V petek, 16. novembra je v BTC Cityju Ljubljana potekala ekskluzivna delavnica z naslovom Kako zasnovati sistem sledljivosti na osnovi blockchain tehnologije v vašem podjetju za višjo dodano vrednost, ki jo je v sodelovanju z družbo BTC in podjetjem GS1 Slovenija organiziralo podjetje OriginTrail. Gre za prvo tovrstno delavnico v Sloveniji, na kateri so se udeleženci seznanili z blockchain tehnologijo in spoznali zakonitosti uvajanja tovrstne tehnologije v podjetje, na koncu pa s pomočjo mentorjev zasnovali še praktični prototip za takojšnjo vpeljavo blockchain tehnologije po meri lastnega podjetja.

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov oz. blockchain tehnologija predstavlja tehnologijo prihodnosti. Izmenjava informacij s pomočjo blockchain tehnologije bo v prihodnjih letih temeljito spremenila poslovne procese. Za 41 % podjetij je uvedba blockchaina že ena izmed top 5 strateških aktivnosti [vir], nekatera največja globalna podjetja kot so Walmart, Alibaba, Amazon, Maersk, Allianz, Pfizer in številna druga, pa že aktivno vpeljujejo blockchain tehnologijo v svoje poslovanje. Podjetje OriginTrail, družba BTC in podjetje GS1 Slovenija so med pionirji v Sloveniji pri uvedbi blockchain tehnologije za sledljivost v dobavnih verigah in zaščito proizvodov. Ker se zavedajo, da imajo podjetja, ki bodo dovolj hitra pri uvedbi blockchain tehnologije, izjemno priložnost za konkurenčno prednost, so z organizacijo delavnice želeli praktična znanja predstaviti vsem zainteresiranim podjetjem.

Dodano vrednost vpeljave novih tehnologij so prepoznali tudi udeleženci, predstavniki podjetij s področja inovacij, IT oddelkov, logistike in nabave ter strateškega marketinga. Na delavnici so se seznanili z osnovami blockchain tehnologij na aplikativnem managerskem nivoju, razumevanjem pomena mednarodnih standardov GS1 za uspešno uvedbo blockchain pilotnega projekta, uporabo naprednih orodij Blockchain Use Case Canvasⓒ in TraceLabs platformo za prototipiranje, ter dobili ustrezne usmeritve za razvoj lastnih idej.

 

Delavnica - Vpeljava blockchain tehnologije

Foto : arhiv BTC