V petek, 27. aprila 2018, družbi BTC in AV Living Lab organizirata Dan prihodnosti v BTC Cityju Ljubljana. Dogajanje, ki bo potekalo med 9. in 18. uro, bodo zaznamovali avtonomna vožnja, električna mobilnost in predstavitev novega plačilnega sistema EliPay, ki omogoča plačevanje s kriptovaluto v fizičnem svetu. Dogodek, ki bo gostil številne visoke domače in tuje politične predstavnike in gospodarstvenike, je odraz priznanja organizatorjem, da na slovenskih tleh v BTC Cityju Ljubljana razvijajo napredno in primerno infrastrukturo za testiranje tehnologije za mobilnost prihodnosti.

Dan prihodnosti gostita družbi BTC in AV Living Lab v sklopu TEN-T Days 2018, ki je največji in najbolj pomemben dogodek v Evropi na področju pametne, trajnostne in varne mobilnosti in ga med 25. in 27. aprilom 2018 v Ljubljani organizira Generalni direktorat za mobilnost in promet Evropske komisije.

Avtonomna vožnja prvič v Sloveniji

Na dogajanju v okviru Dneva prihodnosti, ki bo odprto za javnost, se bodo obiskovalci lahko prvič na slovenskih tleh popeljali s samovozečim vozilom Navya na krožno vožnjo po Ameriški ulici. Sprehodili se bodo lahko po razstavnem prostoru, kjer bodo svoje novosti med drugih predstavljali: BTC City, Eligma, AMZS, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Magna Steyr in Policija. Obiskovalci bodo lahko spoznali tudi avtonomna vozila BMW, Audi in Mercedes. Poleg tega bo Telekom Slovenije predstavil priložnosti, ki jih prinaša peta mobilna generacija (5G), Zavarovalnica Triglav bo predstavila varno mobilnost, Petrol električno mobilnost, Magna Steyr ustvarjanje podatkovnega okolja z naprednimi tehnologijami za avtonomna vozila,  predstavniki podjetja Eligma pa bodo predstavili nov plačilni sistem EliPay, ki omogoča plačevanje s kriptovaluto v fizičnem svetu.

Zaživelo bo živo učno okolje AV Living Lab

Dogajanje se bo nato nadaljevalo s protokolarnim delom za povabljene. Dogodek bodo obiskali visoki domači in tuji politični predstavniki ter gospodarstveniki. Med njimi bodo: evropska komisarka za mobilnost in promet mag. Violeta Bulc, evropski komisar za proračun in človeške vire Günther H. Oettinger (TBC / v potrjevanju) in predstavnik Republike Slovenije. V družbi gostiteljev Jožeta Mermala, predsednika uprave družbe BTC, in Daniela Avdagiča, direktorja družbe AV Living Lab, bo uradno zaživelo živo učno okolje za razvoj sodobnih rešitev in tehnologij AV Living Lab v BTC Cityju Ljubljana.

• 9.00–14.00: Dogajanje za širšo javnost
  • 9.00–14.00: Predstavitve razstavljavcev: Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, CargoX, OriginTrail, BTC City, AMZS, BMW, Mercedes (Autocommerce), Magna Steyr, Navya, Petrol, Policija.
  • 9.00–12.00 in 13.00–14.00: Krožna vožnja avtonomnega vozila Navya – Vožnja po Ameriški ulici v BTC Cityju Ljubljana bo na voljo za vse obiskovalce.
  • 14.00–17.00 Protokolarni del dogodka (zaprto za javnost)
  • 18.00 Zaključek dogodka

Strnjen program

• Odprtje AV Living Lab
  • Demonstracija avtonomnih vozil
  • EliPay plačevanje s kriptovalutami
  • Eligma nova spletna platforma
  • Pametno parkiranje
  • Vpogled v digitalizirano in avtzonomno mobilnost prihodnosti z vozili BMW
  • Demonstracija avtonomne vožnje z vozili Mercedes-Benz razreda S in CLS
  • AMZS: demonstracija avtonomne vožnje
  • Telekom Slovenije: priložnosti, ki jih prinaša peta mobilna generacija (5G)
  • Simulator varne vožnje Zavarovalnice Triglav
  • Petrol: alternativna pogonska goriva in storitve mobilnosti
  • Predstavitev Policije

Celoten program je na voljo tukaj.

BTC City je živo okolje za preizkušanje naprednih rešitev

Dogodek Dan prihodnosti z udeležbo visokih političnih predstavnikov in gospodarstvenikov naznanja uspešen preboj družb BTC in AV Living Lab pri vzpostavljanju enega najnaprednejših učnih okolij za sodobne rešitve in tehnologije na svetu. Družba BTC je namreč v iskanju novih poslovnih modelov in prebojnih konceptov, aktivirala bogato razvejan sistem ulične, telekomunikacijske, energetske in inovativne infrastrukture na območju BTC City pod krovnim imenom BTC Living Lab. Gre torej za BTC City kot razvito območje in napredno okolje, kjer lahko podjetja preizkušajo inovacije in napredne digitalne rešitve ter najsodobnejše tehnologije v živem, realnem okolju. Pri tem gre ne le za testno, temveč učeče okolje (learning environment).

Poglavitni namen vzpostavitve učnega okolja je krepitev vrednosti blagovne znamke BTC City in graditev ugleda BTC kot odprte družbe. Z odprtostjo za napredne tehnologije in rešitve ter naložbami v infrastrukturo družba BTC v sodelovanju s partnerji nadgrajuje BTC City Ljubljana. BTC City dobiva moč, da tudi v prihodnje ostane vodilno nakupovalno, poslovno in logistično središče v širšem evropskem prostoru ter razvija potencial, da se uveljavi kot svetovno znano učno okolje za razvoj naprednih rešitev.

Maja Oven, direktorica Sektora za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi, BTC d.d.

Špela Rode, direktorica marketinga, AV Living Lab