Danes je v BTC Cityju Ljubljana potekala otvoritvena slovesnost ob začetku delovanja druge faze projekta NEDO. Gre za šestletni projekt pametnih omrežij in pametnih skupnosti, v okviru katerega bodo s postavitvijo hranilnikov energije zagotovili zanesljivost oskrbe z električno energijo za večji del Ljubljane. V projektu poleg glavnih partnerjev – japonska razvojna agencija NEDO in njen pooblaščeni izvajalec Hitachi ter družba ELES – sodeluje tudi družba BTC.

NEDO je edinstven tovrstni energetski projekt v Evropi, ki bo omogočil neprekinjeno dobavo električne energije s pomočjo baterij oziroma hranilnikov energije. Druga faza projekta NEDO prinaša postavitev baterije v BTC Cityju Ljubljana, vzpostavitev informacijskega sistema za energetski management (AEMS) na nekaterih objektih na območju BTC Cityja Ljubljana, postavitev baterije v Idriji in vzpostavitev informacijskega sistema za energetski management za končne uporabnike v Idriji, ki so pristopili k projektu.

Družba BTC je v drugi fazi projekta omogočila prostor za postavitev baterije in sodelovala pri postavitvi AEMS v BTC Cityju Ljubljana. Hranilnik energije v BTC Cityju Ljubljana bo še močneje povezal BTC in Ljubljano, saj bosta z njim ELES in Elektro Ljubljana skupaj z ljubljansko termoelektrarno-toplarno v primeru izrednih dogodkov (izpada električne energije iz omrežja) napajala velik del mesta – območje BTC Cityja ter večji del Ljubljane, vključno z najpomembnejšimi sistemi, kot sta Klinični center ter ljubljanska toplarna.

Na območju BTC Cityja Ljubljana je bila v okviru projekta postavljena baterija z nazivno močjo 4 MW in kapaciteto 8 MWh, ki bo v prvi vrsti preprečevala upade napetosti na Aquafil in zagotavljala prehod v otočno obratovanje TE-TOL Ljubljana brez izpada, v normalnem obratovanju pa bo uporabljena za sistemske storitve ELES. Projekt bo omogočil večjo zanesljivost oskrbe z električno energijo in s tem znižanje tveganja v primeru izpada električne energije, pa tudi optimiziranje delovanja klimatskih naprav in hladilnih agregatov ter s tem znižanje stroškov električne energije na večjih objektih v BTC Cityju Ljubljana.

Mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC, ob pričetku delovanja druge faze projekta izpostavlja: »V družbi BTC želimo biti aktiven člen v grajenju rešitev prihodnosti. Naš inovativen poslovni ekosistem BTC City Ljubljana tako s ponosom vključujemo kot poligon tudi za testiranje in uvedbo novih rešitev na področju trajnostne energetike in upravljanja pametnih mest. V okviru projekta NEDO izvajamo velik premik v smeri inovativne uporabe električne energije z novimi sistemi hranjenja in upravljanja omrežij. Nenazadnje je tovrstni projekt edinstvena izkušnja razvoja in učenja za vse sodelujoče partnerje, da bomo bolje pripravljeni na prihodnost.«

Slovesnosti ob začetku delovanja druge faze projekta NEDO so se udeležili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič, veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima, predstavnik japonske razvojne agencije NEDO Hiroaki Ishizuka, direktor družbe ELES Aleksander Mervar in predstavnik Hitachija Katsuya Nagano. Z uglednimi gosti se je srečal tudi Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC.

Aleksander Mervar, direktor družbe ELES, je ob otvoritvi izpostavil: »Današnji dogodek predstavlja mejnik v sodelovanju Slovenije in Japonske na področju energetike in visoke tehnologije. Slovenija na področju pametnih omrežij stopa poleg najboljših v Evropi, da tovrstne projekte lahko uspešno realiziramo v sodelovanju s tretjo največjo ekonomijo sveta – Japonsko. V minulih letih se je vzpostavilo uspešno sodelovanje timov mladih strokovnjakov z obeh strani in verjamem, da se z uspešno realiziranim projektom NEDO odpirajo nove priložnosti za nadaljevanje sodelovanja med državama na področju energetike.«

NEDO je šestletni projekt pametnih omrežij, v katerem so glavni partnerji japonska razvojna agencija NEDO in njegov pooblaščeni izvajalec Hitachi ter družba ELES, ki projekt vodi in koordinira. Aktivnosti se izvajajo na infrastrukturi lastnikov distribucijskega omrežja v Sloveniji. V projektu sodelujeta tudi mestna skupnost Idrija in BTC City Ljubljana. NEDO sofinancira sodobno opremo japonskih in slovenskih ponudnikov rešitev, družba ELES pa financira razvoj naprednih funkcionalnosti, ki bodo skupaj z opremo tvorile napredno infrastrukturo pametnih omrežij. Projekt je skupno ocenjen na 35 milijonov evrov. Gre za eno največjih japonskih investicij v Sloveniji.

V družbi BTC že več kot dve desetletji sledijo usmeritvam trajnostnega razvoja kot nepogrešljive sestavine poslovne uspešnosti. Izvajajo številne projekte, ki krepijo poslovni, inovativni in socialni ekosistem družbe BTC ter prinašajo koristi širšemu poslovnemu in družbenemu okolju. Pri grajenju trajnostnih projektov aktivno sodelujejo s številnimi poslovnimi partnerji na različnih področjih kot so energetska učinkovitost, trajnostna mobilnost in varnost, upravljanje z odpadki in vodo ter družbena odgovornost.

Dodatne informacije

Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

 

Projekt NEDO

Foto : Studio Bomba