Dekleta iz slovenske reprezentance v smučarskih skokih predstavila cilje za prvi svetovni pokal na Ljubnem

Ljubljana, 11. januar 2012 – »Vražje Slovenke nadaljujejo z uspehi, tudi v smučarskih skokih!« To je bila rdeča nit današnje novinarske konference v Nakupovalni galeriji Kristalne palače ljubljanskega BTC City-ja, kjer je šest predstavnic ženske slovenske reprezentance v smučarskih skokih spregovorilo o svoji pripravljenosti za nadaljevanje prvega svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Dve tekmi za pokal se bosta 11. in 12. februarja zgodili tudi na Ljubnem ob Savinji, kjer bodo dekleta zastopala barve domače zastave.

Dekleta iz ženske reprezentance so, v družbi glavnega trenerja Matjaža Triplata in njegovega pomočnika Primoža Peterke, danes predstavila svoje poglede na prvi svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske, ki se je v začetku decembra lani začel v Lillehammerju in v okviru katerega bosta dve tekmi za pokal potekali tudi na njihovem domačem terenu – na Ljubnem ob Savinji. Da so na pritiske in pričakovanja dobro pripravljene, sta na prvi tekmi dokazali Katja Požun z uvrstitvijo na sedmo in Špela Rogelj z uvrstitvijo na deseto mesto in upravičili sloves »vražjih deklet«, ki veliko obetajo in ki uspešno nadaljujejo tradicijo velikih športnih dosežkov vseh njihovih predhodnic v kategoriji zimskih športov. V Hinterzartnu je Maja Vtič zasedla 4.mesto, Katja Požun 7.mesto, Špela Rogelj pa 10.mesto. V skupnem seštevku je naša najboljša skakalka Katja Požun, ki trenutno zaseda 6.mesto.

Dekletom in njihovim trenerjem so se na novinarski konferenci pridružili še Barbara Kürner Čad, direktorica Smučarske Zveze Slovenije, Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo, Rajko Pintar, predsednik Olimpijskega komiteja Ljubno 2012, ter Damjan Kralj, direktor BTC Cityja. Slednji je predstavil tudi obsežno kampanjo, s katero želi BTC, sicer generalni pokrovitelj obeh tekem na Ljubnem, Slovence in Slovenke opozoriti na dejstvo, ki pogosto ostaja prezrto – namreč, da tako v svetu kot v Sloveniji obstaja ženski skakalni šport in da imamo v Sloveniji odlično mlado žensko reprezentanco, s tem pa tudi odlične možnosti, da na zimskih olimpijskih igrah 2014 v Sochiju osvojimo olimpijsko medaljo.

Kampanja bo v prijetnem okolju nakupovalnih centrov nagovarjala splošno javnost, predvsem pa ženske. Vsi obiskovalci bodo lahko osebno doživeli smučarske skoke vse do tekmovanja v Ljubnem vsak petek v Koloseju in ob sobotah v dvorani Hale A v BTC Cityju. Ženske tekmovalke se bodo lahko tudi pomerile v tekmi za naslov »Vražja Slovenka v virtualnih smučarskih skokih« in tekmovale za privlačne nagrade, kjer bo glavna nagrada polletni brezplačni najem avtomobila BMW1 z bencinsko kartico OMV v vrednosti 1000 evrov. V virtualnih tekmah se bodo pomerile tudi žive legende slovenskih zimskih športov kot so Petra Majdič, Špela Pretnar, Primož Ulaga, Matjaž Zupanc in drugi. V virtualnih skokih se bosta pomerili tudi ekipi Radia 1 in medijska hiša Žurnal, ki sta skupaj z Europlakatom medijska pokrovitelja dogodka.

Ljubno, kraj, ki živi s smučarskimi skoki

Ljubno, kraj v zgornji Savinjski dolini, že dobrih osemdeset let živi s smučarskimi skoki. Prvi poskusi skokov so se namreč tam zgodili že pred drugo svetovno vojno, ko je Jaka Vodušek s svojimi vojaškimi smučmi izvedel eksperimentalne poskuse, ki bi jim danes lahko rekli smučarski skoki. Od leta 1947, ko so z znamenitim planiškim skakalnim konstruktorjem, inženirjem Stankom Bloudkom, podpisali pogodbo za gradnjo 60-metrske skakalnice, so se naprave nenehno dograjevale in izpopolnjevale. Do danes, ko ima Skakalni Smučarski Klub Ljubno BTC v moškem svetovnem pokalu tudi svojega reprezentanta Primoža Pikla, se je tam na tem področju marsikaj zgodilo. Od časov, ko je bila zgrajena 60-metrska skakalnica, pa do danes so v Ljubnem nastali eni najboljših pogojev za treninge in tekme v smučarskih skokih v Sloveniji. Največja naprava, ki omogoča skoke čez 100 metrov, je zgrajena po pravilih FIS, zatorej ne čudi, da se bodo februarja 2012 tam pomerile najboljše skakalke na svetu.

Dodatne informacije:
Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi
•& T.: 01 585 13 66
•& E: maja.oven@btc.si