Jože Mermal, predsednik uprave BTC, in Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, sta danes položila temeljni kamen za izgradnjo 20-nadstropnega nebotičnika, imenovanega Kristalna palača, ki bo stal na zahodnem robu BTC CITY-ja, in sicer med dvorano A ter obstoječim poslovnim nebotičnikom. Izgradnja Kristalne palače, ki bo zaključena do pomladi 2011, je prvi projekt v sklopu velikega urbanističnega projekta Partnerstvo Šmartinka, ki ga vodi Mestna občina Ljubljana, in v okviru katerega bo na novo opredeljeno in oblikovano 217 hektarov veliko območje med BTC CITY-jem, Šmartinsko cesto in železniško progo.

»Izredno me veseli, da se je BTC, ki je v svojih petinpetdesetih letih delovanja večkrat dokazal, da je izjemno uspešna družba, v teh časih recesije odločil za tako velik korak, kakršen je gradnja 20-nadstropnega poslovnega nebotičnika. Takšne odločitve in takšni projekti Ljubljani prinašajo razvoj, omogočajo uresničevanje njene vizije ter izvedbo velikih projektov, med katere sodi Partnerstvo Šmartinka, eden največjih projektov javno-zasebnega partnerstva v Ljubljani, ki bo spremenil 217 ha veliko področje in tam omogočil tudi nove zelene površine. Kristalna palača je njegov pričetek,« je ob tem dejal Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana.

»Urbanistični projekt Partnerstvo Šmartinka bo pomembno vplival na prihodnji razvoj BTC-ja, nove prostorske, urbane in arhitekturne rešitve, ustvarjanje sodobnih prijetnih ambientov in privlačnih vsebin pa so smernice prihodnjega razvoja BTC CITY-ja. Za Kristalno palačo lahko že sedaj rečemo, da bo sodila med najbolj dominantne projekte ne le v BTC CITY-ju in Ljubljani, temveč mnogo širše, veseli pa me, da smo z izvedbo takšnega projekta pričeli ravno v letu, ko BTC praznuje 55. obletnico svojega obstoja. Ne glede na trenutne nezavidljive tržne razmere, v takšnem projektu vidimo svojo priložnost, povpraševanja po poslovnih prostorih v Ljubljani je še kar nekaj, poleg tega želimo na ta način še dodatno obogatiti ponudbo BTC CITY-ja,« pravi Jože Mermal, predsednik uprave BTC.

Za izgradnjo Kristalne palače je BTC, skupaj s soinvestitorjem, družbo Nuba, ustanovil podjetje Skai center d.o.o., v katerem ima BTC 60-odstotni, družba Nuba pa 40-odstotni delež. Ob tej priložnosti so predstavniki Skai centra podpisali tudi pogodbo z banko posojilodajalko Hipo Leasing d.o.o. kar predstavlja osnovo za pričetek izvedbe tega velikega projekta, medtem ko je gradbeno dovoljenje že izdano. Vrednost investicije je 54 mio eurov.

Skai center je k sodelovanju za pripravo idejne zasnove Kristalne palače povabil osem priznanih arhitekturnih birojev, izbrana pa je bila idejna rešitev arhitektov Braneta Smoleja in Denisa Simčiča iz biroja Atelje S. Kristalna palača, ki bo energetsko varčna stavba, bo v višino merila 90 metrov, njena celotna površina bo obsegala skoraj 46.000 kvadratnih metrov, od tega približno 20.000 kvadratnih metrov pod zemljo, kjer bo tudi 600 parkirnih mest, 26.000 pa nad zemljo. Poleg poslovnega centra bo v Kristalni palači tudi trgovski in wellness del s SPA centrom, lokali, restavracijami, barom …

Tako bo družba Finnova v srcu zgradbe uredila estetsko medicinski center, ki se bo raztezal v treh nadstropjih in pomeni popolnoma nov koncept wellnesa, ki združuje tehnološki komfort, estetske in medicinske storitve, antistresne terapije ter oskrbo s tretma izdelki. Uporaba storitev bo pomenila pomemben dvig ravni kakovosti življenja obiskovalcev. Obisk centra bo postal nepogrešljiv del življenja, kjer bo na enem mestu moč najti vse storitve in izdelke s področja lepote in zdravega načina življenja. Tako bodo v centru delovali: zdravniki z različnih področij estetske medicine in zobozdravstva, maserji, frizer, kozmetičarke, trgovina z kozmetičnimi izdelki in izdelki za zdravo življenje, del centra pa bo namenjen klasičnim wellness programom z različnimi vrstami savn.

Za tiste, ki bodo v centru opravljali storitve, pa bo le-ta pomenil veliko poslovno priložnost, saj bodo lahko za storitve, ki jih bodo sicer opravljali samostojno, uporabljali učinkovit poslovni koncept in hkrati storitve sodobnega estetsko – medicinskega centra.

V Kristalni palači bo družba Nuba poleg soinvestitorstva sodelovala tudi z gostinsko ponudbo. Družba ima na področju gostinstva večletne izkušnje, zgodbi o uspehu pa bodo poleg že obstoječih pet gostinskih lokalov, ki so prav tako locirani na področju BTC Cityja dodali še dva, in sicer restavracijo – bar ter panoramsko slaščičarno v najvišjem, 20. nadstropju Kristalne palače.

Interier restavracije in slaščičarne bo izražal metropolitanski, trendovski značaj arhitekture z visokokakovostnimi materiali, ki zagotavljajo udobje in prijetno počutje v prostorih.

Restavracija se bo raztezala v treh višinskih nivojih (pritličje, mezanin in nadstropje) s teraso na strehi trgovskega dela. Posebna zanimivost bo galerija v osrednjem delu med pritličjem in nadstropjem ter velika terasa na strehi trgovskega dela, v ambientu zazelenitve, ki ponuja številne možnosti organizacije dogodkov. Restavracija bo sprejela 400 gostov, dopolnjevala bo ponudbo kongresne in poslovne dejavnosti ter prostega časa.

Lokacija panoramske slaščičarne v najvišjem, 20. nadstropju, bo omogočala čudovit razgled proti severu na Kamniške Alpe, proti zahodu pa na center mesta. Dostop do slaščičarne bo mogoč z dvema panoramskima dvigaloma, kar pomeni še dodatno privlačnost.

www.kristalna-palaca.com&