in za nas kot skupnost. BTC City zelo jasno prikazuje, kako lahko s pomočjo poslovnih partnerjev, start-up sveta in obiskovalcev, vzpostavimo ekosistem, ki spodbuja okolje inovativnosti in napredka. Vso to novo znanje in tehnologijo pa moramo uporabiti za izboljšanje okolja in trajnostnega razvoja.«

Nov strateški steber za inovacije in digitalizacijo poslovanja je družba BTC zasnovala leta 2016. BTC DIGIT se osredotoča na integracijo naprednih in inovativnih sistemov, ki niso le del digitalizacije poslovanja družbe BTC, temveč omogočajo povezovanje družbe BTC z njenimi strateškimi partnerji in kreiranje novih strateško-inovativnih projektov.

Podatki so izjemno bogastvo, so prepričani v družbi BTC, zato pri razvoju podjetja vzpostavljajo številne platforme, ki temeljijo na učinkovitem upravljanju podatkov in družbi BTC omogočajo vzpostavitev pametnega mesta prihodnosti BTC City. Koncept pametnega mesta omogoča optimizacijo poslovanja in razvoj novih dejavnosti podjetja in njegovih poslovnih partnerjev ter boljšo nakupovalno izkušnjo obiskovalcev. Med ključnimi je platforma za upravljanje mest in njihovega trajnostnega razvoja (Smart City Platform).

V sodelovanju z ABC pospeševalnikom družba BTC razvija tudi inovativno platformo Eliminatum. Ta bo osnovana na tehnologiji veriženja blokov (blockchain) in bo s pomočjo umetne inteligence in strojnega učenja omogočala povezavo med fizičnim in digitalnim svetom.

Hiter napredek družbe v smeri digitalizacije krepi prepad med različnimi starostnimi skupinami in povečuje možnost družbene izključenosti. Izzive digitalnega izobraževanja starejših nastavlja inovativno središče Simbioza BTC City Lab. Komisarka Gabrielova si je tako ogledala prvi tovrstni prostor v Sloveniji, kjer lahko obiskovalci, starejši od 50 let, spoznavajo napredne in pametne tehnologije, rešitve, naprave in izdelke za vsakdanje življenje. Prostor je namenjen izobraževanju in druženju ter razvoju novih (podjetniških) idej.

>Več o poslovnem stebru BTC Digit

>Več o središču Simbioza BTC City Lab

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Evropska komisarka Gabrielova na obisku v BTC City Ljubljana

Foto : ABC