Včeraj, malce pred 18.00 uro zvečer in natanko 1 mesec pred začetkom zimskih olimpijskih iger v južnokorejskem Pjongčangu, smo pred Slovenskim olimpijskim izobraževalnim centrom prižgali našo – slovensko baklo! Kljub slabemu dežju, dobre volje, obiskovalcev, navijačev ter seveda naših olimpijcev, ni manjkalo!

V uvodu sta vse obiskovalce nagovorila predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Bogdan Gabrovec ter mag. Damjan Kralj, član uprave in direktor za trženje in marketing v BTC in otvorila prvi dogodek projekta #slovenskabakla.

Namen omenjenega projekta je potovanje olimpijske bakle po Sloveniji ter ustvarjanje olimpijskega vzdušja pred začetkom olimpijskih iger v Južni Koreji. Današnjega slavnostnega prižiga so se, poleg olimpionika Miroslava Cerarja, udeležili tudi nekateri drugi olimpijci in olimpijke, ki so s svojim obiskom pričarali nasmeh na obraz marsikateremu obiskovalcu. Le kateri pravi navijač se ne spomni legendarne olimpijske druge vožnje Jureta Franka ali bronaste kolajne Petre Majdič, ki se za vse Slovence sveti, kot zlata?! Prižiga so se udeležili tudi Petra Robnik, Ivo Čarman ter Metka Jerman Šenica.

Slovenska bakla bo obiskala 8 krajev, ki jih je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez izbral kot tiste z bogato olimpijsko tradicijo. Vseskozi jo bo spremljal Tomaž Razingar, olimpijec in nekdanji kapetan slovenske hokejske reprezentance, ki bo na olimpijske igre v korejski Pjongčang peljal slovenske navijače. In tako se je danes začelo… Vodja navijaškega letala je skupaj z Miroslavom Cerarjem baklo prižgal, olimpijci so jo pospremili, Tomaž pa se je skupaj z njo odpeljal njeni naslednji destinaciji naproti…

#slovenskabakla bo jutri obiskala Mojstrano, nato Jesenice, Tržič, Celje, Velenje, Maribor, Črno na Koroškem, svojo pot pa zaključila v nazaj v Ljubljani, 29. januarja. Naša bakla bo pot proti Mojstrani nadaljevala z vlakom, ki bo jutri krenil proti Jesenicam ob 13.32 uri in kot posebne potnike s seboj peljal olimpijca in hokejista, vratarja hokejske reprezentance iz Sočija 2014, Roberta Kristana, nosilca bakle in vodjo navijaškega letala Pjongčang 2018 Tomaža Razingarja ter maskoto Olimpijskega komiteja Slovenije, lisjaka Foksija, ki dodatno popestri vsak dogodek naše krovne športne organizacije.

Poleg olimpijcev in športnih aktivnosti smo na današnjem dogodku predstavili tudi zmagovalnih 15 olimpijskih plakatov, ki so jih izdelali otroci vrtcev ter dijaki osnovnih in srednjih šol. Plakate je izmed 774 izdelkov izbrala strokovna žirija v sestavi Olimpijskega komiteja Slovenije v sodelovanju z velikim sponzorjem Europlakatom ter drugimi strokovnimi sodelavci.

Nadaljnja pot bakle in olimpijci, ki bodo prisotni na dogodkih:

  • sreda, 10.1.2018: MOJSTRANA (Park mojstranških olimpijcev); olimpijci: Jure Košir, Dejan Košir, Alenka Dovžan;
  • Četrtek, 11.1.2018: JESENICE (Dvorana Podmežakla); olimpijci: Alenka Dovžan, Edo Hafner, Jernej Slivnik, Zvone Šuvak, Drago Mlinarec, Ivan Ščap, Robert Kerštajn;
  • Petek, 12.1.2018: TRŽIČ (Igrišče ob dvorani olimpijcev); olimpijci: Tomas Globočnik, Milena Kordež, Žan Košir, Bojan Križaj, Andrej Tavželj;
  • Ponedeljek, 15.1.2018: CELJE (Glavni trg); olimpijci: Matjaž Debelak, Matjaž Zupan;
  • Petek, 19.1.2018: VELENJE (Drsališče Velenje); olimpijec: Bernard Vajdič
  • Sreda, 24.1.2018: MARIBOR (Trg Leona Štuklja); olimpijka: Katja Koren Miklavec;
  • Petek, 26.1.2018: ČRNA NA KOROŠKEM (Trg pred Kulturnim domom)
  • onedeljek, 29.1.2018: LJUBLJANA (Pediatrična klinika in Univerzitetni rehabilitacijski institut Soča).

Baklo bo od prižiga pa vse do predaje olimpijcem na uradni predstavitvi olimpijske reprezentance, 29. januarja v Grand hotelu Union, spremljal olimpijec, nekdanji kapetan hokejske reprezentance Slovenije ter zastavonoša na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014, Tomaž Razingar.

>>Več o projektu #slovenskabakla