Drugi junijski vikend, od 7. do 9. junija 2019, bo v znamenju praznika kolesarstva, saj se bo v Ljubljani odvijal 38. Maraton Franja BTC City. Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih ABC Huba v BTC Cityju Ljubljana, so organizatorji prireditve Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana, Krajinskega parka Barje in drugih partnerjev predstavili, kakšne kolesarske preizkušnje so za navdušence nad tem športom pripravili letos.

Maraton Franja BTC City je športno-rekreativni dogodek z najdaljšo tradicijo v Sloveniji pa tudi v svetovni seriji maratonov UCI Gran Fondo World. V letošnjem letu bo maraton kolesarjem omogočil nastop na šestih kolesarskih preizkušnjah različnih zmogljivosti: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), vožnja na čas (22/44 km), družinsko-šolski maraton za vsakogar (22 km), Vzajemna otroški maraton (1,2 km) in Barjanka (83 km). Skupna dolžina tras je več kot 380 kilometrov, kot zadnja novost se je programu lansko leto pridružila proga Barjanka, ki bo letos zaradi številnih dobrih odzivov udeležencev znova izvedena. Gre za traso, katere namen je kolesarjem ponuditi turistično športno doživetje, preko katerega bodo ob druženju spoznali okolje, lokalne posebnosti in običaje Ljubljanskega barja.

Maraton bo spremljal tudi bogat spremljevalni program s sejmom kolesarstva in podelitvijo nagrad tako za najboljše kolesarje posameznih preizkušenj kot za najštevilčnejše družine, šole in organizirane skupine.

Direktor Maratona Franja BTC City Gorazd Penko je ob novinarski konferenci izpostavil: »Maraton Franja je zame vedno maraton čustev, sodelovanja, potrpežljivosti, predvsem pa vzdržljivosti in druženja. To velja tudi za organizacijski odbor, številne prostovoljce, partnerje in tudi kolesarje, ki se udeležijo maratona. Ponosen sem, da smo v 38 letih vsako leto pripravili dogodek, ki je lahko vzgled vsem podobnim dogodkom pri nas in v svetu.«

Osrednji prostor kolesarskega dogajanja, ponudbe kolesarskih izdelkov in storitev ter spremljevalnih aktivnosti bo tudi letos umeščen v BTC City Ljubljana. »Maraton Franja nosi posebno mesto v družbi BTC. Leto 2003, ko smo postali podporniki maratona, predstavlja začetek naše kolesarske zgodbe. Maraton je danes prepoznan kot največji kolesarski dogodek v Sloveniji, ki pomembno prispeva k promociji kolesarstva, zdravega načina življenja in Slovenije kot zelene turistične destinacije. Še posebej nas veseli, da je postal platforma vseh generacij za druženje, zabavo in poslovno sodelovanje,« izpostavlja Jože Mermal, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City in predsednik uprave družbe BTC.

Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljana, dodaja: »Jedro trajnostnega razvoja in prometne strategije mesta Ljubljane je med drugim tudi zmanjševanje uporabe avtomobila in povečevanje uporabe javnega prevoza, zlasti pa kolesarjenja. To nam zelo lepo uspeva in lahko rečemo, da je Ljubljana športno, zlasti pa kolesarsko mesto. K temu trajnostnemu razvoju pomembno prispeva tudi Maraton Franja, ljubljanska kultna prireditev, ki ne vzpodbuja samo vsakodnevne uporabe kolesa, ampak je tudi vrhunska športno–rekreativna prireditev, ki vsako leto iz domovine in tujine pritegne tisoče udeležencev. Veseli nas, da mesto Ljubljana tudi v tem projektu tako odlično sodeluje z družbo BTC, ki letos slavi 65 let uspešnega poslovanja. Mesto Ljubljana bo tudi v bodoče s pomembnim deležem prispevalo k izvedbi te prireditve, še posebej, ker jo vodi številčna in odlična ekipa. Verjamem, da se bo lanska novost »Barjanka« pokazala za prijetno dopolnitev Franje.«

Maraton Franja BTC City je do danes v 37 izvedbah skupno gostil več kot 150.000 uradno registriranih kolesarjev iz več kot 70 držav sveta. Udeležba v zadnjih nekaj letih presega 7.000 kolesarjev in kolesark ter skoraj 2.000 članov organizacijske ekipe letno. Dogodek je namenjen tako uresničevanju tekmovalnih ciljev profesionalnih kolesarjev kot spodbujanju rekreativnega športa za predstavnike vseh starosti. V lanskem letu so na primer 50 % vseh udeležencev na preizkušnjah predstavljali udeleženci družinskega maratona, 2 % vseh udeležencev na preizkušnjah pa je bilo starejših od 65 let. Najstarejši udeleženec je bil star kar 84 let, najstarejša udeleženka pa 70 let, oba sta se podala na 97 kilometrov dolgo preizkušnjo. Franja tako, poleg številnih zavzetih navijačev, združuje družine, mlade in starejše kolesarje, vedno več pa je tudi ženskih tekmovalk. V lanskem letu je bilo na vseh tekmovalnih preizkušnjah 11,6 % predstavnic ženskega spola. K priljubljenosti ženskega kolesarstva v Sloveniji močno prispevajo tudi članice ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, ki z vsakim premaganim kilometrom še dodatno opozarjajo o pomenu slovenskega kolesarstva v svetovnem vrhu te discipline.

Več o Maratonu Franja BTC City in programu dogodka si lahko preberete na spletni strani.

 

Dodatne informacije

Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Predstavitev Maratona Franja BTC City

Foto : Studio Bomba