ANNAPOLIS (Maryland), 28. junij 2009 – V soboto malce pred 14. uro po lokalnem času je slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh dosegel cilj na Dirki preko Amerike 2009, zasedel je odlično tretje mesto s časom 9 dni 21 ur 44 minut.

RAAM je s strani strokovnjakov ocenjen kot najtežja športna preizkušnja na svetu, pred Ironman Triatlonom in čezoceansko jadralno tekmo. RAAM je 4.862 km dolga legendarna dirka z zahodne na vzhodno obalo ZDA z več kot 35.000 m višinske razlike (www.raceacrossamerica.org). Start dirke je bil v mestu Oceanside v Californii, cilj pa v glavnem mestu Marylanda Annapolisu, vmes je dirka vodila preko 14 ameriških zveznih držav in 53 časovnih postaj.

Pred dirko je Marko napovedal, da lahko svoj čas izboljša najmanj za 12 ur, ob idealni izvedbi dirke pa celo za blizu 24 ur. To bi pomenilo tudi približanje tako želeni zmagi na najtežji športni preizkušnji na svetu. Marko se je po načrtu v prvih dneh držal malce bolj v ozadju, že ob polovici dirke pa je dosegel odličen rezultat (polovico dirke oz. 2.440 km je prevozil v 4 dneh in 3 urah!). Vročina v Kansasu mu je na žalost preprečila poskus približati se vodilnim, saj je bil zaradi zatekanja nog prisiljen zmanjšati tempo. Marko je dosegel 3. mesto, rezultati so bili naslednji:

1. mesto Daniel Wyss/Švica 8 dni 5 ur 45 minut,

2. mesto Gerhard Gullewitz/Avstrija 8 dni 22 ur 54 minut,

3. mesto Marko Baloh/Slovenija 9 dni 21 ur 44 minut.

Na tako dolgi in zahtevni dirki seveda ne gre brez odlične spremljevalne ekipe, ki so jo sestavljali ANDREJ PETROVIČ, ANDERS ŠTRAUS, MATIC ŠMON, ŠPELA PUNGERŠEK, VINKO RIBIČ, BORUT OSOJNIK, MARKO MASTROVIČ, IRMA BALOH, ANA BALOH, ERIK BALOH.

Marko Baloh je po dirki povedal: »Pred dirko sem trdno verjel, da sem sposoben izboljšati svoj čas iz leta 2006 za najmanj 12 ur, skrita želja pa je bila premagati magično mejo 9 dni. In pokazalo se je, da ta želja niti ni bila tako daleč od dosegljivega, saj smo ob polovici dirke dosegli odličen rezultat 4 dni in 3 ure. S svojim nastopom sem več kot zadovoljen, ponovno sem dokazal, da se lahko enakopravno kosam z najboljšimi svetovnimi ultra-kolesarji in naslednje dirke bom dočakal bogatejši za kopico novih izkušenj. Ob nepozabni podpori navijačev, prijateljev, spremljevalne ekipe, je za nami norih deset dni potovanja s kolesom preko Amerike, ki mi bodo za vedno ostali v lepem spominu. Hvala vsem sponzorjem, ki so podprli projekt in članom spremljevalne ekipe, ki so mi stali ob strani.«

Iskrene čestitke Marku Balohu tudi s strani družbe BTC, ki Marka Baloha podpira že vrsto& let.

Marko z ekipo se vrne iz ZDA v četrtek 2. julija, letalo pristane v Benetkah okoli 11.30 dopoldne.

Več o poteku dirke lahko najdete na www.markobaloh.com.

Vse dodatne informacije na telefonu 041 437 734, do odhoda iz ZDA pa na 001 858 405 0243 (Marko).

&