V Digitalnem središču Slovenije, osrednjem gospodarskem dogodku slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki so ga vzpostavili partnerji družba BTC, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, javna agencija in DIH Slovenije, je bil 1. decembra opravljen nakup prvih e-vinjet v Sloveniji.

1. decembra, nekaj minut čez polnoč, sta se v Digitalnem središču Slovenije v BTC City zgodila prva dva nakupa e-vinjete. Opravila sta ju Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno transformacijo in Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo. Pospremili pa so ju tudi člani uprave DARS-a.

DARS je Digitalno središče Slovenije izbral za kraj nakupa, saj v času predsedovanja Slovenije Svetu EU ta predstavlja stičišče slovenskega razvoja in gospodarskega napredka.

E-vinjeta pomeni nov način plačevanja cestnine za motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov. V osnovi se od klasične vinjete ne razlikuje, je pa drugačne oblike – digitalna – zato je postopek njenega nakupa tudi nekoliko drugačen. Vezana je na registrsko označbo vozila, zato  je ob nakupu zelo pomembna pravilna navedba registrske številke, država registracije in izbira pravilnega cestninskega razreda.

V družbi BTC, kot enemu izmed partnerjev Digitalnega središča Slovenije, toplo pozdravljamo ta nov, modern in digitaliziran način plačevanja cestnin.

 

V BTC Cityju opravljen nakup prvih e-vinjet v Sloveniji

Foto : Jani Ugrin, DARS