Danes je v BTC Cityju Ljubljana potekal zaključni dogodek Digitalnega središča Slovenije. Digitalno središče Slovenije – Tehnologija za ljudi je osrednji gospodarski projekt v času predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki so ga partnerji projekta – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, SPIRIT Slovenija, DIH Slovenije in družba BTC – vzpostavili v osrčju BTC Cityja Ljubljana na več kot 1000 kvadratnih metrih. V šestih mesecih delovanja je BTC City postalo stičišče znanja, deljenja izkušenj in prenosa dobrih praks na področju pametnih mest, trajnostnega razvoja, umetne inteligence, kibernetske varnosti, digitalizacije, industrije 4.0 in robotike.

S svojo vsebino in združitvijo najnaprednejših slovenskih podjetij, institucij in posameznikov je Digitalno središče Slovenije širši javnosti omogočilo stik z novimi tehnologijami in ponudilo pester program brezplačnih konferenc, dogodkov, delavnic in hekatonov. Šestmesečni projekt je vključeval mesečne tematske sklope, ki so zanimivi za različne ciljne skupine – od podjetnikov in strokovnjakov do družin in širše javnosti. Julij je bil tako mesec pametnih mest in skupnosti. Avgust je pod žaromete postavil trajnostno gospodarstvo in družbo, september umetno inteligenco, oktober kibernetsko varnost in november digitalizacijo. Progam se v decembru zaključuje s temo industrije 4.0 in robotike.

Na zaključnem dogodku je v uvodu zbrane pozdravil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, za tem pa se je odvila okrogla miza z naslovom »Moving forward:  Priložnosti za nove korake v Digitalno prihodnost«, na kateri so sodelovali predstavniki partnerjev projekta – Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na MGRT, dr. Tomaž Kostanjevec, direktor SPIRIT Slovenija, mag. Katja Mohar Bastar, direktorica DIH Slovenije in Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC. Na okrogli mizi je Jože Mermal izpostavil simboliko umestitve Digitalnega središča Slovenije prav v najstarejšo dvorano v BTC Cityju – v Dvorano 1. Ob tem je dodal, da z vizijo in v razvoj usmerjeno miselnostjo lahko kreiramo prebojne zgodbe, ki generirajo dodano vrednost za ljudi, podjetja, slovensko gospodarstvo ter Slovenijo pozicionirajo v sam vrh naprednih in inovativnih držav sveta.

Digitalno središče Slovenije je kot unikum v slovenskem prostoru predstavljalo okno v svet inovacij, povezavo med Slovenijo in svetom na področju razvoja novih tehnologij ter nenazadnje most med Slovenijo in Expo 2020 Dubaj, s čimer se je vzpostavila trdna in inovativna predstavitev Slovenije in slovenskih v razvoj usmerjenih podjetij na arabskem trgu. Domača in mednarodna javnost sta lahko spoznali naprednost in razvitost slovenskega gospodarstva, širša javnosti pa obzorja novih tehnologij. Vodilo projekta je bilo Tehnologija za ljudi, z njegovo umestitvijo v osrčje BTC Cityja Ljubljana pa so organizatorji to vodilo lahko uspešno udejanjili.

»V času delovanja Digitalnega središča Slovenije smo zaradi vseh dogodkov, obiskov mednarodnih in lokalnih delegacij ter predstavitev novih tehnologij v BTC Cityju Ljubljana čutili poseben utrip. Obiskali so nas pomembni gostje, podjetniki, mednarodno priznani domači in tuji strokovnjaki ter širša javnost. BTC City je postalo stičišče slovenskega znanja, prenosa dobrih praks ter priložnost za predstavitev najnaprednejših slovenskih podjetij, njihovih produktov in rešitev lokalni ter mednarodni javnosti. Digitalno središče Slovenije je postalo pojem razvoja in digitalizacije. V BTC kot družbi, ki je usmerjena v razvoj in napredek ter naklonjena digitalizaciji in inovacijam, smo že v štartu prepoznali potencial projekta, predvsem na področju povezovanja in sodelovanja. Danes z veseljem ugotavljamo, da je izpolnil svoje poslanstvo in presegel vsa pričakovanja. Digitalno središče Slovenije je ponudilo okno v svet in hkrati v prihodnost. Z njim smo prispevali k širšemu prepoznavanju in sprejemanju naprednih tehnologij in rešitev, ki lahko izboljšajo kakovost našega življenja. V čast nam je, da smo bili del te zgodbe in skupaj s partnerji projekta vzpostavili prvo digitalno središče na slovenskih tleh,« ob izteku projekta izpostavlja mag. Damjan Kralj, glavni izvršni direktor družbe BTC.

Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na MGRT, je na zaključnem dogodku izpostavil: »Danes s ponosom in malo grenkobe ugotavljam, da se eden naših večjih projektov, zasnovanih za čas predsedovanja, zaključuje. Ponos je rezultat spoznanja, da se je naša vizija uresničila, grenkoba pa zgolj dejstvo, da z današnjim dnem zapiramo zadnjo stran te knjige. A uspeh spoznamo šele, ko pobrskamo po seznamu zastavljenih ciljev in ugotovimo, da smo jih dosegli, v marsičem celo presegli. To je priložnost, da se javno zahvalim vsem, ki so pri tem sodelovali. Začenši pri vsakem posamezniku, partnerju, podjetju … vsem, ki so prispevali k temu, da smo vzpostavili prvo digitalno središče v tem delu Evrope. Postavili smo stičišče slovenskega razvoja in gospodarskega napredka, ki je podjetjem v tem pomembnem času slovenskega predsedovanja Svetu EU omogočil predstavitev njihovih inovativnih in tehnološko naprednih rešitev, produktov in storitev. Končna zahvala pa gre družbi BTC, ki s svojo mrežo podjetij, znanja in energijo predstavljal velik del uspeha.«

Družba BTC je bila v sodelovanju z DIH Slovenije tudi glavna pokroviteljica decembrskega programa, ki je potekal v luči industrije 4.0 in robotike. V BTC Cityju je bil obiskovalcem ves mesec na ogled svet robotov, ki je nudil posebno robotsko izkušnjo. V mesecu decembru se je Digitalno središče Slovenije skupaj s petimi najbolj inovativnimi slovenskimi podjetji, ki so zmagala v okviru natečaja Festival rešitev Digitalnega središča Slovenije predstavilo tudi na največjem, mednarodnem sejmu sodobnega časa Expo 2020 Dubaj in svoje poslanstvo predstavilo tudi mednarodni javnosti.

V Digitalnem središču Slovenije, ki je v času predsedovanja Slovenije Svetu EU predstavljal osrednji gospodarski prostor razvoja, se je v šestih mesecih predstavilo več kot 130 v razvoj usmerjenih slovenskih podjetij in odvilo več kot 140 različnih dogodkov. Digitalno središče Slovenije je s pestrim programom in dogajanjem ter s spletnimi objavami skupno nagovorilo več kot 300.000 posameznikov ter za poklice prihodnosti navduševalo več kot 500 učencev, dijakov in mladih. Na lokaciji v BTC Cityju in na spletnih kanalih pa so organizatorji zabeležili več kot 60.000 obiskov. Poleg tega so središče obiskale številne mednarodne in lokalne gospodarske ter vladne delegacije, eminentni gostje, mednarodno priznani strokovnjaki, izumitelji in inovatorji.

Dodatne informacije

Sektor za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi

 

Zaključni dogodek Digitalnega središča Slovenije

Foto :