V petek, 20. aprila 2018, je v BTC Cityju Ljubljana potekal tretji  zaključni dogodek pod okriljem projekta Spodbujamo prijateljstvo. Projekt, ki ga društvo za trajnostni razvoj Sobivanje izvaja s podporo družbe BTC in poteka že šesto leto zapored, je otroke spodbudil k razmišljanju in ustvarjanju na temo prijateljstva. Na dogodku je potekala razglasitev in nagraditev najboljših vrtcev in osnovnih šol iz osrednje Slovenske regije, predstavljena je bila tudi razstava otroških likovnih del, ki so prispela na natečaj.

Cilj projekta Spodbujamo prijateljstvo, v katerem lahko sodelujejo različne vzgojno-izobraževalne ustanove, šole in vrtci, je prek natečaja okrepiti ustvarjalnost in solidarnost ter skrb za promocijo pozitivnih vrednot med otroki. Letos projekt združuje 11.142 slovenskih otrok s 189 šol in vrtcev iz vse Slovenije. Število sodelujočih v vseh šestih letih izvajanja projekta je preseglo 30.000 otrok.

»V družbi BTC se zavedamo pomena trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti. Podpiramo številne projekte in aktivnosti z zeleno in družbeno odgovorno noto, ki jih izvajamo v partnerskem duhu. Še posebej se posvečamo mladim, ki jih vidimo kot generatorje prihodnjega razvoja Slovenije. Podpora projektu Spodbujajmo prijateljstvo tako ni naključje. Razsežnost projekta kaže na to, da je spodbujanje prijateljstva med otroki, krepitev njihove ustvarjalnosti in vedoželjnosti o tej vrednoti nujno potrebno in koristno,« je ob zaključku programa poudaril Miha Mermal, direktor PE Misija zeleno v družbi BTC .

Otroci so v okviru projekta ustvarili risbe, fotografije in druga likovna dela.

Najboljši med vrtci so bili¨ Miklavžev vrtec Logatec; Skupini Mehurčki in Mavrice, vrtec Zala, enota Dobrava;  Kranjski vrtci, enota Čirče,

Prva tri mesta med osnovnimi šolami so zasedli: OŠ Žirovnica , OŠ Sostro, OŠ Vrhovci

Zmagovalne šole in vrtci so bili nagrajeni, vsi sodelujoči otroci  v natečaju so prejeli tudi posebna priznanja za udeležbo.

Nada Pavšer, predsednica društva Sobivanje, je ob dogodku izpostavila: »V društvu Sobivanje se zavedamo, da sta sobivanje in dobri medsebojni odnosi osnova kakovostnega življenja. Preko projekta Spodbujamo prijateljstvo otroke spominjamo na vsa dobra drobna doživetja, ki jim bogatijo trenutke v šoli, doma in kjerkoli drugje. Tako otroke kot odrasle želimo spomniti na človeško toplino, ljubezen in medsebojno pomoč, ki so neločljivo povezani s prijateljstvom. To pa je nujno za strpnost v družbi.«

Najboljša dela so bila  javnosti predstavljena na treh pomladanskih dogodkih v vseh treh BTC Cityjih po Sloveniji. Prva razstava je tako že potekala v sklopu dogodka v BTC Cityju Murska Sobota. Temu je  sledil še dogodek z razstavo v Novem mestu in v Ljubljani 20.4.2018. Vsi razstavljeni izdelki bodo objavljeni tudi v elektronski knjižici izdelkov natečaja Spodbujamo prijateljstvo. Knjižica z vsemi prispelimi izdelki bo objavljena na spletni strani: www.misijazeleno.si.

Projekt Spodbujamo prijateljstvo je del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja in ki se zavzema za pravičnejšo družbo in kakovostnejšo življenje vseh ljudi. V duhu trajnostne rasti, družbeno odgovornega delovanja in spodbujanja mladih k medsebojni pomoči in prijateljstvu družba BTC podpira projekt Spodbujamo prijateljstvo pod okriljem poslovnega stebra Misija: Zeleno. Ta predstavlja platformo za številne aktivnosti na različnih področjih (denimo okoljevarstvo, znanost, izobraževanje, zdravstvo, šport, kultura in humanitarnost), s katerimi družba BTC v sodelovanju s partnerji ustvarja priložnosti v korist sedanje in prihodnjih generacij.

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektora za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

V BTC City Ljubljana razglašeni zmagovalni vrtci in šole v okviru projekta Spodbujamo prijateljstvo

Foto : Studio Bomba