Pretekli četrtek se je na uradnem obisku družbe BTC v BTC Cityju Ljubljana mudil japonski veleposlanik, nj. eksc. Hiromichi Matsushima. Na obisku smo pregledali preteklo uspešno sodelovanje družbe BTC in Veleposlaništva Japonske v Sloveniji, predstavili strategijo družbe BTC do leta 2025 in nekatere naše projekte ter vzajemno spodbudili nadaljnji razvoj prijateljstva in poslovnega sodelovanja. Obiskal pa je tudi Digitalno središče Slovenije, v okviru katerega smo se dogovorili za sodelovanje v decembru, ki bo tematsko posvečen industriji 4.0 in robotiki.

Japonskega veleposlanika, nj. eksc. Hiromichiha Matsushimaja, sta v imenu družbe BTC sprejela mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor, in Jože Mermal, predsednik upravnega odbora. Na njegovem prvem uradnem obisku naše družbe smo najprej pregledali uspešne pretekle projekte sodelovanja med družbo BTC in Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji ter z drugimi japonskimi podjetji in partnerji. Še posebej smo se dotaknili japonske razvojne iniciative Družba 5.0, katere eden od glavnih podpornikov v Sloveniji smo družba BTC, v prihodnje pa na tem področju načrtujemo nadaljnje sodelovanje. Predstavili smo mu tudi delovanje družbe, strategijo družbe do leta 2025 ter naše druge aktualne projekte.

Mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC, je ob obisku japonskega veleposlanika izpostavil: »Obisk nj. eksc. Hiromichija Matsushimaja predstavlja nadaljnjo gradnjo gospodarskega razvojnega mostu med Slovenijo in Japonsko. Za družbo BTC je sodelovanje z japonskimi podjetji eden od pomembnih segmentov poslovanja. Od leta 2019, ko je bila v okviru dogodka 5. Forum, ki se je odvijal v Kristalni palači v BTC Cityju Ljubljana, predstavljena japonska razvojna pobuda Družba 5.0, smo skupaj z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji in drugimi partnerji zasnovali in izpeljali že mnogo projektov. Med drugim sodelujemo s Slovensko-japonskim poslovnim svetom, pri slovensko-japonskem projektu pametnih omrežji NEDO, AV Living Lab pa je v BTC Cityju Ljubljana skupaj s podjetjem Toyota razvil sistem souporabe oziroma car sharinga Toyota DriveMe. Naše povezovanje temelji na sinergiji vrednot, kot so spoštovanje, dolgoročno sodelovanje, vzajemno zaupanje in stremenje k odličnosti, ter na obojestranski zavezanosti razvoju novih tehnologij, skrbnemu ravnanju z naravnimi viri in grajenju pametne prihodnosti, v kateri tehnologija ljudem bogati življenje. Tako vedno z veseljem sprejmemo predstavnike Japonske, japonskega gospodarstva in akademskega sveta ter z njimi snujemo ideje za nove napredne projekte in inovativna sodelovanja.«

Japonski veleposlanik, nj. eksc. Hiromichi Matsushima, je ob obisku povedal: »Čeprav naše tesno sodelovanje z družbo BTC traja šele nekaj let, je izredno aktivno in produktivno. Večinoma smo se partnersko povezali z namenom organizacije uspešnih in dobro obiskanih dogodkov za promocijo razvojnega koncepta Družbe 5.0. Družba BTC je bila v ospredju skupnih naporov za uresničevanje te pobude v Sloveniji in zagotavljanje novega preboja v japonsko-slovenskih bilateralnih odnosih, kar izredno cenim. Po današnjem obisku in zanimivi izmenjavi mnenj sem prepričan, da se bo naše partnerstvo še krepilo in prineslo obojestranske koristi. Obenem sem navdušen nad naprednimi tehnologijami slovenskih podjetij, predstavljenimi v Digitalnem središču Slovenije. Veselim se prihodnjega bilateralnega poslovnega foruma, ki ga nameravamo v sodelovanju z Vlado RS, družbo BTC in ostalimi deležniki organizirati v BTC Cityju Ljubljana.«

V okviru obiska družbe BTC je japonski veleposlanik obiskal tudi nedavno otvorjeno Digitalno središče Slovenije, ki ima sedež v BTC Cityju Ljubljana. Eden od partnerjev projekta je družba BTC, pri projektu pa bo v decembru sodelovalo tudi Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji. V okviru meseca, posvečenega industriji 4.0 in robotiki, bo središče namreč obiskala delegacija Japonske organizacije za zunanjo trgovino (JETRO), mesečni premium sponzor projekta pa bo Yaskawa Slovenija, slovenska izpostava japonske korporacije, ki izdeluje industrijske robote. V Digitalnem središču Slovenije se bodo sicer v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU do konca leta zvrstile predstavitve podjetij in številni dogodki, tako bo širši javnosti omogočen stik z najnaprednejšimi tehnologijami, izdelki, storitvami in izobraževalnimi programi s področja novih tehnologij. Med razstavljavci, ki so se v središču predstavili ob obisku japonskega veleposlanika, smo bili družba BTC, AV Living Lab, d.o.o., LOTRIČ Meroslovje d.o.o., Telekom Slovenije, d.d., ARCHIMEDES TECHNOLOGIES EU d.o.o., C-ASTRAL d.o.o. in drugi.

 

Obisk japonskega veleposlanika, nj. eksc. Hiromichiha Matsushimaj

Foto : Studio Bomba