Tonka Zadnikar je že 35 let oskrbnica v planinskih kočah, zato jo pozna dobršen del slovenske planinske srenje. Zase pravi, da spada med oskrbnike starega kova. Nasprotuje komercializaciji v gorah in stavi na tek na dolge proge – tudi v prenesenem pomenu. Maja letos je namreč v Rigi pri 71. letih odtekla svoj 34. maraton, februarja je v Splitu opravila s polmaratonom, vmes pa preplezala Severno triglavsko steno po najbolj zahtevni nemški smeri.

Poleg tega je vsak dan, od jutra do večera in tudi ponoči, na voljo gostom priljubljene Tonkine koče, ki jo najdemo pod 17. serpentino na poti na Vršič. Koča leži na 1.380 metrih nadmorske višine, na poti Alpe-Adria, ki se začne pod najvišjim avstrijskim vrhom, Velikim Klekom oz. Großglocknerjem, pelje skozi Avstrijo, Italijo in Slovenijo ter se konča v Trstu.

S kolesom okoli Slovenije

Letošnjo jesen Tonka Zadnikar načrtuje 1.000 km dolgo kolesarsko pot okrog Slovenij, ki jo bo pričela predvidoma 25. septembra. Za dobro popotnico ji je danes Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, v družbi deklet iz kolesarske ekipe BTC City Ljubljana in nepogrešljivega Toneta Fornezzija TOF-a, podaril žensko karbonsko specialko.

Predaja kolesa Tonki Zadnikar

Foto : Prijavim.se