5. in 6. septembra se je v središču Ljubljane in v BTC Cityju Ljubljana odvijal težko pričakovani, že 39. Maraton Franja BTC City. Zaradi epidemije novega koronavirusa je prireditev potekala v kasnejšem terminu kot običajno in v okrnjeni različici, a močne želje organizatorjev, da tudi to leto kolesarjem ponudijo priložnost za vrtenje pedal na kolesarskih preizkušnjah, ni zaustavila nobena prepreka. Ob upoštevanju varnostnih ukrepov in omejitvi števila udeležencev, so se tako ljubitelji kolesarjenja tudi letos pomerili na kar petih različnih trasah. Največjo slovensko kolesarsko prireditev pa je poleg neobičajne izvedbe zaznamoval tudi nov rekord. Italijanski kolesar Andrea Chiminello je najdaljšo traso Franje namreč prevozil v času 3 ur 26 minut in 3 sekund ter s tem postavil nov rekord proge.

Maraton Franja BTC City je športno-rekreativni dogodek z najdaljšo tradicijo v Sloveniji pa tudi v svetovni seriji maratonov UCI Gran Fondo World. Pogosto je poimenovan tudi slovenski kolesarski praznik, saj je v preteklih letih dogodek v treh dneh združil na tisoče kolesarjev vseh starosti ter vsakič znova navduševal množice navijačev tako ob trasah kot v prireditvenem prostoru v BTC Cityju Ljubljana.

A letošnja, 39. izvedba je bila dolgo časa pod vprašajem. Organizatorjem je nemalo preglavic povzročila pandemija novega koronavirusa, zaradi katere je bilo v Sloveniji odpovedana že vrsta prireditev. Kljub temu so bili trdno odločeni, da ljubitelji kolesarjenja za tradicionalni dogodek ne smejo biti prikrajšani ter naredili vse, da je bil Maraton Franja tudi izpeljan, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov in priporočil odgovornih strokovnih institucij. Težko pričakovani kolesarski maraton se je letos odvil skoraj tri mesece kasneje kot običajno, v nekoliko drugačni izvedbi in z omejenim številom udeležencev, a kljub temu v znamenju neustavljive športne energije.

Maraton Franja 2020 se je uradno začel v soboto, 5. septembra, v središču Ljubljane. Prvi so startali udeleženci Barjanke Hervis, ki so se podali na pot po očarljivem Ljubljanskem barju, nato pa so se preizkusili še kolesarji na družinsko-šolskem maratonu in najmlajši kolesarji na Vzajemna preizkušnji za najmlajše. V nedeljo pa je v BTC Cityju Ljubljana napočil čas za veliki finale. Najprej sta pok pištole in vihranje šahovske zastave ob 9. uri oznanila začetek 156-kilometrske preizkušnje Maraton Franja BTC City, ki  je veljala tudi kot kvalifikacijska dirka za nastop na SP amaterskih kolesarjev leta 2021 in jo je za štartno črto že nestrpno pričakovalo nekaj čez 400 kolesarjev. Podobno število udeležencev se je na traso pognalo tudi dobro uro in pol kasneje, na 97 kilometrov dolgo pot Triglav Malega Maratona Franja BTC City. Najdaljša preizkušnja je letos ponovno postregla z rekordom trase, ki ga je dosegel Italijan Andrea Chiminello s časom 3 ur 26 minut in 3 sekund.

Letošnji Maraton Franja pa ni povezal ljubiteljev kolesarjenja le na prvi septembrski vikend. 13. in 14. junija, na prvotno načrtovan datum dogodka, so organizatorji namreč organizirali dvodnevno čistilno akcijo čiščenja poti, po katerih potekajo maratonske preizkušnje. Zamisel o čiščenju trase maratona se je porodila glavnemu strategu in direktorju Franje, Gorazdu Penku, in tako je drugi konec tedna v juniju več kot 200 članov KD Rog in njihovih simpatizerjev deloma na kolesih, deloma peš očistilo več kot 300 kilometrov tras – Barjanko, Družinsko, Veliko in Malo Franjo. V dveh dneh se je nabralo nekaj deset vreč smeti, na Barju pa so kolesarji – pobiralci smeti – našli celo nekaj kosovnih odpadkov.

Maraton Franja BTC City 2020

Foto : Studio Bomba