V torek, 7. junija, je slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh skupaj z ekipo na novinarski konferenci, ki je potekala pred Vodnim mestom Atlantis v BTC City Ljubljana, predstavil aktivnosti in priprave na letošnjo vzdržljivostno preizkušnjo – RAAM 2011. Marko Baloh se bo 15. junija že šestič v svoji karieri podal s startne črte te najtežje preizkušnje na svetu.

Markovi letošnji dosežki kažejo na izvrstno pripravljenost:

  • 1. mesto: Texas Hill Country 600KM RAAM qualifier: 600km v 19h 26min, marec 2011, postavljen novi rekord proge;
  • 1. mesto: dirka okoli Slovenije DOS 2011: 1.138km v 40h 21min, maj 2011.

Na dosedanjih nastopih na RAAM-u je bil Marko Baloh že drugi (leta 2006, Enduro kategorija) in tretji (leta 2009 v posamični konkurenci), leta 2008 pa je v konkurenci dvojic zmagal skupaj s prijateljem Tomažem Perčičem.

RAAM, Race Across America, je kolesarska dirka, ki poteka od zahodne do vzhodne obale ZDA. Poteka v eni sami potezi, in sicer po principu»počivaj, kadar moreš in hočeš«, kolesarji pa dnevno kolesarijo tudi prek 22 ur. Preizkušnja zato velja za najtežjo, najbolj naporno in najbolj ekstremno športno preizkušnjo na svetu

Parametri letošnjega RAAMa so:

  • Start: Oceanside (California).
  • Cilj: 8 do 11 dni pozneje v Annapolisu (Maryland).
  • Dolžina proge: 4880 km.
  • Proga poteka prek 14 ameriških zveznih držav,
  • Višinska razlika: prek 35.000 metrov.
  • Najvišja nadmorska višina: okoli 3.300 m.

O& svojih ciljih in načrtoh Marko Baloh pravi: »Kot vedno se preko luže odpravljamo z željo po zmagi. Dirka je tako težka in dolga, da je nemogoče nekaj napovedati. Odpeljati želim svojo dirko, pri čemer je moj glavni cilj prečkati ZDA v manj kot 9 dnevih. Če mi bo to uspelo, bo tudi rezultat dober. Dirkam v spomin na prezgodaj preminulega prijatelja Jureta Robiča, ki je na RAAM-u pustil neizbrisljiv pečat. Prepričan sem, da mi bo misel nanj pomagala v najtežjih trenutkih dirke.«

Ob tej priložnosti je Marko Baloh predstavil tudi dobrodelni projekt, pri katerem sodeluje – Fundacija Jureta Robiča, ki želi skrbeti za ime Jureta Robiča. Donirana sredstva se bodo zbirala za njegovega sina Nala, hkrati pa bodo del sredstev vrnili v šport, ki ga je Jure tako ljubil.