Ali in kako lahko spreminjamo svoje potovalne navade – na poti v šolo, službo, po vsakodnevnih opravkih? Kakšen je ogljični odtis razreda, učenca, šole v prometu? Ali vemo, kako ga zmanjšati? Ali smo to pripravljeni storiti? Kakšen vpliv imajo na okolje transportne poti izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan? To so vprašanja, s katerimi se je v letošnjem šolskem letu ukvarjalo 1.600 ekošolark in ekošolarjev iz 60 vrtcev, osnovnih in srednjih šol v projektu Misija: Zeleni koraki. Ta je v petih letih k sodelovanju privabil že več kot 10.000 otrok in mladih iz cele Slovenije.  Razstava izdelkov, ki so nastali v projektu, je na ogled v kleti Dvorane A v BTC Cityju v Ljubljani od 16. junija 2021.

Program Ekošola in družba BTC že pet let sooblikujeta dolgoročni partnerski projekt Misija: Zeleni koraki, ki je namenjen ozaveščanju mladih o trajnostnih vidikih in oblikah prometa. Ker promet v Sloveniji prispeva kar 50 % izpustov toplogrednih plinov, so vsebine in aktivnosti projekta v zadnjih dveh letih izraziteje povezali s to aktualno tematiko, k raziskovanju in ugotovitvam pa je dodatno prispeval tudi pojav pandemije COVID-19.

»Kljub zaustavljenemu delu v vrtcih in oteženemu delu zaradi pouka na daljavo v osnovnih in srednjih šolah v letošnjem šolskem letu, število sodelujočih otrok in mladih dokazuje, da je Misija: Zeleni koraki eden med osrednjimi projekti programa Ekošola. Zato že snujemo njegovo nadaljevanje in nadgrajevanje. Še tesneje ga bomo povezali s podnebnimi spremembami, konkretno z merjenjem ogljičnega odtisa v šolah, ki bo osnova za oblikovanje ukrepov za njegovo zmanjšanje. Ti ukrepi se ne nanašajo samo na šolo, ampak na spreminjanje navad v vsakdanjem življenju in skupnosti,« je pojasnil mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Kot vsako leto doslej, je del projekta tudi nagradni natečaj, s katerim partnerja nagradita najbolj ustvarjalne likovne izdelke, domiselno tehnično-grafično ustvarjanje in raziskovalno delo o trajnostni mobilnosti. Zaradi preprečevanja tveganj širjenja okužbe z novim koronavirusom sta se odpovedala zaključnemu dogodku. Izdelke mladih ustvarjalcev si je mogoče ogledati od 16. junija do 16. julija 2021, v kleti Dvorane A v BTC Cityju Ljubljana.

»V družbi BTC že peto leto zapored podpiramo projekt Misija: Zeleni koraki, saj se ta odlično ujema z našo trajnostno strategijo. Osveščanje najmlajših in mladih o trajnostni mobilnosti namreč pomembno prispeva k ohranjanju planeta za sedanjo in prihodnje generacije. Veseli nas, da toliko otrok in mladostnikov izkazuje interes za tovrstne vsebine ter prispeva lastni razmislek in ideje za zniževanje ogljičnega odtisa v prometu. Verjamemo, da je lahko vsak posameznik zgled in spodbuda za ostale in da vsaka, tudi najmanjša odločitev šteje – tudi tista, povezana z vsakdanjim vprašanjem, kako bomo šli v vrtec, šolo, službo, trgovino ali na rekreacijo. V družbi BTC spodbujamo »zelene korake« tudi pri obiskovalcih BTC Cityja, saj je središče enostavno dostopno za vse, ki se odločijo za obisk s kolesom, z javnim prevozom ali e-avtomobilom.« pojasnjuje Miha Mermal, izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja v družbi BTC.

Zmagovalci projekta Misija: Zeleni koraki 2020/2021 po kategorijah:

 Vrtci:

1. Vrtec pri OŠ Dušana Muniha Most na Soči
2. Vrtec Beltinci
2. Vrtec Radovljica
3. Vrtec Črnuče, Enota Ostržek
3. OŠ XIV. divizije Senovo, Enota Vrtec

Prva triada OŠ:

1. OŠ Zadobrova
2. OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica
3. OŠ Kuzma

Druga triada OŠ:

1. OŠ Kuzma
2. OŠ Louisa Adamiča Grosuplje
3. OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica, POŠ Kebelj
3. OŠ Olge Meglič Ptuj

Tretja triada OŠ:

1. OŠ Louisa Adamiča Grosuplje
2. OŠ Gornja Radgona
3. OŠ Šmartno v Tuhinju

Srednje šole:

1. Srednja šola Zagorje
2. Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana
3. Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor

Posebna kategorija:

1. CUDV Radovljica
2. OŠ Glazija
3. DOŠ II Lendava
3. CUEV Strunjan

Izdelki mladih ustvarjalcev so od 16. junija 2021 na ogled v kleti Dvorane A v BTC Cityju v Ljubljani.

V družbi BTC že vrsto let svoje poslovanje usmerjajo v duhu trajnostne rasti in družbene odgovornosti. Poleg podpore projekta Misija: Zeleni koraki tako sodelujejo tudi pri različnih drugih projektih, s katerimi v sodelovanju s partnerji ustvarjajo številne priložnosti za boljši jutri in lepšo prihodnost za sedanje in prihodne generacije.

Program Ekošola je največja mednarodna mreža otrok, mladih, vzgojiteljev ter učiteljev na svetu, ki okoljsko vzgojo in načela trajnostnega razvoja vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. Vanj je vključenih preko 20 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev, več kot 52.000 ustanov v 72 državah po vsem svetu. V Sloveniji v programu Ekošola sodeluje več kot 100.000 otrok, učencev, dijakov in študentov ter 8.500 vzgojiteljev ali učiteljev, mentorjev in projektnih vodij.

 

Dodatne informacije

BTC d.d., Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

Program Ekošola, Gregor Cerar:

 

Misija: Zeleni koraki

Foto : Studio Bomba