V Ljubljani bo med 23. in 25. 5. 2014 potekal Kolesarski festival 2014. Festival je osrednji dogodek kampanje »S kolesom se daleč pride!«in je del projekta Bike-track-Bike (www.btrackb.eu/ljubljana), katerega glavni cilj je motivirati mlade in stare, da tako kot posamezniki kot tudi kot družine za prevoz po mestu v prostem času čim pogosteje uporabljajo kolesa. Projekt, ki poleg Ljubljana poteka še v 6 drugih mestih v 5 članicah EU, je sofinanciran s sredstvi programa Intelligent Energy Europe in ga v Sloveniji vodi ljubljanska pisarna Regionalnega center za okolje (REC Slovenija). Častni pokrovitelj kampanje, v okviru katere se zbirajo tudi sredstva v kolesarskem skladu Katarine Šabić za izgradnjo porodnišnice v misijonu Akamasoa na Madagaskarju, ki ga vodi Pedro Opeka, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Festival je namenjen promociji kolesarjenja kot vsakodnevnega načina prevoza in kolesa kot do zdravja, mesta in sveta prijaznega, pa tudi hitrega, udobnega in zabavnega prevoznega sredstva. Na festivalu bomo predstavili in demonstrirali tudi sodobne IKT podprte tehnologije sledenja kolesarjem, ki jih je mogoče uporabiti pri načrtovanju kolesarskih povezav, v povezavi z novimi socialnimi mediji pa tudi za motiviranje in nagrajevanje kolesarjenja v mestu v prostem času.

Kolesarski festival, ki je tudi del akcije »Slovenija kolesari«, v Ljubljani že tretje leto zapored ob podpori sredstev iz evropskih programov za spodbujanje trajnostne mobilnosti organizira REC Slovenija. Letos pri tem sodelujejo zavod Urbani premiki,Roglab, Prostorož, Za mesto po dveh,Ljubljanska kolesarska mreža, Kolesarsko društvo Muslauf, drušvo Rovtarji, Center urbane kulture Kino Šiška, Mestni kino Kinodvor, Kinoteka, Tehniški muzej Slovenije in HUD Karel Barjanski.

Programa festivala v BTC City Ljubljana

V okviru festivala bo potekal tudi program v BTC City Ljubljana na trgu med Dvorano A in Tržnico BTC City (v soboto, 24.05.2014 od 15. do 19. ure):

  • Predstavitve in preizkusi otroških, zložljivih, električnih in tovornih koles, triciklov ter kolesarskih prikolic
  • Nagradne spretnostne vožnje: spretnostne vožnje z različnimi vrstami koles v različnih kategorijah
  • Program v izvedbi kolesarskega društva Muslauf
  • Delavnice samo-popravilkolesa, reciklaže kolesa, okraševanja kolesa, poslikava kolesarskih čelad, predelava oblačil – izdelava kolesarskih oblačilnih pripomočkov,
  • Stojnice s kolesi, kolesarskopremo, kolesarskimi oblačili, kolesarskprehrano, turističnimi in ostalimi storitvami za kolesarje, kolesarskliteraturo
  • Zabavno– resni povezovalni program
    • predstavitve različnih ponudnikov koles, kolesarske opreme, oblačil, prehrane in storitev za kolesarje,
    • nagradni kvizi na temkolesarjenja in kolesarstva.

Vabljeni!