V petek, 29. marca 2019, je v BTC City Novo mesto potekal drugi iz trojčka zaključnih dogodkov pod okriljem projekta Spodbujamo prijateljstvo. Projekt, ki ga društvo za trajnostni razvoj Sobivanje izvaja s podporo družbe BTC in poteka že sedmo leto zapored, je otroke spodbudil k razmišljanju in ustvarjanju na temo prijateljstva. Na dogodku je potekala razglasitev in nagraditev najboljših vrtcev in osnovnih šol iz Dolenjske regije predstavljena je bila tudi razstava otroških likovnih del.

Cilj projekta Spodbujamo prijateljstvo, v katerem lahko sodelujejo različne vzgojno-izobraževalne ustanove, šole in vrtci, je prek natečaja okrepiti ustvarjalnost in solidarnost ter skrb za promocijo pozitivnih vrednot med otroki. Projekt je letos dosegel izjemno razsežnost – tako z vidika števila sodelujočih otrok kot geografske razsežnosti. Letos projekt namreč združuje 13.750 slovenskih otrok iz 215 šol in vrtcev iz vse Slovenije.

»V družbi BTC se zavedamo pomena trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti. Podpiramo številne projekte in aktivnosti z zeleno in družbeno odgovorno noto, ki jih izvajamo v partnerskem duhu. Še posebej se posvečamo mladim, ki jih vidimo kot generatorje prihodnjega razvoja Slovenije. Podpora projektu Spodbujajmo prijateljstvo tako ni naključje. Razsežnost projekta kaže na to, da je spodbujanje prijateljstva med otroki, krepitev njihove ustvarjalnosti in vedoželjnosti o tej vrednoti nujno potrebno in koristno,« je ob zaključku programa poudarila vodja projekta  Vanda Bernetič, družbe BTC,  PE Misija Zeleno.

Otroci so v okviru projekta ustvarili risbe, fotografije in druga likovna dela. Najboljši v kategoriji mlajši učenci so bili: OŠ Dolenjske toplice, OŠ Otočec,  OŠ Center Novo Mesto. V kategoriji starejši učenci nagrade prejmejo: OŠ Žužemberk, OŠ Cerklje ob Krki, OŠ Loka. Zmagovalne šole so bile nagrajene, sodelujoči v natečaju so prejeli tudi posebna priznanja za udeležbo.

Meta Škedelj, predstavnica društva Sobivanje, je ob dogodku izpostavila: »V društvu Sobivanje se zavedamo, da sta sobivanje in dobri medsebojni odnosi osnova kakovostnega življenja. Preko projekta Spodbujamo prijateljstvo otroke spominjamo na vsa dobra drobna doživetja, ki jim bogatijo trenutke v šoli, doma in kjerkoli drugje. Tako otroke kot odrasle želimo spomniti na človeško toplino, ljubezen in medsebojno pomoč, ki so neločljivo povezani s prijateljstvom. To pa je nujno za strpnost v družbi.«

Najboljša dela bodo javnosti predstavljena na treh pomladanskih dogodkih v vseh treh BTC Cityjih po Sloveniji v BTC Cityju Murska Sobota v Novem mestu in v Ljubljani (19.4. 2019).

Projekt Spodbujamo prijateljstvo je del širšega programa Šola sobivanja, ki združuje projekte z različnih področij trajnostnega razvoja in ki se zavzema za pravičnejšo družbo in kakovostnejšo življenje vseh ljudi. V duhu trajnostne rasti, družbeno odgovornega delovanja in spodbujanja mladih k medsebojni pomoči in prijateljstvu družba BTC podpira projekt Spodbujamo prijateljstvo pod okriljem poslovnega stebra Misija: Zeleno. Ta predstavlja platformo za številne aktivnosti na različnih področjih (denimo okoljevarstvo, znanost, izobraževanje, zdravstvo, šport, kultura in humanitarnost), s katerimi družba BTC v sodelovanju s partnerji ustvarja priložnosti v korist sedanje in prihodnjih generacij.

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi