Kolesarsko društvo Rog je letošnji dobitnik nagrade Marjana Rožanca za delo v daljšem časovnem obdobju na strokovnem in organizacijskem področju. Mestna občina Ljubljana od leta 1992 podeljuje nagrade Marjana Rožanca za področje športa v Mestni občini Ljubljana, ki jo prejmejo prostovoljni športni delavci, športniki, športni vzgojitelji, profesionalni delavci v športu in športni novinarji za izjemne dosežke v preteklem letu ali za delo v daljšem obdobju. Poleg KD ROG so nagrade prejeli še Darko Klarič, Stane Papež in Simon Oven.

Redka so športna društva, kot je Kolesarsko društvo ROG Ljubljana, ki v svoji bogati zgodovini od njegove ustanovitve leta 1949 beleži vrhunske tekmovalne dosežke in organiziranje mednarodnih rekreativnih kolesarskih prireditev kot je že legendarni Maraton Franja BTC City, ki je z različnimi dogodki prerasel v največji tridnevni kolesarski praznik v svetovnem merilu in dobil potrditev z organizacijo svetovnega prvenstva za amaterje l. 2014. Smela ideja, ki sta jo zasnovala Tone Fornezzi TOF in Zvone Zanoškar, legenda slovenskega in jugoslovanskega kolesarstva, ki je ustvaril vrhunske kolesarje od Franca Škerlja, Rudija Valenčiča, Toneta Ukmarja, Janeza Žirovnika, Andreja Boltežarja, Jožeta Ronerja, Staneta Božičnika in vse do profesionalcev Vinka Polončiča, Primoža Čerina in Jureta Pavliča.

Skozi Rogovo šolo so šli Gorazd Penko, Boris Premužič, Robert Pintarič, Igor Kranjec, Andrej Hauptman s 3. in 4. mestom na svetovnem prvenstvu profesionalcev (leta 2001 in 2002) in 5. mestom na OI v Atenah leta 2004, Zoran Klemenčič leta 1998 z naslovom evropskega prvaka v kategoriji do 23 let in leta 2002 5. mesto na svetovnem prvenstvu profijev v Belgiji. Sledili so Jan Tratnik z osvojitvijo naslova evropskega prvaka in z zmago Tadej Pogačar na letošnjem francoskem Touru de l Avenir in še dolga vrsta vrhunskih tekmovalcev, ki so osvajali odličja na svetovnih in evropskih prvenstvih zahvaljujoč strokovnemu delu vrhunskih trenerjev, saj so člani društva dosegli preko 25 uvrstitev v prvo dvajseterico na OI in OI mladih, SP in EP.

Samo leto dni po njeni ustanovitvi ženska profesionalna ekipa BTC City Ljubljana osvoji 8.mesto v ekipni vožnji v ZDA, leto kasneje pa prvo zmago v World Touru z Eugenio Bujak v Plouayu, s kasnejšimi odličnimi dosežki Polone Batagelj in Urške Pintar. Največji uspeh ženske ekipe pa je, da je ob televizijskih prenosih in ustrezni promociji s pomočjo glavnih sponzorjev Mestne občine Ljubljana, družbe BTC in ostalih podpornikov ponesla slovenski blagovni znamki na največja svetovna kolesarska tekmovanja in prepoznavnost mesta Ljubljane v svetu. Največji dosežek društva pa je vsekakor organizacija začetka ženskega Gira, ki je bil svetovno odmeven dogodek.

V družbi BTC našo podporo slovenskemu športu razumemo kot vzajemno sodelovanje, ki presega enkratna sponzorstva in donacije. S športniki in športnimi društvi gradimo trdne odnose in aktivno soustvarjamo dosežke posameznikov in organizacij na mnogih področjih. Naša podpora jim omogoča kontinuirano treniranje in udejstvovanje na tekmovanjih doma in v tujini. Verjamemo namreč, da je skrivnost številnih uspehov prav v moči podpore, s katero akterji dobijo zalet za dosego želenega cilja. In naša glavna spodbuda za vsakoletno podporo tako perspektivnih kot uspešnih športnikov so ravno ti doseženi cilji.

 

Rožančeva nagrada KD Rog

Foto : Arhiv BTC