Danes, 5. februarja, se je zaključil prvi del dobrodelne akcije Bodi Totalno Cool, v kateri so družba BTC (kot donator in s pomočjo obiskovalcev BTC Cityja), bralci Slovenskih novic (prek Sklada Ivana Krambergerja) in Klinika za male živali Prva K, zbirali sredstva za nakup in šolanje psa labradorca za pomoč ljudem s posebnimi potrebami. Z zbranimi sredstvi so organizatorji izšolali labradorko Dino, ki je z današnjim dnem postala spremljevalka tetraplegika Igorja Orla.

Revija Moj pes v sodelovanju z Inštitutom za rehabilitacijo invalidov RS in z Društvom paraplegikov Slovenije že 14 let vodi humanitarno akcijo Pomagajmo prijatelju. V tej akciji šolajo pse spremljevalce za pomoč ljudem s posebnimi potrebami. Doslej so priskrbeli pse spremljevalce že dvanajstim ljudem, med katerimi so bili paraplegiki, tetraplegiki, ljudje s cerebralno paralizo in ljudje z multiplo sklerozo. BTC, Slovenske novice in Klinika za male živali Prva K so se v letu 2008 pridružili tej akciji pod sloganom Bodi Totalno Cool in pomagaj prijatelju.

&

Labradorka Dina je uspešno opravila šolanje in preizkušnjo usposobljenosti ter pod vodstvom profesionalne vaditeljice Maje Golob tudi opravila izpit 1, s čimer edina izpolnjuje pogoje za začetek uvajanja invalida. Tako bo odslej krajšala čas tetraplegiku Igorju Orlu iz Fužine na Dolenjskem in kmalu prevzela vlogo psičke pomočnice.

&

»Stroški šolanja in zdravstvene posege psa spremljevalca znašajo 7400 evrov. Vsi, ki smo sodelovali v dobrodelni akciji, smo verjeli v njen uspeh, z akcijo pa bomo tudi nadaljevali. Na ta način želimo vzpodbuditi tudi tiste institucije, ki skrbijo za zdravstveno varstvo invalidov, in sicer, da bi imeli tudi ljudje na vozičku pravico do psa spremljevalca, ki jo imajo zaenkrat v Sloveniji le slepi,« pravi Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v družbi BTC.

Dina je že trinajsti pes pomočnik invalidom na vozičku, ki jih šolajo v okviru akcije revije Moj pes. Ti psi morajo obvladati številne praktične naloge, da so invalidu v pomoč, hkrati pa morajo biti psihično stabilni in do okolja prijazni, saj imajo na svojega skrbnika tudi ugoden psihoterapevtski učinek.

Akciji Bodi Totalno Cool se lahko pridruži vsakdo, in sicer na več načinov: z nakupom izdelkov posebne kolekcije Bodi Totalno Cool, ki so na prodaj na Infotočki v Dvorani A v BTC City, ali z denarnim prispevkom v skrinjice na območju BTC Cityja ali z nakazilom na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja (številka računa 02922-0019831742, sklicna številka 7089, s pripisom: Bodi Totalno Cool in pomagaj prijatelju).

Dodatne informacije:

BTC, d.d., Ljubljana, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi, e-pošta: maja.oven@btc.si

&