V Koloseju v BTC Cityju Ljubljana je včeraj potekal eden največjih dogodkov na področju zagonskih podjetij v Sloveniji. ABC pospeševalnik je ob zaključku osme izvedbe trimesečnega podjetniškega programa, namenjenega perspektivnim mladim podjetjem, organiziral Demo dan. Na dogodku je šest zagonskih podjetji, ki prihajajo iz vsega sveta, svoje inovativne podjetniške rešitve predstavilo množici mednarodnih investitorjev, partnerjev in gostov.

Demo dan je dogodek, ki zagonskim podjetjem omogoča kapitalsko okrepitev, razvoj in preboj na mednarodni trg. Hkrati pa investitorjem predstavlja priložnost za vlaganje sredstev v najbolj inovativne in napredne rešitve mladih podjetij. Letošnjega dogodka se je udeležilo več kot 150 povabljencev iz Slovenije in tujine, med njimi so bili podjetniki, potencialni investitorji in mediji, za vse pa je bil dogodek odlična priložnost, da bolje spoznajo delovanje zagonskih podjetji, njihovega okolja in poslovnega sveta.

Demo dan predstavlja tudi sklepno dejanje trimesečnega program ABC pospeševalnika, ki je namenjen perspektivnim zagonskim podjetjem. Zanimanje za letošnjo osmo izvedbo programa je bilo veliko, saj so prejeli kar 460 prijav. Po skrbnem pregledu so izbrali šest zagonskih podjetji, ki so skozi program s trdim delom, močno voljo ter veliko podporo mentorjev in ABC pospeševalnika uspeli svojo idejo spremeniti v posel. Gre za poslovne ideje, ki so zanimive za nove investitorje, pa tudi večja podjetja in korporacije, ki so že potrdila sodelovanje, ali pa so ravno v dogovorih za podpis pogodb.

Na dogodku so svoje inovativne rešitve tako predstavila izbrana zagonska podjetja – hrvaška Transfer Hero in Beyond Seen Screen, poljski Companion, italijansko-slovenski Sileo, rusko-slovenski Carco ter ameriško-korejski Stratio.

Izpostavimo samo dva izmed zagonskih podjetij, Stratio in Sileo. Prvo prihaja na trg s kamero, ki »vidi« v notranjost in omogoča razpoznavo ustreznosti živil, čistosti vode, ponaredkov zdravil, dragih alkoholnih pijač in drugih izdelkov z enim samim posnetkom v nekaj sekundah. Široka možnost uporabe je že privabila nekaj sto kupcev iz laboratorijev, univerz in tudi državnih institucij ter vojske v Združenih državah Amerike in po svetu. Veliko zanimanja, predvsem med arhitekti in varuhih kulturne dediščine, je tudi za prvi solarni fotovoltaični Sileov strešnik stila »marsigliese«. Gre za kombinacijo visoke tehnologije v funkciji umetnosti oblikovanja prostora, izdelek pa je je namenjen najzahtevnejšim kupcem, ki znajo združevati visok življenjski standard, odnos do lepega in skrb za okolje.

»Ponosni smo, da je bila prav letošnja skupina zagonskih podjetji najbolj mednarodna doslej. Pridružili so se nam namreč »startupi« iz Koreje, Združenih držav Amerike, Hrvaške, Poljske, Italije, Rusije in tudi Slovenije. Vsi so zelo inovativni in imajo visoko ocenjeno perspektivo za vlagatelje in investicije,« je pojasnil Grega Potokar, vodja ABC pospeševalnika. »Čeprav je slovenski trg majhen, ABC-ju vsako leto uspe privabiti zagonska podjetja iz vseh koncev sveta. Eden od glavnih razlogov predstavlja predvsem sodelovanje s strateškimi partnerji, kot so družba BTC, Triglav, Telekom, Petrol in EnaA.com, za kar smo jim seveda zelo hvaležni,« še dodaja.

Po predstavitvah zagonski podjetji so bile predstavljene tudi dobre prakse sodelovanja med zagonskim podjetjem Beyond Seen Screen in podjetjem Pristop ter zagonskim podjetjem Companion in družbo BTC.

Julij Božič, izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v družbi BTC, je ob dogodku izpostavil: »V družbi BTC prepoznavamo potencial inovativnih rešitev, ki jih razvijajo zagonska podjetja, in jim tudi skozi strateško partnerstvo z nami omogočamo razvoj. Tako smo letos začeli sodelovati z zagonskim podjetjem Companion, ki prihaja na trg z novo aplikacijo na področju igrifikacije. Sami dogodki kot Demo dan pa utrjujejo vizijo naše družbe in vlogo BTC Cityja Ljubljana kot inovativnega mesta, v katerem skozi sledenje globalnim trendom podjetjem omogočamo priložnosti za uresničitev prebojnih podjetniških idej.«

V ABC pospeševalniku že poteka zbiranje prijav in izbor novih zagonskih podjetji za deveto generacijo trimesečnega programa pospeševalnika, ki ponuja razvoj novih inovativnih idej. Izbrana podjetja bodo predstavljena na naslednjem Demo dnevu, ki bo potekal 19. junija 2019.

 

Dodatne informacije

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Demo dan - 8. generacija

Foto : ABC pospeševalnik