V okviru Predsedovanja Slovenije Svetu EU je del neformalnega srečanja ministrov, pristojnih za konkurenčnost, gostilo tudi Digitalno središče Slovenije, ki se nahaja v BTC Cityju Ljubljana. Ministri, pristojni za konkurenčnost, so v sredo, 21. julija 2021, spoznali primere dobrih praks podjetij, ki sledijo načelom trajnostne proizvodnje na področju tekstila in energetsko intenzivnih industrij.

Evropskim predstavnikom, ki jih je v Digitalnem središču Slovenije gostil slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, se je predstavilo kar 11 podjetij, ki skozi svoje delovanje sledijo osrednji temi neformalnega srečanja »Gradimo zeleno, ustvarjalno in pametno prihodnost«. Podjetja Lotrič Meroslovje, Beti, Tekstina, AqufilSLO, Steklarna Hrastnik, EQUA, Donar, Iskraemeco, Elan in Magnet Design so se predstavila z izdelki, storitvami oz. rešitvami, ki dodano vrednost ustvarjajo z vključevanjem prvin modela krožnega gospodarstva ter trajnostnih usmeritev. Prav slednje neformalno srečanje ministrov, pristojnih za konkurenčnost, izpostavlja kot gibalo dodane vrednosti v gospodarstvu. Razprava celotnega zasedanja, ki poteka na več lokacijah, je osredotočena na tekstilno industrijo ter energetsko intenzivne industrije.

Digitalno središče Slovenije, ki so ga v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije vzpostavili partnerji projekta Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, DIH Slovenija in družba BTC, predstavlja stičišče slovenskega razvoja in gospodarskega napredka. Njegova povezovalna vloga med podjetji in mednarodnimi gospodarskimi delegacijami, je bila v okviru neformalnega srečanja predstavljena tudi evropskim gostom, aktivnosti povezovanja slovenskega gospodarstva s tujimi gospodarskimi delegacijami pa se s tem šele začenjajo. Digitalno središče Slovenije bodo v prihajajočih mesecih obiskale številne tuje delegacije, številni dogodki, delavnice in slovenska inovativna podjetja pa na obisk vabijo tudi domačo javnost.

Dvodnevni dogodek, katerega del je bil obisk v Digitalnem središču Slovenije, poteka na več lokacijah. Več o dogajanju v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU najdete TUKAJ.

 

Obisk evropskih ministrov pristojnih za konkurenčnost

Foto : Primož Predalič, Urad vlade RS za komuniciranje