V soboto, 13. junija, in v nedeljo, 14. junija, je potekal že 28. kolesarski Maraton Franja BTC City, na katerega je bilo prijavljenih 4.200 udeležencev, ki so se pomerili na treh trasah ( 28 km, 97 km in 156 km). Letošnjega Maratona Franja BTC City se je udeležil tudi poseben gost, belgijska kolesarska legenda Johan Museeuw, ki velja za enega najboljših kolesarjev vseh časov in za enega največjih gentlemanov v kolesarskem športu. Start in cilj vseh tras je bil v BTC City.

Glede na lepo vreme in rekordno število udeležencev lahko trdimo, da je bil v BTC City tudi pravi kolesarski praznik, ki so se ga poleg slovenskih udeležili tudi številni rekreativni kolesarji iz Italije, Avstrije, Hrvaške …, saj je Maraton Franja BTC City vpisan tudi v koledar mednarodne kolesarske zveze.

Gregor Tekavec iz kluba biro M&T je vnovič zmagal na veliki Franji, dosegel je čas 3.26. Drugo mesto je v šprintu dosegel znani nekdanji profesionalni kolesar Primož Čerin. Tretji je bil Aleš Udovič iz kluba Bam.bi, tudi že zmagovalec Franje pred dvema letoma. Absolutno najboljša ženska je bila Tina Draškič iz kluba ŠD Energija. Tri minute za njo sta v cilj prišli Petra Zrimšek in Lucija Ankon. Zmagovalec malega maratona je bil Diego Pelamin, med ženskami pa Dorina Vaccaroni, oba iz sosednje Italije

Ob celotni trasi maratona je udeležence pozdravilo več kot 20.000 ljudi, torej lahko trdimo, da je kolesarstvo postalo slovenski množični šport.

Prvi kolesarski maraton je bil izveden leta 1982 pod taktirko slovenskih kolesarskih zanesenjakov Toneta Fornezzija in Zvoneta Zanoškarja, udeležilo pa se ga je 700 kolesarjev. Maraton se je iz leta v leto razvijal, v letu 2003 pa se je njegov start (in cilj) preselil v BTC City.

Družba BTC d.d. je glavni pokrovitelj Maratona Franja.

&