Včeraj je v preddverju Križank potekala otvoritev razstave Barjanka, ki s fotografijami obuja spomine na lanskoletno prvo izvedbo trase rekreacijsko-kolesarskega maratona na Maratonu Franja BTC City in hkrati želi navdušiti še več udeležencev, da bi se pridružili slikoviti kolesarski preizkušnji. Razstava je nastala v sodelovanju s Kolesarskim društvom Rog, družbo BTC, barjanskimi občinami, Turizmom Ljubljana in Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, v njej pa se prepletajo šport, turizem, narava, kultura in izobraževanje. Razstava bo na ogled na Krakovskem nasipu do 15. maja.

Ob otvoritvi so nekaj uvodnih besed namenili urednica razstave Maša Bratina, ravnatelj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Gregor Markelj, direktor javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje Janez Kastelic, podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin in predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC ter predsednik uprave družbe BTC Jože Mermal. Po uvodnem delu so se skupaj z gosti sprehodili do Krakovskega nasipa na ogled razstave. Na panojih na Krakovskem nasipu so na ogled fotografije z lanskega prvega rekreacijsko-kolesarskega maratona Barjanka, poleg pa so razstavljeni tudi motivi barjanske pokrajine in znamenitosti ter predlogi za medaljo Barjanke, ki so jih oblikovali dijaki in dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo.

Predloge medalj za Barjanko so nastale na predlog direktorja KD Rog Gorazda Penka v Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Predstavniki krajinskega parka Ljubljansko barje so dijakom predstavili Ljubljansko barje, nato pa so dijaki pod mentorstvom profesorjev Damijana Kracine, Iris Skubin in Nine Šušteršič Remic najprej narisali in potem iz različnih materialov oblikovali predloge medalj. Dijaki so v svoje izdelke zelo domiselno vpletli izbrane motive Barja: značilno mozaično krajino, tipične živalske in rastlinske vrste ter dragocene arheološke najdbe. Izdelki dijakov so predstavnike Krajinskega parka tako navdušili, da jih želeli predstaviti javnosti in jih vključili v razstavo.

O Barjanki

Ideja o Barjanki se je rodila v Kolesarskem društvu Rog in se uresničila v sodelovanju s Krajinskim parkom Ljubljansko barje ter lokalnimi skupnostmi. 83-kilometrov dolga rekreacijska kolesarska preizkušnja vodi po sedmih občinah, ki segajo na Ljubljansko barje, in je del največjega kolesarskega dogodka v Sloveniji – Maratona Franja BTC City. Na njej kolesarji odkrivajo pisan barjanski mozaik travnikov, njiv, mejic in vodotokov. Na treh okrepčilnih točkah spoznavajo tudi okuse Barja in bogato kulturno in naravno dediščino tega prostora. Barjanka se konča v BTC Cityju Ljubljana, kjer vsak udeleženec prejme medaljo. Avtorica medalje Barjanke, Manca Mravlja, je na svoji predlogi upodobila zobnik kolesa, v katerega je ujet košček Barja – metulj barjanski okarček na travniku. Medalja tako na slikovit način simbolizira krhkost Ljubljanskega barja in hkrati poziva k ustreznemu načinu upravljanja in obiskovanja tega prostora.

O Ljubljanskem barju

Velik del Ljubljančanov se ne zaveda, kaj se skriva na pragu njihovega mesta. Tisti, ki Ljubljansko barje poznajo le iz poročil, vremenske napovedi ali avtomobila, ga verjetno najbolj poznajo po poplavah, megli in ravnini z redkimi linijami dreves in osamelimi griči. A Ljubljansko barje ponuja precej več. Barje predstavlja posebno območje, ki v svojem naročju pestuje številne zaklade naravne in kulturne dediščine. Prav zaradi tega je bilo to območje leta 2008 zavarovano kot Krajinski park Ljubljansko barje. Leta 2011 so bila kolišča na Igu skupaj z ostalimi kolišči okoli Alp razglašena kot svetovna kulturna dediščina imenovana UNESCO kolišča okoli Alp. A Ljubljanskega barja ne varujemo le zaradi velike vrstne pestrosti živali in rastlin ter bogatih arheoloških najdb. Ljubljansko barje varujemo predvsem zaradi nas ljudi. Visoko ohranjena narava pomeni zdrav življenjski prostor, pomeni čist zrak, zdravo vodo in prst. Prav zaradi tega je izredno pomembno, da ta prostor dobro poznamo in ga na ustrezen način upravljamo in obiskujemo. Najprimernejši način za obiskovanje Ljubljanskega barja je “na lasten pogon”: peš, s čolnom ali kolesom.

 

 

Otvoritev razstave Barjanka

Foto : Damijan Kracina