V BTC Cityju Ljubljana je odslej obiskovalcem ekskluzivno na voljo popolnoma nova storitev v Sloveniji – izposoja 100-% električnega dostavnega vozila preko aplikacije sistema Avant2Go. Storitev obiskovalcem omogoča enostaven lastni prevoz večjih in težjih izdelkov na dom s prostornim in okretnim električnim vozilom. Z uvajanjem nove storitve družbi BTC in Avant car povečujeta svoja prizadevanja za spodbujanje trajnostne mobilnosti.

V okviru souporabe 100-% električnega dostavnega vozila, ki je v BTC Cityju Ljubljana na voljo v sodelovanju z največjim slovenskim ponudnikom souporabe električnih vozil (angl. »car sharing«) Avant2Go, lahko obiskovalci preko uporabnikom prijazne inovativne aplikacije Avant2Go 24/7 enostavno najamejo dovolj prostorno, okretno ter okolju in vozniku prijazno vozilo Peugeot e-Expert. Tako lahko svoje nakupe, tudi tiste večje, na dom odpeljejo kar sami že od 8 evrov naprej. Vozila so na voljo tudi za prevoz izven mesta, saj so opremljena s 100-kilovatnim motorjem in z zmogljivo baterijo, ki omogoča doseg do 330 kilometrov (po standardu WLTP). Souporaba električnih dostavnikov v BTC Cityju Ljubljana bo s prvima voziloma na voljo že z današnjim dnem, in sicer na frekventni lokaciji nasproti parkirne hiše BTC City, med trgovskima centroma Merkur in Big Bang. Trajnostnemu projektu se je doslej pridružilo že 10 podjetij podpornikov, med njimi tudi IKEA, Big Bang in Intersport.

Miha Mermal, izvršni direktor za področje marketinga in trajnostnega razvoja v družbi BTC, je ob vzpostavitvi nove storitve povedal: »V družbi BTC je področje trajnostne mobilnosti pomemben del trajnostnega razvoja, zato spodbujamo uporabo okolju prijaznejših oblik mobilnosti in uvajamo različne rešitve. Ponosni smo, da lahko našim obiskovalcem kot prvi v Sloveniji ekskluzivno ponudimo inovativno in trajnostno možnost lastnega transporta nakupljenih večjih izdelkov. Ker verjamemo, da je pot do uspešnih trajnostnih sprememb v sodelovanju, smo veseli, da smo tudi tokrat združili moči s partnerjem Avant car, ki tako kot družba BTC podpira in razvija storitve trajnostne mobilnosti.«

Gašper Žvan, direktor podjetja Avant car, je izpostavil: »Vključitev zmogljivih električnih dostavnikov v Avant2Go car sharing floto je logičen korak razvoja storitve, katere poslanstvo je omogočati čisto, uporabniku prijazno in dostopno mobilnost za širše množice. Družina Avant2Go danes šteje že okoli 40.000 uporabnikov, ki imajo skupaj na voljo 500 vozil na 180 lokacijah po Sloveniji. Z vključitvijo dostavnikov v BTC Cityju Ljubljana skupaj s partnerjem, družbo BTC, naslavljamo potrebe po čistem lastnem prevozu (tudi) večjih izdelkov, s katerimi se tako ali drugače srečuje prav vsak izmed uporabnikov in s čimer jim olajšamo tudi ta večkrat prezrti segment mobilnosti.«

Po podatkih družbe Avant car je uporaba storitve souporabe električnih vozil vseskozi v porastu, saj je že več kot vsak 50. Slovenec uporabil njihovo storitev. Gre za okolju prijazen trajnostni način mobilnosti, saj znižuje raven škodljivih izpustov v okolje – vsa vozila so namreč 100-% električna –, zmanjšuje gostoto prometa – po statistikah vozilo v souporabi nadomesti do 10 lastniških –, in prispeva k čistejšemu zraku, saj lokalno ne povzroča škodljivih izpustov.

V družbi BTC v okviru svojih trajnostnih aktivnosti že vrsto let spodbujajo trajnostne načine mobilnosti med obiskovalci, poslovnimi partnerji in zaposlenimi ter uvajajo rešitve s tega področja. V BTC Cityju Ljubljana so tako že štiri lokacije za sistem souporabe električnih vozil z 22 polnilnimi mesti, v evropskem tednu mobilnosti pa se odpira kar 10 novih parkirnih mest na dveh dodatnih lokacijah. Poleg tega je v BTC Cityju Ljubljana 36 polnilnih mest za električna vozila, vzpostavljen sistem souporabe vozil za poslovne uporabnike, na voljo pa je tudi več kot 490 parkirnih mest za kolesarje s tremi kolesarnicami, tri postaje za avtomatizirano izposojo koles in šest postaj avtomatiziranega sistema za izposojo električnih koles.

Foto : Avant car