Dnevi slovenskega turizma so letos potekali od 8. do 10. oktobra v Portorožu. V okviru DST so se zvrstili pomembni dogodki s področja turizma v Sloveniji, posvečeni pa so bili predvsem produktom, kreativnim pristopom, strategijam in tehnologijam, ki ustvarjajo dodano vrednost turizmu 4.0 in poslovanju nasploh.

Eden izmed govorcev je bil tudi Mark Kalin, vodja inovacijske pisarne in novih tehnologij v BTC d.d., koordinator skupine Blockchain Think Tahnka za pametna mesta in član uprave European Blockchain Huba.

Na DST je predstavil različne tehnologije in rešitve pri vzpostavitvi Living Lab in start-up ekosistemov. Pojasnil je, da nove disruptivne tehnologije in poslovni modeli, ki se nenehno spreminjajo vplivajo na podatke in odnose oziroma povezovanje ljudi v podjetju.

V BTC d.d. pomembne stebre v prihodnosti predstavljajo:
– pametna energija (elektrika),
– V2X (testno okolje),
– pametno mesto, ki predstavlja prvi LIVING LAB na svetu, prav tako je območje BTC Cityja tudi 1st PRIVATE CITY,
– prihodnost nakupovanja je Tinder za shopping; ki vključujejo trende, VR in shopping, s tehnologijo omogočen od doma,
– BTC je prvo Bitcoin mesto na svetu, kjer je plačevanje s Blockchain tehnologijo omogočeno s kriptovalutami.

Kalin je poudaril, da je v današnjem svetu že skoraj vse virtualno, zato je potrebno dobro poznavanje obiskovalcev, ki ga v BTC poskušamo delno dosegati tudi s Trackingom obiskovalcev. Prek mobilnih aplikacij imamo pregled celotne ponudbe na enem mestu, kjerkoli se nahajamo. Tehnologija nam omogoča virtualne sprehode po celotnem območju (dvorane, hoteli, restavracije, trgovine, itd.) in virtualne asistente (chat). Največji trend trenutno predstavljajo kriptovalute, tudi v turizmu turistični ponudniki že sprejemajo kripo plačila.

Foto : Mark Kalin