Na Ljubnem ob Savinji letos beležijo 50 let Smučarsko skakalnega kluba (SSK) Ljubno BTC in 30 let sponzorstva družbe BTC, poleg tega pa je minilo tudi 70 let od prve tekme v smučarskih skokih na Ljubnem. V počastitev jubilejev je v petek, 28. julija 2023, na Ljubnem potekala slavnostna akademija, na kateri so pregledali večje mejnike v zgodovini kluba, vključno z uspehi skakalcev in skakalk ter najpomembnejšimi tekmovanji, ki so potekala na njihovih skakalnicah. Z razvojem smučarskih skokov na Ljubnem smo neločljivo povezani tudi v družbi BTC, ki je poleg tri desetletja dolge podpore kluba že 12 let tudi generalni sponzor FIS Svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske na Ljubnem ob Savinji.

Na slavnostni akademiji na Ljubnem ob Savinji je zbrane najprej nagovoril Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC in častni predsednik SSK Ljubno BTC, ki je izpostavil dolgoletno tradicijo smučarskih skokov na Ljubnem. Podpora temu športu s strani domačinov, številnih organizacij, športnih navdušencev in drugih je botrovala k temu, da na Ljubnem ob Savinji že vrsto let vzgajajo odlične mlade skakalke in skakalce. Postali so zibelka ženskega smučarskega skakalnega športa, umeščena na zemljevid najboljših mednarodnih prizorišč, ki ga ustvari desettisočglava množica gledalcev. Smučarsko skakalni klub Ljubno BTC je čvrst steber organizacije prireditve svetovnega pokala ter med drugim skrbi tudi za pomemben razvoj in podporo mladih skakalk in skakalcev.

Na dogodku so se poleg pomembnih zgodovinskih mejnikov kluba spomnili tudi številnih uspehov članov in članic, ki segajo vse do osvojene medalje na olimpijskih igrah. Izpostavili so tudi pomembnost razvoja in podpore mladih skakalcev in skakalk ter največja tekmovanja v smučarskih skokih, ki so potekala na Ljubenskih skakalnicah.

Za razvoj smučarskih skokov na Ljubnem ob Savinji ter uspehe številnih perspektivnih skakalcev in skakalk je zaslužna tudi družba BTC, ki od leta 1993 ponosno podpira SSK Ljubno BTC. Sodelovanje med klubom in družbo je s podporo drznih idej prineslo vrhunske rezultate, med drugim tudi edinstvene uspehe Timija Zajca, ki ga družba BTC podpira že vse od leta 2018, katere je  kronal z zlato medaljo na Olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022 in letošnjim naslovom svetovnega prvaka v Planici. Poleg vzgajanja mladih športnikov, ki dosegajo zavidljive uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih, s tem pa večajo ugled in prepoznavnost Slovenije v mednarodni javnosti, je plod sodelovanja tudi FIS Svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske na Ljubnem ob Savinji. Ta je Ljubno, kjer je prva tekma svetovnega pokala potekala v sezoni 2011/2012, uvrstil na svetovni zemljevid ženskih smučarskih skokov. Ljubno ob Savinji je leta 2021 gostilo zgodovinsko prvo silvestrsko turnejo smučarskih skokov za ženske, lani pa se je kot sogostitelj pridružil tudi avstrijski Beljak. Naslednje tekmovanje FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske bo na Ljubnem potekalo 27. in 28. januarja 2024.

Dolgoročna sponzorstva na področju smučarskih skokov in drugih športov so del družbene odgovornosti družbe BTC, ki je ena od pomembnih vrednot družbe. S sodelovanjem in podporo mladih športnikov, športnih klubov in dogodkov, družba BTC pripomore k premagovanju športnih izzivov in uresničevanju sanj športnikov. Vztrajnost in njihovi uspehi pa so navdih in motivacija za uresničevanje poslovnih ciljev družbe.

Foto : SSK Ljubno