Večdeležniške delegacije iz 22 evropskih in azijskih držav so se 12. januarja 2019 zbrale v malezijskem Kuala Lumpurju na evrazijskem blockchain vrhu z naslovom »Sprostitev potenciala: Blockchain za cilje trajnostnega razvoja«, ki ga je organiziral Evropski Blockchain HUB (EUBC HUB).

Sodelujočih 22 držav:

Azija: Indonezija, Hong Kong, Japonska, Tajvan, Tajska, Malezija, Singapur, Filipini, Vietnam in Južna Koreja;

Evropa: Švica, Združeno kraljestvo, Luksemburg, Španija, Nemčija, Avstrija, Slovenija, Mavricij, Hrvaška, Romunija, Srbija in Makedonija.

Blockchain navdušenci z vsega sveta so prisluhnili drug drugemu in izmenjali svoje poglede na srečanju o tehnologiji veriženja podatkovnih blokov in o svetovnem blockchain gibanju, ki v zadnjem času zbuja precej pozornosti na raznoraznih področjih svetovne industrije.

Vrh predstavlja zadnji veliki dogodek turneje Blockchain za cilje trajnostnega razvoja, ki je v petih mesecih obiskala različne države Evrope in Azije, kjer so ključni deležniki industrije in z blockchainom povezani vodilni ustanovitelji delili svoje bogato znanje in projektne zamisli s preostalimi navdušenci.

Kot je povedal predsednik Evropskega Blockchain HUBa Blaž Golob: »Sprejetje globalnega blockchaina po svetu je kot simfonija – gre za kulturo ljudi, ki stojijo za to organizacijo. Skupaj se usklajeno zavzemamo za sprejetje tehnologije veriženja podatkovnih blokov; zagotavljamo zmogljivost in po vsem svetu uvajamo smele projekte.«

Na dogodku so bili v ospredju trije sklopi razprav s ključnimi udeleženci, ki so strokovnjaki in ključni igralci v tej industriji. Razprave so bile posvečene temam, povezanim z veriženjem podatkovnih blokov:

  • Blockchain Regulativa, gostitelj EUBC HUB
  • Blockchain v pametnih mestih, gostitelj HIVE: Eden izmed govorcev je bil tudi Mark Kalin, vodja inovacijske pisarne v družbi BTC, ki je predstavil družbo BTC (Living Lab koncepta, ABC pospeševalnika, Smart City platforme in BTC City kot prvo Bitcoin mesto na svetu)
  • Blockchain v finančni tehnologiji in bančništvu, gostitelj EUNEX

Eden ključnih zaključkov dogodka je bil, da je veriženje podatkovnih blokov tehnologija prihodnosti ter da čedalje več držav podpira misijo EUBC HUBa s ciljem mednarodnega prevzema tehnologije veriženja podatkovnih blokov za dosego ciljev trajnostnega razvoja.

V letu 2019 bodo EUBC HUB in njegova vozlišča nadaljevali z implementacijo sprememb v tehnologiji veriženja podatkovnih blokov z namenom pospešitve doseganja ciljev trajnostnega razvoja za globalno družbo. V bližnji prihodnosti se bo EUBC HUB razširil tudi na afriško celino s ciljem vzpostavitve bolj globalnih povezav. EUBC HUB je glede te ideje optimističen, medtem pa je uradno oblikovanje Afriškega Blockchain Huba že predmet razprav.

EUBC HUB je vzpostavil močno prisotnost na globalnem trgu ob zagovarjanju implementacije veriženja podatkovnih blokov za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, kot so jih predvideli Združeni narodi (Agenda 2030 za trajnostni razvoj). Večina obiskanih držav se je pripravljena priključiti naši globalni misiji, in sicer s podpisom Memoranduma o soglasju (MoU) ter vzpostavitvijo vozlišč. V Kuala Lumpurju vsi vodje ustanovljenih vozlišč podpisali deklaracijo, s katero so potrdili svojo zavezo in predanost naslednjim sedmim ključnim področjem:

  1. predanost oblikovanju večdeležniških partnerstev in skupnosti;
  2. zavzemanje za razvoj digitalnega podjetniškega ekosistema;
  3. ocena in prispevanje k razvoju mednarodnih standardov in pametnih regulativ;
  4. zagotavljanje oblikovanja kapacitet z usposabljanjem in izobraževanjem;
  5. podpora lokalnim, regionalnim in globalnim raziskavam ter izobraževanju;
  6. podpora oblikovanju konkretnih projektov veriženja podatkovnih blokov, skladno z izpolnjevanjem ciljev trajnostnega razvoja;
  7. potrditev načel zadruge EUBC HUB: skrb za skupnost, družbeni izzivi, sodelovanje, izobraževanje in usposabljanje za pridobitev znanj, demokratično vodena skupnost, enakost, neodvisnost in avtonomija.

Poleg podpisa deklaracije s strani vseh vodij ustanovljenih vozlišč je na vrhu še en razlog za zadovoljstvo predstavljal dodatno podpisan memorandum o soglasju (MoU), in sicer med Alwinom Tanom, predsednikom Azijskega Blockchain HUBa, Blažem Golobom, predsednikom EUBC HUBa, Tonyjem Leejem Luenom Lenom, predsednikom Afriškega Blockchain HUBa, in Rexom Yeapom, predsednikom uprave EUBC HUBa, s čimer je bil Tadej Slapnik imenovan za predsednika Svetovnega Blockchain HUBa (WBC HUB).

S podpisom tega memoranduma EUBC HUB skupaj s svojimi vozlišči postavlja temelje za oblikovanje WBC HUBa. Predvideno je, da bo postal vodilni svetovni HUB in posledično večdeležniška platforma, ki bo podpirala uspešen razvoj, raziskave in napredovanje tehnologije veriženja podatkovnih blokov.

Po podpisu memoranduma je Tadej Slapnik dejal: »EUBC HUB skuša skupaj z Azijskim Blockchain HUBom in nastajajočim Afriškim Blockchain HUBom uporabiti vse tehnologije in znanja, ki jih posedujemo za povezovanje in doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Skladno z regionalnimi in globalnimi vrednotami ter načeli dobrega vladanja bomo zagovarjali in podpirali uporabo ter razvoj tehnologije veriženja podatkovnih blokov.«

Med drugim je Agenda Evrazijskega Blockchain vrha združila globalno, večdeležniško javnost in strokovnjake s tega področja ter ponudila raznolike vpoglede v razvoj, povezan s tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, v 20 državah.

O Evropskem Blockchain HUBu:

Evropski Blockchain HUB (EUBC HUB) je neodvisna organizacija, ki zagovarja tehnologijo veriženja podatkovnih blokov za transparentno, demokratično, decentralizirano in varno poslovanje. EUBC HUB je bil kot pionir industrije veriženja podatkovnih blokov ustanovljen maja 2018 s ciljem zavzemanja za razvoj pametnih regulativ za razvoj veriženja podatkovnih blokov in vzpostavitve digitalnega podjetniškega ekosistema v ustanovah EU-ja, državah članicah EU-ja in v ostalih državah.

Od svoje ustanovitve v Evropi se je EUBC HUB razširil v Azijo, kjer je bilo vzpostavljeno prvo azijsko vozlišče. Azijski Blockchain HUB predstavlja rast EUBC HUBa kot določevalca trendov tehnologije veriženja podatkovnih blokov, v okviru katerega bodo tako evropski kot azijski deležniki uspevali globalno.

 

Na srečanju mednarodnih blockchain strokovnjakov predstavljen tudi BTC City

Foto :