V sredo, 22. novembra 2017, je v Plečnikovi hiši v Ljubljani potekala otvoritev fotografske razstave »Urbana čebelja domovanja od Plečnika do danes«. Na razstavi so prikazana različna domovanja čebel v urbanem okolju, vključno s čebelnjakom Jožeta Plečnika. Postavitev razstave sta omogočila Mestna občina Ljubljana in družba BTC. Razstavo si bo do 8. januarja 2018 mogoče ogledati na odprtem razstavišču Krakovski nasip.

Fotografska razstava »Urbana čebelja domovanja od Plečnika do danes« je del projekta za spodbujanje urbanega čebelarstva »Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto«, ki ga letos že četrto leto izvajata Mestna občina Ljubljana in družba BTC ob podpori partnerjev. Na območju občine deluje kar tri odstotke vseh slovenskih čebelarjev z več kot 4.500 čebeljimi družinami. Pod okriljem projekta in v sklopu Zelene prestolnice Evrope 2016 je v Ljubljani nastala Čebelja pot, katere del je tudi omenjena razstava.

Razstavo sestavlja 22 panojev

Razstava je deloma poklon slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku za njegov doprinos na področju oblikovanja urbanih čebelnjakov ter oblikovanja svečnikov in sveč. Ni zanemarljivo, da je imel tudi sam na svojem vrtu čebelnjak. Posebno mesto v razstavi je namenjeno fotografijam, katerih avtor je Žiga Koritnik. Ta je v objektiv ujel različna urbana čebelja domovanja: panje na Cankarjevem domu, v Centru urbane kulture Kino Šiška, Centru kulture Španski borci, Hotelu Park, pa tudi čebelja stojišča v Parku Tivoli ter čebelnjake na stavbi Vlade Republike Slovenije. Na razstavi so tudi učni čebelnjak Čebelarskega društva Barje, čebelnjak Lekarne Ljubljana, mestni čebelnjak v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani in čebelnjak na zasebnem vrtu za Bežigradom v Ljubljani.

Urbano čebelarjenje bo tema posveta

V poslovnem središču ABC Hub v BTC Cityu Ljubljana bo 29. novembra 2017 v okviru projekta »Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto« potekal strokovni posvet o izzivih in priložnostih urbanega čebelarjenja. Posvet organizirata zavod Medtem in Društvo Urbani čebelar ob podpori Mestne občine Ljubljana in družbe BTC. Na posvetu bodo strokovnjaki govorili o pomenu strokovnega znanja pri zatiranju bolezni čebel in o priložnostih, ki jih nudi urbano čebelarjenje na področju razvoja turizma. Predstavljene bodo dobre prakse iz tujine, med drugim primer povezovanja invalidnosti in čebelarjenja s Hrvaške in prikaz vloge čebel v moderni umetnosti iz Avstrije.

>>Več o posvetu

O projektu »Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto«

Družba BTC projekt »Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto« izvaja v okviru svojih trajnostnih prizadevanj pod okriljem poslovne enote Misija: Zeleno. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in ob podpori partnerjev že četrto leto zapored spodbuja urbano čebelarstvo, opozarja na pomembnost ohranjanja kranjske sivke in ozavešča širšo javnost o pomembnosti čebel za okolje.

V letošnjem projektu sodelujejo partnerji in predstavniki Čebelje poti: Medex, Merkur, Hofer, Semenarna Ljubljana z vrtnimi centri Kalia in Minicity Ljubljana. Partnerji projekta pozivajo meščanke in meščane, da na svojih balkonih in okenskih policah zasadijo medovite rastline in tako na preprost pripomorejo k boljši paši za urbane čebele v mestu in lepši podobi mesta. Poleg vsakoletnega razdeljevanja semen in sadik medovitih rastlin so v letošnjem letu partnerji prvič pozvali tudi urbane čebelarje, da odprejo vrata čebelnjakov za ogled širši javnosti. Tako so pomladi na Dnevih odprtih vrat obiskovalci lahko pokukali v številne čebelnjake, med njimi je bil tudi čebelnjak družbe BTC, ki na travniku ob Vodnem mestu Atlantis v BTC Cityju Ljubljana nudi dom štirim čebeljim družinam.

Razvoj urbanega čebelarjenja gre z roko v roki s prizadevanji za ozelenitev mestnih naselij, spodbujanjem zdravega načina življenja ter željo po samopreskrbi in ohranjanju stika z okoljem. Skozi aktivnosti se krepi družbena ozaveščenost o pomembnosti čebel za ohranjanje ekosistema in s tem za življenje.

Dodatne informacije:

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi