Maraton Franja BTC City je največji praznik slovenskega kolesarstva. Je prireditev z mednarodno razsežnostjo, ki vsako leto združuje več kolesarjev, od ljubiteljev kolesarstva in rekreativcev do zagrizenih športnikov. Organizatorji pričakujejo, da se bo na najmnožičnejši športno-rekreativni kolesarski prireditvi v Sloveniji, 33. Maratonu Franja BTC City, ki bo letos potekala med 6. in 8. junijem, pomerilo prek 7.000 kolesarjev vseh generacij. Tudi v letošnjem letu je Maraton Franja BTC City del UCI World Cycling Toura, tako da organizatorji na startu v BTC City Ljubljana pričakujejo tudi številne kolesarje iz tujine, med katerimi ima prireditev velik ugled. Glavna novost kolesarskega praznika je prva kolesarska dirka žensk profesionalk za Nagrado Ljubljane.


Kot je zdaj že v navadi, bo tudi letos Maraton Franja BTC City potekal tri dni. Otvorili ga bodo tekmovalci v kronometru oziroma vožnji na čas, v kateri bodo nastopili tako rekreativni kot profesionalni kolesarji, saj bo dirka štela za državno prvenstvo. Na petkovi 18,6 km dolgi preizkušnji za ženske in 38 km dolgi preizkušnji za moške, organizatorji pričakujejo okoli 300 udeležencev. Dirka šteje za kvalifikacijo za uvrstitev na finalno dirko svetovnega prvenstva v kronometru za rekreativne kolesarje UWCT.

V soboto, 7.junija, se bodo ob 16. uri na 25-kilometrski E. Leclerc Družinsko-šolski maraton Kluba Polet za vsakogar odpravile družine, ob 16.30 pa bo sledil Otroški maraton – 1450 m dolga krožna vožnja po BTC Cityju. Najmlajši bodo prejeli led lučke Wheel Bee, sredstva zanje so bila zbrana na dobrodelnem, 24-urnem kolesarjenju z Markom Balohom,ultramaratonskim kolesarjem. Na sobotnem družinsko-kolesarskem dnevu organizatorji pričakujejo okoli 2.500 udeležencev.

V nedeljo, 8. junija, se obeta nekaj sprememb v programu Maratona Franja BTC City s startom in ciljem v BTC Cityju Ljubljana. Start 33. Maratona Franja BTC City bo drugačen, kot je v navadi. Tako v malem kot velikem maratonu, bodo kolesarji startali s časovnim razmikom glede na starostno kategorijo, kar bo prispevalo k večji varnosti vseh udeležencev.

Prvi start 33. Maratona Franja BTC City bo ob 9. uri pred Kristalno palačo v BTC Cityju. 156-kilometrska preizkušnja bo potekala po klasični progi od Ljubljane, Vrhnike, Logatca, Godoviča, Idrije, Cerknega, Kladja, Sovodenj, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane. Ob 10.30 se bodo kolesarjem na 97-kilometrski progi od Ljubljane, Dobrove, Horjula, Vrzdenca, Lucine, Gorenje Vasi, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane pridružili udeleženci Malega Maratona Franja BTC City. Organizatorji pričakujejo, da bo v nedeljo kolesarilo okoli 4.500 udeležencev.

Predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City Jože Mermal je prepričan, da bo letošnji praznik kolesarstva ponovno upravičil svoj sloves. “Maraton Franja BTC City je lansko leto združil več kot 7200 zanesenjakov in vztrajnežev ter več kot 1600 organizatorjev in spremljevalnega osebja. Prepričan sem, da bomo Slovenci tudi letos dokazali, da smo narod kolesarjev. Ni pomembno, s kakšnim namenom pridete: ne glede na to, ali želite le uživati na progi in preizkusiti svoje sposobnosti ali pa, če je vaš cilj zmaga – na Maratonu Franja BTC City, je dobrodošel prav vsakdo,” poudarja Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

V sklopu Maratona Franja organizatorji posebno pozornost namenjajo osveščanju za večjo varnost kolesarjev v Ljubljani. Skupaj z Mestno občino Ljubljana in partnerji so v našem glavnem mestu že lani opremili kolesarske steze z oznakami Maratona Franja BTC City in motivacijskimi sporočili, ki kolesarje, pešce in voznike opozarjajo na nevarne kolesarske točke, za kar so prejeli tudi Veliko zlato priznanje na letošnjem 23. Slovenskem oglaševalskem festivalu. Letos bodo oznake nadgradili.

V letošnjem letu bodo organizatorji  slovenskega kolesarskega praznika in družba BTC  ponesli  sporočilo Maratona Franja BTC City tudi na obalo, kjer bodo z motivacijskimi sporočili označili kolesarsko pot Parenzana, ki povezuje Slovenijo in Hrvaško.
Poleg tega podpirajo projekt Varno na kolesu, ki je namenjen skrbi za varnost najmlajših kolesarjev in krepitvi kolesarske kulture. V družbi BTC napovedujejo tudi dobrodošlo novost v letu 2014: v BTC Cityju bodo postavili tri postaje BicikeLJ. S tem bodo razveselili vse mestne kolesarje, uporabnike te zelene storitve in BTC City še bolj povezali s centrom Ljubljane ter ostalimi deli prestolnice. Pridružili so se kolesarskemu festivalu in kampanji S kolesom se daleč pride za povečanje mobilnosti s kolesi in zmanjševanje onesnaževanja z vozili. Akcija ima dobrodelni namen, saj se zbirajo sredstva za misijon, ki ga vodi Pedro Opeka in porodnišnico na Madagaskarju. Zaključek te akcije bo v BTC Cityju 24.maja

 

Dodatne informacije:

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi