Družbi BTC in A1 Slovenija sta danes na novinarski konferenci podpisali partnerski dogovor o sodelovanju pri razvoju poslovnih modelov prihodnosti, med katerimi želijo spodbuditi tudi razvoj poslovnih modelov, ki bodo temeljili na tehnologiji 5G. A1 Slovenija je tako danes testno zagnal tudi svojo prvo bazno postajo s tehnologijo 5G, s katero želijo preizkusiti trenutne zmožnosti omrežja 5G in oceniti morebitne vplive tehnologije na okolico tudi v lokalnem okolju, potem ko so to že storili v več drugih državah v Skupini A1 Telekom Austria.

V skladu z danes podpisanim dogovorom bosta podjetji sodelovali predvsem pri razvoju poslovnih modelov s področja uporabniške izkušnje, trajnostnega razvoja in zdravja ter mobilnosti in pametnih mest ter poslovnih modelov. Sočasno s podpisom dogovora je A1 Slovenija testno zagnal prvo bazno postajo s tehnologijo 5G, ki je postavljena na strehi poslovne stavbe A1 v BTC Cityju.

Postavitev prve bazne postaje 5G v BTC Cityju tako predstavlja nov mejnik in nadaljevanje uspešnega sodelovanja družb BTC in A1 Slovenija pri uresničevanju strateškega projekta BTC Living Lab, ki predstavlja BTC City Ljubljana kot edinstveno testno okolje za testiranje in razvoj naprednih rešitev in tehnologij prihodnosti.

A1 v Sloveniji pri vzpostavitvi testne bazne postaje 5G izhaja iz izkušenj iz drugih držav v Skupini A1 Telekom Austria. Zlasti to velja za Avstrijo, kjer bo A1 v začetku leta 2020 že ponudil prve komercialne storitve na omrežju 5G, doslej pa je izvedel že več testnih projektov na tehnologiji 5G. V A1 Slovenija so na tehnologiji 5G doslej dosegli hitrost 1 Gbit/s in latenco 20 ms.

Vendar v Sloveniji pri testu tokrat hitrost in latenca ne bosta v ospredju. V A1 pojasnjujejo, da so tehnologijo 5G vzpostavili v prvi vrsti zato, ker si želijo ustvariti celovito sliko tako z vidika njenega delovanja kot z vidika njenih morebitnih vplivov na okolico, ki so v zadnjih mesecih precej izpostavljeni in jih bodo kot doslej redno spremljali tudi sami. V ta namen so na njihovi spletni strani v sodelovanju s podjetjem Končar pripravili posebno aplikacijo, na kateri si lahko vsakdo ogleda trenutne ravni elektromagnetnega valovanja, ki jih oddaja bazna postaja. Bazna postaja deluje samo v času testiranja s strani A1, medtem ko je preostali čas izključena.

Trenutne podatke o ravneh izpostavljenosti elektromagnetnemu polju, ki ga oddaja bazna postaja 5G na strehi poslovne stavbe A1 v BTC Cityju, si lahko vsakdo v vsakem trenutku ogleda na spletni strani A1.si/5g. Za vse, ki jih tehnologija 5G zanima podrobneje, so v A1 pripravili termine, v katerih si bo možno ogledati bazno postajo od blizu in se o delovanju tehnologije 5G pogovoriti s strokovnjaki A1 za področje mobilnega omrežja. Termini so prav tako objavljeni na spletni strani A1.si/5g.

Kot standard je 5G še vedno v razvoju in bo predvidoma na globalni ravni v celoti implementiran konec leta 2021. Do implementacije omrežja 5G v Sloveniji bo A1 Slovenija vse potrebe industrije in končnih uporabnikov zadovoljeval z omrežjem 4G/LTE, prek katerega so letos uporabniki ponovno prenesli največ podatkov (kar 46 odstotkov vseh podatkov v Sloveniji), in še zdaleč ni doseglo skrajnih meja razvoja. Sicer pa bo tehnologija 5G eden pomembnejših mejnikov v razvoju telekomunikacijske industrije, saj bo operaterje usmerila k preobrazbi v ponudnike storitev za industrijske vertikale, kot so elektro industrija, proizvodnja, mobilnost, zdravstvo, zabavna industrija, trgovina in logistika.

V zadnjih 65 letih je iz javnih skladišč prerasla v prostor, kjer se danes srečujejo nove tehnologije ter novi poslovni modeli. Z ustanovitvijo inovativnih središč, ABC pospeševalnika in BTC Inovacijskega centra, uresničevanjem projekta BTC Living Lab ter s tem vzpostavitvijo koncepta živega testnega okolja, s katerim je območje BTC City postalo testno okolje za najsodobnejše tehnologije, ki prinašajo napredne rešitve za vsakdan potrošnikov, se je družba BTC v zadnjih petih letih transformirala v moderno, odprto in inovativno družbo, s hitrim in uspešnim prilagajanjem trendom in razmeram na trgu pa postala nosilka sprememb.

 

 

BTC in A1 Slovenija postala partnerja pri razvoju poslovnih modelov prihodnosti

Foto :