Včeraj je v Kristalni palači potekala otvoritev novih prostorov Slovenskega olimpijskega izobraževalnega centra. Slovenski olimpijski izobraževalni center, ki je hkrati mali muzej slovenske olimpijske zgodovine, se je v Kristalno palačo preselil iz nekdanjih prostorov v Poslovni stolpnici BTC City, kjer je domoval zadnjih 5 let in v tem času gostil številne visoke goste ter organiziral različne dogodke; medijske, športne in izobraževalne. Na otvoritvi so se zbrali visoki gosti, med njimi tudi njegova ekselenca, veleposlanik Japonske v Sloveniji Matsushimi Hiromichi, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, Bogdan Gabrovec, mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC in nekdanji olimpionik, Miroslav Cerar. Dogodek je popestril obisk Slovenske bakle, ki z ambasadorko Urško Žolnir že od 3. maja dalje potuje po naši državi, obiskuje vse občine Slovenije ter širi olimpijski duh.

Glavni izvršni direktor družbe BTC mag. Damjan Kralj je ob otvoritvi povedal: »Družba BTC je dolgoletni partner Olimpijskega komiteja Slovenije in Slovenski olimpijski izobraževalni center je že pred leti našel svoj dom prav v BTC Cityju Ljubljana. Posebej v veselje nam je, da je olimpijsko gibanje zdaj pridobilo svoj prostor v Kristalni palači, najvišji poslovni stavbi v Sloveniji. Verjamemo, da je to prava lokacija za središče promocije olimpizma in slovenskega olimpijskega športa. Olimpijskemu komiteju Slovenije, slovenskim športnikom in vsem nam, prijateljem športa, želim, da bi v tem hramu vedno znova našli navdih za olimpijske sanje in tudi prostor za nove lovorike slovenskih olimpijcev.«

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Bogdan Gabrovec je dodal:  »Leta 2016 smo v pritličju Poslovne stolpnice BTC City otvorili Slovenski olimpijski izobraževalni center, ki je z leti rastel in pridobival na olimpijski vsebini. Na naš ”olimpijski muzej” kot ga radi poimenujemo, smo izredno ponosni, saj je v petih letih gostil vrsto zanimivih dogodkov, srečanj in konferenc, obiskali so ga mnogi visoki gostje iz sveta športa, politike in zabave. Skupaj z družbo BTC, ki je tudi veliki sponzor krovne športne organizacije, smo prepoznali možnost širitve olimpizma in olimpijskega duha v središču, ki je znan po nakupih in zabavi. Vesel sem, da se naša olimpijska zgodba po petih letih nadaljuje, in to na lokaciji, nedaleč stran od nekdanje. Upam in želim si, da bodo tudi novi prostori obiskovalcem nudili toliko zabave, veselja in obujanja športnih vsebin ter znanj kot so ga v preteklih letih vsem, ki so ga imeli možnost obiskati.«

Podpora olimpizmu je del uresničevanja zavez družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja, v okviru katerih družba BTC podpira številne športne organizacije in športnike. S podporo slovenskih športnikov želijo prispevati tudi k ozaveščanju o pomenu rekreativnega športa in aktivnega življenjskega sloga ter krepitvi športne kulture v Sloveniji.

Otvoritvi sta sledili še dve odlikovanji. Njegova ekselenca, veleposlanik Japonske v Sloveniji Matsushimi Hiromichi, je predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Bogdanu Gabrovcu za prispevek k promociji juda v Sloveniji in športnih izmenjav med Japonsko in Slovenijo podelil prav posebno odlikovanje – Red vzhajajočega sonca, zlati žarki z rozeto. Do sedaj so bila v Sloveniji podeljena le štiri odlikovanja japonske vlade različnih redov. Odlikovanju predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez pa je sledilo še posebno priznanje našemu olimpioniku Miroslavu Cerarju. Peter Slapšak, direktor podjetja Elementum, ki je postal novi bronasti partner Olimpijskega komiteja Slovenije, je Miroslavu Cerarju podelil srebrnik s podobo logotipa Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez ter Miroslava Cerarja na konju z ročaji na igrah v Tokiu leta 1964, ko je osvojil zlato olimpijsko kolajno.

Otvoritev SOIC

Foto : Aleš Fevžer