Na Franji Akademiji, ki je bila del dvoletnega evropskega projekta My sport is Franja s podporo programa Erasmus+ je 64 predstavnikom iz petih organizacij: Kolesarsko društvo Rog, Unione italiana sport per tutti, Športna zveza Istarske županije, SPORTUNION Carinthia, in Slovaška kolesarska zveza skupaj z udeleženci iz vrst pridruženih partnerjev, vabljenih domačih in tujih strokovnjakov, športnikov, trenerjev, predstavnikov klubov, športnih organizacij in kulturnih ustanov iz Slovenije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Slovaške in Španije predstavilo dobre prakse in poglede na razvoj kolesarstva v regiji in možnosti, načrte za povezovanje športa, turizma in kulturne dediščine.

Med 38 predavanji so na 2. Franja Akademiji nastopili tudi vabljeni predavatelji, Jesus Freire, predstavnik Evropske kolesarske federacije ECF, Fabio Gon, Italijanska federacija Amici della Bicicletta, član nacionalnega odbora FIAB, Peter Wrolich, koordinator za kolesarstvo iz avstrijske Koroške, Christopher Enzi, Turizem Celovec, Helena Hečimović, predstavnica mesta Koprivnica, Hrvaška, Giovanni Toldo, Collettivo Pepe Cooter – Adventure Network, Miroslav Cerar, predsednik Slovenske olimpijske akademije, Tomaž Pavlin, Muzej športa Slovenije, Peter Dakskobler, konzorcij odprimopoti.si, Dušan Strucl in Marko Lenarčič, GIZ pohodništvo in kolesarjenje Slovenija, Martin Čotar, Razvojna agencija za turizem Istra, Jana Jeglič Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Nataša Jurgec Gurnick, Ministrstvo za kulturo, Maša Ekar, Motovila in Dijana Pita da Costa, svetovalka za dediščino. S pomočjo videokonference je bil gost akademije tudi Amedeo Polito, L’Eroica, ki je predstavil razvoj športne prireditve in svetovne blagovne znamke, ki ima danes velik vpliv na nadaljni turistično kolesarski razvoj Toskane v Italiji.

V času Franja Akademije so predstavniki partnerjev obiskali tudi Partizansko bolnico Franja, v organizaciji Turizem Ljubljana s kolesi spoznavali dediščino Plečnikove Ljubljane in preizkusili Bike Park v Ljubljani. Odprta pa je bila tudi razstava Moje kolo, Moja dediščina, kjer so se obiskovalci lahko sprehodili skozi zgodovino tekmovalnih koles, opreme, dresov in fotografij iz preteklosti slovenskega kolesarstva in občutili kako je potekalo tekmovalno kolesarstvo pred več desetletij do današnjih dni. Ideja o razstavi je nastala iz strasti, da se predstavi začetke Maratona Franje, da se poveže kulturno in športno zgodovino Roga in Maratona Franje.

Za veliko Slovencev ime »Franja« predstavlja več kot samo športno prireditev, skozi čas je ime postalo simbol slovenske športne in narodne kulture. Prav s to energijo, ki poganja Maraton Franja sta Samo Kofol in Mark Koghee zasnovala letošnji program Akademije. »Dolgoročni cilj povezovanja je tudi, da ime Franja postane prepoznavno ime v športu v Evropi. Vsakdo lahko izrazi podporo s podpisom peticije »Podpis za Franjo« s telefonom na mobilni strani ali preko spletne strani.

Poudarki petdnevne konference so: izvrstna predavanja, izmenjave najboljših praks, iskanje rešitev pri povezovanju med kolesarstvom, kulturno dediščino in turizmom, navezovanje poslovnih partnerstev in prijateljstev med predstavniki petih evropskih držav ter ugotovitev, da je priložnosti za razvoj kolesarskega turizma tudi v Sloveniji še ogromno.

Zadnji dan pri katerem je bil program oblikovan v sodelovanju s Slovensko kolesarsko mrežo so nas obiskali tudi prof. Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana z gostujočim predavanjem, župan Škofje Loke Miha Ješe in župan mesta Cormons Roberto Felcaro, ki je v imenu Občine skupaj s partnerjem v projektu Unione italiana sport per tutti – UISP, Italija prejel s strani Gorazda Penka, KD ROG in Maje Oven, BTC City nagrado za najbolje obiskan kolesarski dogodek Franja na kolesu v tujini.